Születési név megváltoztatásakor mi a teendő?
Figyelt kérdés
A kérvényt saját kútfőből kell írnom, vagy van hozzá formanyomtatvány? Kérem, csak az írjon, aki már csinált ilyet, köszönöm!2012. máj. 23. 14:52
11/18 A kérdező kommentje:
Sajnos igen. Azt hittem, hogy ha idősebb leszek, nem lesz probléma, az emberek megtartják maguknak a véleményüket, de nem... És nem szeretném, hogy a gyerekeimet azzal cikizzék az iskolában, hogy az anyjuk neve nem lehet Hedvig, mert az férfinév... A Hédi nekem teljesen kézenfekvő, ha nem hivatalos helyen vagyok, úgy is mutatkozom be, a szüleim is így hívnak. Szóval nem hiszem, hogy megbánnám, vagy ilyesmi. Ahogy leírtad, sok vele a macera, de úgy érzem, megérné. Előkotrom a születési anyakönyvi kivonatomat, és jövőhéten bemegyek a hivatalba. Őszre csak meglesz az új személyim. :)
2012. máj. 23. 18:45
12/18 anonim válasza:
Ha elszántad magad, akkor ne húzd sokáig, mert ki tudja meddig ülnek rajta a belügyminisztériumban. Lehet fél év, lehet 3 hét. Meg jön lassan a nyári szabadságolás is.
13/18 anonim válasza:
Szerintem ha valaki azt hiszi, hogy a Hedvig férfinév, az őt minősíti... A gyerekedet meg ki a fene ugratná? Nekem gőzöm nem volt az osztálytársaim anyjának a nevéről, csak a naplóban van benne, ahol csak a tanárok látják, amúgy meg tényleg ismeretlen hétévesek véleménye alapján akarsz nevet változtatni? (ha tényleg komolyan neked se tetszik, az más.)
14/18 A kérdező kommentje:
"Szerintem ha valaki azt hiszi, hogy a Hedvig férfinév, az őt minősíti..." Ez olyan, mintha mondjuk te fiú lennél és Jácintnak hívnának, és mikor bemutatkozol, az emberek 80%-a csesztetne, hogy az lánynév, nem hívhatnak úgy, ne szórakozz már! (A maradék 20 vagy nem akar megbántani egyből a bemutatkozásnál, de később csak előhozza, vagy már ismer egy Jácintot; vagy a Hedvig esetében tanult történelmet.) Egy ideig azt mondod, hogy ők a hülyék, aztán megunod. Egyébként is mindenki Hédinek hív, aztán magyarázkodhatok, ha kiderül, hogy valójában Hedvig vagyok. És nem hétévesek véleménye miatt, hanem tanult felnőtt emberek miatt akarom megváltoztatni. Ha mindenki tudná, hogy lánynév, nem zavarna, de így bő húsz év után már nem vicces, és nem tudom mások szegénységi bizonyítványának tekinteni. A gyerekemet pedig hivatalban, vagy mondjuk munkavállaláskor csesztethetnék, hogy az anyja nem lehet férfi. (Ahogy már akadtak ki az én nevemen is oktatási intézményben, állásinterjún, sőt okmányirodában is, ahol azért megfordul néhány ember...)
2012. máj. 25. 09:18
15/18 A kérdező kommentje:
Csak tudnám, hogy minek magyarázkodok még ezért is... :D Hétfőre van időpontom, akkor elintézem és kész.
2012. máj. 25. 09:19
16/18 anonim válasza:
Igazad van, nem kell magyarázkodni. Ha Te így érzed, akkor változtasd meg, senkinek nincs hozzá köze. Sok sikert! (a név-változtatós válaszolód)
17/18 A kérdező kommentje:
Írtak az Oktatási Hivatalból, és lehetőség van az összes oklevél cseréjére, annál az intézménynél kell elintézni, amelyik kiadta. :)
2012. máj. 29. 13:28
18/18 A kérdező kommentje:
Még egyszer köszönöm a segítséget, elfogadták a kérelmemet, és ma megkaptam a papirost arról, hogy hivatalosan is Hédi vagyok. :)
2012. júl. 17. 22:21
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!