Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Van valami esély rá, hogy...

Van valami esély rá, hogy testvérként megkapom a gyámságot?

Figyelt kérdés
Sziasztok. 26 éves lány vagyok, van egy 3 és egy 6 éves féltestvér kishúgom. Van emellett 2 saját ikergyermekem is. Apukám késői korban egy akkor 20 éves lánynak csinálta a 2 kicsit. Nem sokkal a második gyerek születése óta szétmentek, édesapám jelenleg Németországban dolgozik. A gyerekek anyja borzalmas körülmények között él az azóta 4 gyermekével. 1 szobában vannak 6-an egy fűtetlen házban, nincs víz, a gyerekek alultápláltak, mocskosan járnak ovodába, folyton kórházba kerülnek tüdőgyulladással, mindenféle betegséggel. Az új párja egy alkoholista állat, aki bántalmazza őt és a kicsiket is. A gyámügy semmit nem tesz, pedig már szomszédok is jelentették fel őket, volt kint rendőrség, volt olyan, hogy télen -10 fokba az egyik kislány sírva rohant ki az udvarra meztelenül, hogy ne bántsatok. És még sorolhatnám sajnos a borzalmakat. Egy kis községben élnek, a védőnő barátnője és semmit nem tett a gyámügy ellenük. Apukám sem áll a helyzet magaslatán, nem érdekli őt a kicsik sorsa. Én viszont teljesen bele vagyok betegedve, hogy a 2 okos, értelmes kis hugom ilyen embertelen körülmények között nő fel. A férjemmel megbeszéltük, hogy szeretnénk magunkhoz venni őket, és én akarok a gyámjuk lenni. Mivel jó körülmények között élünk, a férjemnek magas a keresete, én is dolgozok, azt gondoltam sima ügy lesz. De beszéltem egy ügyvéddel, aki nagyon lehűtött és azt mondta, vajmi kevés esélyünk van, és évekig tartó pereskedés is lehet a vége..Csak nem értem miért, a vak is látja, hogy borzasztó körülmények között élnek, az óvónőtől a szomszédokig mindenki tudná igazolni. Próbáltam már őket pénzel segíteni, elitta a pasi, az egész kocsmát ő itatta (van elég sok ismerősöm a településen), ha veszek nekik valamit, akkor eladják, semmilyen módon nem tudok segíteni így. Valaki tudja hova fordulhatnék, mit tegyek?
2012. máj. 3. 15:02
1 2 3
 21/28 A kérdező kommentje:
Hát ez az a csp kell neki semmi más..Meg teszi a fejét, hogy ő szereti a gyerekeket ha idegenek előtt dicsekedni kell, közben otthon a 4 fal között ami megy az embertelen. Egész nap a gép előtt ül (mert az van), facebookozik, ismerkedik, a pasi meg piál. Ez megy. 1 ágyban alszanak, ott élnek előttük nemi életet és a többi. De 8 általánosával esélye nincs a nőnek munkát sem találnia, így viszont a kicsire kiemelt családi pótlékot kap, gyest, és a többi. 100ezer ft körüli összeg jön neki össze, amit napok alatt elvernek. Ráadásul a védőnő egy fiatal kiscsaj, nagy barátnője, nagyon ki sem jár hozzájuk. Annyira elkeserítő az egész. Most is kértem nyáron eljöhetnének-e pár napra (30km-re lakunk), de elzárkózik előle. Nem szeretetből, ha nem mert fél, hogy miket mesélnek a lányok, ez tuti.... Ja és egyébként a férfival is folyton veszekszik, van hogy elindul a 4gyerekkel az éjszaka közepén, de már az anyjához sem mehet, nincsennek jóba. Télen is volt, hogy fél éjszaka sétálgatott velük. Meg felöltöztette őket overálba, aztán még vagy 1 órát veszekedett a hapsival, a kicsik jól leizzadtak, és utána bolyongott velük a fagyos éjszakába. A ház a férfié. Van, hogy napokig ilyen-olyan barátoknál van a kicsikkel. Tényleg szörnyű állapotok vannak. És honnan tudom mindezeket? Ő semmit nem tud a szervezkedésemről, azt hiszi nagyon jó barátnők vagyunk és nekem mondja el a dolgokat. Nem akarok lebukni, mert akkor cseszhetem az egészet. Nem véletlen van folyton tüdőgyulladása pl. a gyerekeknek.
2012. máj. 3. 16:29
 22/28 anonim ***** válasza:

Hajrá, és sok sikert!

Tényleg intézz mindent írásban, és ha valahonnan lepattintanak, követeld ki, hogy írásban tegyék, és azzal folytasd a következő fórumnál.

A "Kék vonal" szolgálatnál is érdeklődhetsz. Ez egy telefonos segélyszolgálat gyerekek számára. Van internetes oldaluk is, és telefonszolgálat is működik. Én hívtam már őket tanítványom ügyében, és használható tanácsokat adtak.

