Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mire jó a lelki terror, mind...

Mire jó a lelki terror, mind a szüleim, mind a barátom részéről? Miért csinálják?

Figyelt kérdés
19 éves lány vagyok, idén érettségiztem, átlagos helyzetű családban élek.Az érettségi óta azonban pokol az életem, jók lettek az eredményeim, 2 db ötös, 3 db négyes,( szerintem sokan a kezüket összetennék) a szüleim mégis elégedetlenek,mert ez oda kevés,ahova ők eltervezték,hogy felvegyenek. Mert nekem diploma kell,jó állás,hogy jó életem legyen,amit értek is. Csalódottak, és állandóan lelkileg bántanak. Olyanokat mondanak, nincs már bennem semmi szerethető, bánják a sok pénzt, időt mit rámfordítottak,ezt magukra is költhették volna. Ez elől a barátomhoz menekülök, sokszor heti 1x vagyok mégis csak ott,akkor ottalszok,de másnap jön a szüleimtől, hogy maradtam volna ott, itt senkinek sincs szüksége rám,senki sem hiányol. Hogy mondhat ilyet egy szülő? Sokat sírok emiatt.Itthon vagyok egész héten, falun élünk,sokat segítek,hogy ne legyen panasz rám, mégsem engednek nagyon sehova. A barátommal is megromlott a szüleim miatt a kapcsolat,pedig ő volt az egyetlen vígaszom,keveselli a heti 1 napot,ami tényleg kevés,főleg,hogy nincs suli.Elértem mindent,ami egy szülő álma ( jogsi, felsőfokú nyelvvizsga), csak most az érettségi nem lett kitűnő,de ki akarom javítani. Attól félek,ha a barátom is elhagy,teljesen magam maradok, szeretet sehonnan nem remélhetek. Próbáltam mindenkivel megbeszélni,de egyik fél sem hallja meg a gondjaimat. Mit tehetnék?
2009. jún. 26. 17:04
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%

Koltozz a baratodhoz.

Amugy tenyleg nem ertem az ilyen szuloket! En is szulo vagyok, es nem kituno a lanyom de meg vagyok vele elegedve :)) Jobb mint en vagyok :))

Sok sikert a tovabbiakban :))

2009. jún. 26. 17:12
 2/21 anonim ***** válasza:
100%
Jobb mint en voltam* elirtam az elobb.
2009. jún. 26. 17:13
 3/21 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy mondtad, a szüleid eltervezték, hogy TE hová menj. Ergó a te életeden keresztül próbálják magukat megvalósítani. A helyedben leülnék velük beszélgetni arról, hogy te már elég idős vagy ahhoz, hogy a saját sorsodról dönts. Hidd el, 10-20 év múlva a kutya nem fogja megkérdezni, hogy milyen lett az érettségid. Kit érdekel? Ne hidd, hogy nekem rossz lett és ezért mondom, csak látom, hogy nagyon nem számít ez a való életben. A jegyek szinte semmit sem számítanak később majd. Most kellenek a továbbtanuláshoz, de az élet nem ad jegyeket. Szóval emiatt ne búsulj. Szerintem nem olyan rossz az az eredmény egyébként sem. Mi van, ha nem vesznek fel csak máshová? Lehet, hogy jobban jársz, most még nem tudhatod. A helyedben mennék a legmesszebb helyre koliba.
2009. jún. 26. 17:15
 4/21 anonim ***** válasza:
100%

Bocsánat. Mi az hogy ők tervezték el hogy melyik egyetemre menjél? Olyan nincs hogy ebbe úgy beleavatkozzanak. Az iskolát neked kell választani. Különben az egész életed oda, hogy olyan szakmád van amivel nem vagy boldog és csak azért csinálod, mert pénzt hoz.

Amúgy megjegyzem, hogy ha a szülő a gyerekére költött pénzt számolgatja az a részéről jó nagy szemétség.

Sajnos amíg nem tudsz önállló lenni, ezt sokáig hallgathatod.

A barátoddal meg próbáld megértetni, hogy szügséged van rá. Ha szeret és figyel rád, akkor nem romolhat meg a kapcsolatod vele.

2009. jún. 26. 17:16
 5/21 A kérdező kommentje:
Van a családban, egy mintaember,unokanővérem,aki nagyon jól keres,összejött neki minden,és szüleim fülébe duruzsolnak.Ugyanazt a szakot kellett megjelölnöm,mint amiben ő dolgozik.Feltettem a költői kérdést,más szakon nem lehet valaki sikeres,nem kereshet jól? De ezt már nem hallgatták meg. De a lényeg számomra azon van,az itthoni légkör,a sok bántás elviselhetetlen,és hol van még szeptember...
2009. jún. 26. 17:21
 6/21 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Lenne pár kérdésem.

A szüleid milyen végzettségűek?

