Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Túl nagy kérés a szüleimtől,...

Túl nagy kérés a szüleimtől, hogy hagyjanak tanulni?

Figyelt kérdés

24 éves vagyok, van egy nehéz szakdolgozat témám, aztán ott lesz az államvizsga. Öcsém nemrég érettségizett. Engem állandóan ugráltatnak, hogy segítsek ezt, segítsek azt, aztán éppenhogy nekiülnék a saját dolgaimnak, megint felállítanak, és mire végre ennek vége, a napnak is vége, és éjszaka van. Ha szóltam, hogy öcsém is segíthetne, azt mondták, hogy ő tanul, mert érettségizni fog. Dolgoztam iskola mellett egy ideje, most munkanélkülivé váltam önhibámon kívül. Szóval anyagi helyzetem csőd, elköltözni nem tudok. Most, hogy öcsém leérettségizett, megmondtam nekik, hogy mostantól öcsémnek van ideje, és most már engem is hagyjanak tanulni, most már ő segítsen, őt ugráltassák. Nem mondtak rá semmit, de most megint egyedül maradtam, mert öcsém elutazott. Ha nem segítek, akkor ordibálás van (hiába zárom a szobám, áthallatszik), és minden nap a fejemhez verik, hogy miért nincs még kész a szakdolgozatom. Sajnos munkát is kéne találni, mert jogviszonyom sincs, de csalók vannak mindenhol, és ami nem az, amellett időm nem lenne a tanulásra. A sulival ha végzek, akkor legalább már nem nézhetnek hülyének a szakmámban (nőként informatika), addig viszont nem nagyon állnak velem szóba, csak ismerős, de munkát senki nem tud adni. Be akarom fejezni a sulit, mert azért kezdtem el, mert ez érdekel, a család nem hagy, és mások előtt egy szerencsétlen hülyének állítanak be... Könyvtár is volt már, de nagyon sokminden erről a témáról a neten van, és plusz pénzt kiadni érte nem tudok máshol, főleg egész napra.

Mit tudok tenni azon kívül, amit eddig megtettem?

2009. jún. 24. 19:24
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
Menj be a szobádba, vigyél be magaddal némi élelmet is. Zárkózz be és írd ki az ajtódra, hogy "Ne zavarjatok, tanulok!" Csak wc-re menj ki, illetve néha tegyél egy kis egészségügyi sétát. A többivel ne foglalkozz. Ez az időszak neked jár, harcold ki magadnak!
2009. jún. 24. 19:31
 2/19 A kérdező kommentje:

Igen, ez is a tevékenységeim között szerepel, de odáig még nem jutottam vele, hogy megértsék, miért fontos, hogy nyugodtan tudjak tanulni. :-(

Kívülről gombkilincsem van, tehát nem tudnak bejönni, csak kulccsal.

2009. jún. 24. 19:45
 3/19 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek az elsővel.Ha a szüleidet nem érdeklik a te problémáid,akkor te se foglalkozz az övékkel.Egyszer úgyis megbékélnek.Vagy lehet hogy jobbat tenne nektek egy kiadós mély beszélgetés,ahol elmondod nekik mi a balyod,és te is hallgasd meg őket,és szerintem télleg végső esetben meg csináld azt,hogy zárkózz be és kész!

sok sikert

2009. jún. 24. 19:48
 4/19 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ülj le és mond nekik el u.ezt mint amit ide leírtál:) Teljesen igazad van, nálunk is ez van, én csinálok mindent nővérem semmit, pedig nekem is kellett volna tanulnom, én érettségiztem, nővérem pedig szigorlatozott. Egy fűszálat sem tett keresztbe otthon...

Ülj le -és magyarázd el nekik h. neked most az a dolgod h. tanulj, biztos mondták már párszor más szituációban, nekem legalábbis sokszor. Ülj le bent a szobádban és ne figyelj senkire, ez a legfontosabb, kit érdekel, ha veszekednek, majd rájönnek h. neked van igazad.

Sok sikert a vizsgáidhoz!!