2012. máj. 3. 17:10
 23/28 anonim ***** válasza:

arra nem gondoltál (ha olyan jók a körülmények), hogy felajánlod, hogy a családit megtartsák, csak a gyerekeket adják oda?

szocmunkás leszek, végzős vagyok, és elképzelni nem tudom, hogy lehet, hogy még nem léptek az ügyben. Ha a szomszédok jeleztek már, de nem léptek, akkor az ottani hivatal is elég nagy katymaszba kerülhet, ezt esetleg jelezheted feléjük. Vagy lépnek ők, vagy perelsz. Hidd el, nem akarják ők azt.

Esetleg menj be egy másik faluba/közeli városba (jobb) a gyámügyre, mondd el, mi a helyzet, ők talán kompatibilisebbek témában. Valamint h te hivatalos bejelentést teszel-elutasítják, akkor valóban megfellebezheted, és akkor valóban megyei szinten döntenek, ahol ha elég indokot tudsz felsorakoztat

2012. máj. 3. 17:49
 24/28 anonim ***** válasza:

felsorakoztatni, kizárt, hogy ne kapd meg.

Esetleg kérvényezze apukád, hogy ő kapj meg a felügyeletet, és Ő aztán átruházhatja rátok. Járj utána, melyik gyorsabb.

Hova valósi vagy? Hátha tudod segíteni!

2012. máj. 3. 17:51
 25/28 A kérdező kommentje:
A gyámügy magasról sz*rik az egészre, ezen a településen ez nem annyira kiugró eset. Nagyon sokan élnek borzasztó körülmények között, vannak még ennél cifrább dolgok is. Senkit nem érdekel. Az ügyvéd is azt mondta, rohadt kevés az esélyem, hogy elvegyék őket az anyától, ameddig az nem teljesen beszámíthatatlan idióta. Apukám tudna talán jobban intézkedni, mondjuk az ő körülményei sem ragyogóak, de őt nem érdekli az egész, nem nagyon tekint gyerekeként a lányokra. Már kértem tőle annyiszor, hogy lépjen valamit, sőt már az egyik ovónéni is egyszer megemlítette neki amég otthon lakott még a faluba, hogy indítványoznia kellene a gyerekelhelyezést, de nem foglalkozik vele. Nem hiszem sajnos, hogy belemenne önként, hogy lemond a felügyeletről (nem tudom lehet hülye ez a megfogalmazás, akkor bocsi), mert hiába mondom, hogy nem kell a családi, félne, hogy mi van ha egy idő után még sem adom oda neki. Apa is ha 1 napot csúszik a gytartással már 150 vhivó sms van, meg fenyegetőzés. Köszönöm egyébként a kommenteket. Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, nálam jó helyen lennének, imádnak, és amennyi telik tőlem érzelmi, anyagi, tanítatási szempontból mindent megadnék nekik, ugy, mint a saját 3,5éves ikerpáromnak. A legjobban attól félek, hogy évekig elhúzódik a dolog, ha lesz is valami, mert attól a perctől kezdve, hogy értesítést kap nem mehetek hozzájuk, vége a "barátságnak".... Én pedig nem akarom, hogy azt sem tudom mi van velük, azt nem bírnám ki!
2012. máj. 3. 17:57
 26/28 anonim ***** válasza:

akkor legyen az, hogy nem törvényesen helyezik el nálatok, hanem simán odaköltözteted őket. így továbbra is az ő nevére menne a családi. pár év után lehet kérelmezni, hogy te legyél a gyám, hisz már évek óta neveled őket.

utolsó kettő voltam

de mondom, ha a megyei hivatalhoz mész, mindenképp kell vele foglalkozniuk!

még egyszer: hol laksz????

2012. máj. 3. 19:26
 27/28 anonim ***** válasza:

Szerintem ez a segítségedre lesz!

"A bíróság megszünteti a szülői felügyeletet, ha a szülő felróható magatartásával gyermeke javát, különösen testi jólétét, értelmi vagy erkölcsi fejlődését súlyosan sérti vagy veszélyezteti(...)A szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti perben a bíróság soron kívül jár el. A tárgyalást legkésőbb a keresetlevélnek a bírósághoz érkezésétől számított nyolcadik napra kell kituzni. Ha a gyermek súlyos veszélyeztetése miatt a szülői felügyelet sürgős megszüntetése szükséges, arról a bíróság a szülői felügyelet megszüntetése iránti perben ideiglenesen hivatalból is határozhat."

Tehát ha beadod a keresetet,akkor 8 napon belül kötelesek tenni valamit.

A keresetlevélben pedig mindenképp írd bele indoklásul,amiket az anya neked mondott (amiket ide is leírtál),keress 3 tanút,akik hajlandóak a bíróságon tanúvallomást tenni és azt is írd bele,hogy több ízben jelezted ezt te is és mások is már a helyi védőnőnél,gyámügyesnél stb.

Ha találok még valamit,akkor megírom,most kutatom az erre vonatkozó törvényeket és jogszabályokat,amik segíthetnek az ügyben.

2012. máj. 4. 08:05
 28/28 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a segítségeket!!!

Utolsó előtti: Békés megye

2012. máj. 4. 08:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!