Gyerekkorodban is szokásuk volt, hogy szeretetmegvonással büntessenek/vegyenek rá dolgokra?

Milyen szakot szerettek volna, hogy oda menj?

Te is szeretted volna azt, vagy csak a kedvükért "akartad"?

Még a gimi alatt beszélgettetek arról, hogy mik a terveid, mit szeretnél, vagy csak egyszerűen kitalálták, hogy mondjuk legyél pl. jogász?

Azzal tisztában vagy, hogy jó élete és jó állása és igen jó fizetése is van pl. egy a szakmáját magas szinten művelő séfnek - más szóval szakácsnak - is pl. egy jó hotelben? Legalábbis szerintem jobb, mint mondjuk egy közepes önmagát meg nem valósító falusi orvosnak, pedig ő diplomás?

Miért ennyire diploma mániásak? Diplomás túltermelés van!

Amúgy szerintem a legjobb dolog egy olyan helyzetben, ahol most vagy, a passzív ellenállás. Ne vitázz, ne hallgasd meg őket, hiszen ők se hallgatnak meg téged, ha nagyon mondják a magukét tőszavakkal intézd el őket...

Ha ez meg nem tetszik nekik, akkor mondhatod hogy "aki nem szeret engem, annak miért érdekeljen a véleménye?"

Illetve megkérdezném, hogy a szeretet mióta függ a teljesítménytől?

2009. jún. 26. 17:22
 7/21 anonim ***** válasza:
100%

A mai pontszámítással is ellenőrízted a pontjaidat? Mert már nem az éretségi jegy számít, hanem az elért százalékok.

Diploma meg akkor érdemes, hogy ha külföldön akarsz dolgozni. Ma Mo-n túl sok a diplomás, és nem igazán akarnak diplomásokat felvenni.

A szüleid gondolom ilyen maximalista fajták. Mindenből a legjobb eredményt, nem hibázhatsz semmit sem stb... Erre azaz egyik megoldás, hogy a baráoddal össze költöztök, és így a szülők már nem felügyelnek téged. A másik, kicsit nehezebb: megpróbálni nem figyelni rá, amikor elkezdi mondani a hegyi beszédet, akkor menj el vmerre sétálni, bnőidhez, vagy szárkózz be a szobádba és ne engedd be a szüleidet. Vagy felkeresni egy pszichológust, hogy a szüleiddel tartson elbeszélgetést.

Csak a szüleid azt felejtik el, hogy te is egy ember vagy, aki hibázhat. Ha ezt nem képesek felfogni, akkor már sztem mindenképp kell egy pszichológus.

Lelki terror meg csak annyit csinál, hogy félelemben tart téged, hogy így "ösztönözzön". Csak ezzel épp az ellenkezőjét érik el annak, mint amit elkarnak érni.

Jah és esetleg megpróbálhatod megbeszélni a dolgot, hogy attól hogy nem minden lett 100%, nem fog össze dőlni a világ. Az életedet NE a szüleid szabják meg, hanem TE döntsded el, hogy mit is akarsz csinálni. Te válaszd ki a szakot amiben majd dolgozni szeretnél.

Ez csak az én véleményem: sztem a szüleid arra "utaznak", hogy majd te szépen eltartod őket a fizetésedből, és hogy nekik ne kelljen már dolgozni. Ha mégis dolgoznak, akkor szépen küldjed nekik majd havi 50-100 ezreket.

2009. jún. 26. 17:26
 8/21 anonim ***** válasza:
100%
Neked nem kötelességed azt megjelölni, amit a szüleid akarnak. Te te vagy, az unokanővéred meg saját maga. A szüleidtől menekülj, változni nem igen fognak. A saját elszúrt életüket akarják a te életeden keresztül rendbe tenni. Ezt meg is mondhatod nekik. Talán az egyenes beszédtől nyílna csak fel a szemük.
2009. jún. 26. 17:27
 9/21 A kérdező kommentje:
Apán szakmunkás, anyukám főiskolát végzett. 7 éve hallgatom, a gyógyszerészet milyen jó, így nem volt kérdés,mit jelöljek,minden más szakot szidtak,akár orvos,akár jogász, bármi, mindenben volt valami kivetnivaló. Kisebbkoromban is alap volt a jó tanulás, dicséretet érte sose kaptam, míg más családokban még ajándékot is kaptak érte. Viselkedésemben próbáltam inkább eddig kedves lenni, mindenben úgy csalekedni,ahogy ők mondták.De különösebb szeretet sohasem éreztem.
2009. jún. 26. 17:28
 10/21 anonim ***** válasza:
100%
A kommentedet olvasva ( a kérdezőnek) arr jutottam, hogy a szüleid azt hiszik hogy ha abban sikeres lett vki, akkor már csak azaz egy szakma létezik a világon. Képletesen értve cső látás alakult ki náluk.
2009. jún. 26. 17:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!