2009. jún. 24. 19:52
 5/19 A kérdező kommentje:
A beszélgetés már többször megvolt. Nem tudtam többet elérni a nőket lenéző apámnál, a lábát lógató öcsémnél, és az amúgy is túlterhelt anyukámnál. Valahogy csak elvégzem a sulit, de az biztos, hogy ők csak utólag fognak értesülni róla.
2009. jún. 24. 19:54
 6/19 anonim ***** válasza:
100%

Vigyél be magaddal egész napi hidegélelmet, innivalót, időnként kimész W.C.-re, de zárd be belülről az ajtódat!

Dugd be a füled, vagy tegyél a fejedre egy jó hangszigetelt fejhallgatót... :D

Mondjuk, ha naponta 1x leszaladsz bevásárolni, azzal letudnád a házimunkát, annyi frissítés neked sem ártana és ezzel a házimunkához is hozzájárulnál. (naponta 30 perc)

2009. jún. 24. 20:15
 7/19 A kérdező kommentje:
Segítek, nem arról van szó, meg is főzök (van, amit jobban is készítek náluk). Csak most tényleg fontos lenne a tanulás is, és azt szeretném, hogy ebből ne legyen sértődés, ha én most minimálisra csökkentem a besegítést, és a sulira helyezem a hangsúlyt.
2009. jún. 24. 20:22
 8/19 anonim ***** válasza:
100%

Ha megteheted, koltozz el egy idore. Barathoz, rokonhoz vagy barhova lehet. Neked nagyon komoly munkad van, nincs szukseged ilyen idiota cseszegetesekre.

Tudom mit jelent allamvizsgat irni, egyeltalan nem egyszeru munka, ido kell hozza, sok energia es nem utolso sorban...nyugalom.

Ne haragudj, de elegge szemetseg, amit a szuleid tesznek veled, egy annyit meggondolhatnanak, hogy ilyenkor beken kene hagyjanak, segitokeszeknek, megertoknek kellene lenniuk, tamogatniuk kene teged.

Ha ok nem kepesek tisztelniuk teged, akkor nem erdemelnek tiszteletet a reszedrol. En a helyedben alaposan kiosztanam oket, de ugy, hogy azt megemlegetnek amig elnek, mert ilyen szulok megerdemlik. Edesapad pedig buszke kene legyen, hogy egy olyan lanya van, aki egy ennyire bonyolult targyhoz ert mint az informatika! Nagyon felhaborito az eseted. Legy kitarto, harcolj magadert, ne engedd, hogy azt csinaljanak veled amit akarnak! Sok sikert kivanok Neked!

Egy 24 eves lany

2009. jún. 24. 20:23
 9/19 anonim ***** válasza:

Egyetértek az elsővel. Ha ez nem megy így, akkor javasolnám, hogy ülj be pl. az egyetemi könyvtárba (azokban többnyire van net is). Vagy keresd össze az anyagot a neten otthon, és a megíráshoz menj a könyvtárba. Nem tudsz egy internettel rendelkező baráthoz vagy rokonhoz "költözni" arra az időre, amíg megírod a dolgozatodat?

28/N

2009. jún. 24. 20:35
 10/19 anonim ***** válasza:
100%

Van egy mondás: "Mindig azt a lovat ütik, amelyik a legjobban húz!"

Kialakult családi viszonyokat nem lehet észérvekkel, megbeszélésekkel megváltoztatni.

Annyit tehetsz, hogy nem csak anyagot gyűjteni mégy könyvtárba, hanem tanulni is. Csend van és nyugi. Az egyetemen a kollégiumban valaki mindig jött-ment, bulizott, stb. Tanulni csak a könyvtárban lehetett.

Te is tedd ezt a háborgás helyett, ami nem segít és nem is változtat semmin. Adhatok igazat én is Neked, meg Te is magadnak, de csak elvonod az energiákat a megoldástól.

Attól, hogy felháborító, amit tesznek, még teszik!

Ne rajtuk akarj egy amúgy is stresszes helyzetben változtatni, hanem találj megoldást a tanulásra!

Nyugi, ha lediplomáztál és sikeres leszel, még majd felháborodhatsz rajta pár év múlva, hogy veled büszkélkednek és azzal, hogy mennyi áldozatot hoztak érted!

2009. jún. 24. 20:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!