Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ki örökli a házat?

Ki örökli a házat?

Figyelt kérdés

Apukám nevén van a ház amiben élünk,nagytatámnak van élvezeti joga.

Ha én meghalnék ki örökölné a házat?Mi jár a férjemnek és a lányomnak?Az a gyanúm hogy igy semmi,vagy a lányomnak járna majd valami?

Ha a nevemen lenne a ház akkor ki örökölne?van egy testvérem is.

2012. ápr. 24. 10:11
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Naszóval:

Apádnak van egy háza. Ezt az egyenesági örökösök kapják, te és az édestestvéred.

Ha te előbb hunysz el, és utánad meghal édesapád akkor a lakás azon része, amelyet te örökölnél, a te egyenesági leszármazottaid kapják.

Ha a te neveden lenne a ház, akkor a testvéred nem örököl, csak a te gyereked.

A nagyapád haszonélvezete holtig tart, ergo míg ő él, ő a főnök. El lehet adni a házat, igaz csak töredék árod, a haszonélvezetet nem lehet megszüntetni.

2012. ápr. 24. 10:16
 2/11 anonim ***** válasza:
Apukád gyerekei örökölnék, vagyis te és a testvéred. Ha meghalnál, akkor a te feledet szerintem a lányod örökli, mint egyenes ágú leszármazott.
2012. ápr. 24. 10:17
 3/11 A kérdező kommentje:
Értem és köszönöm.
2012. ápr. 24. 10:41
 4/11 anonim ***** válasza:

Mindenki jól írja. 10-17-ére annyit mondanék, hogy nem szerinte örökölné a te részedet a lányod, hanem egyértelműen ő örökölné.

Szóval apukád házát te és a tesó örökli, ha veled történne valami, akkor a felét, azaz azt, ami a tied, a lányod örökli.

2012. ápr. 24. 10:42
 5/11 A kérdező kommentje:
A legtisztább az lesz ha a nevemen lesz a ház.Akkor ha jól értem teljes egészében a lányomé,és mivel az apukája lesz a gyámja igy ő is maradhat a házban,senki nem teheti ki.
2012. ápr. 24. 10:54
 6/11 anonim ***** válasza:
A te szempontodból igaz, de mi lesz a tesód részével? Azt illene kifizetnetek.
2012. ápr. 24. 10:55
 7/11 anonim ***** válasza:
Ha a te nevedre íratják, akkor igen, a lányodé lesz teljesen.
2012. ápr. 24. 10:57
 8/11 anonim ***** válasza:
Tekintve, hogy szavaidból azt veszem ki, te nem vagy tulajdonosa a háznak, ezért a te férjed és gyereked semmit nem örökölnek, tekintve, hogy apukád nevén van a ház, akkor az ő gyerekei (köztük te) öröklöd, de amíg él a nagypapa, addig az ő haszonélvezete is él, ami erősebb, mint a tulajdonjog. De mivel a kérdés az volt, ha te meghalnál.... Nem, semmit nem örökölne a férjed és a gyereked, legalábbis a házból nem.
2012. ápr. 24. 13:21
 9/11 anonim ***** válasza:
8-as vagyok. Bocs, azt én rosszul írtam, hogy ha te meghalnál, még nem örökölnének ugyan, de ha apukád meghal, utána te örökölnél, de ugye ha akkor már nem élnél (bocs, morbid, de ugye ez volt a kérdés), akkor a lányod a te örökségedet tovább örökölné.
2012. ápr. 24. 13:23
 10/11 anonim ***** válasza:

A jelenlegi heylzetet jól irták az elözö válaszolók.

Viszont az nem annyira egyszerü, amit felvetettél, hogy rád iratja apukád a házat és ettöl kezdve te öröklöd. Ugyanis ha neked ajándékozza (és az átiratás ezt szokta jelenteni), akkor azt a testvéred megtámadhatja és semmissé nyilvánithatja, ha nincs komoly ok arra, hogy öt kitagadják az örökségböl. (Ilyen ok lenne, ha megpróbálná megölni az apukatokat, bünözö lenne, stb). Ekkor ugyanúgy menne az öröklés, mintha a jelenlegi helyzet maradt volna.

A másik megoldás az, hogy te MEGVESZED a házat, de akkor igazolni kell, hogy kifizetted az árát. Ebben az esetben a ház a tied, és azt nem lehet érvényteleniteni.

De ha a ház a te tulajdonos, akkor is a gyereked örökli, a házastársad nem, legfeljebb haszonélvezeti jogot kaphat. De ez is csak akkor lép életbe, ha a nagyapa, akinek már most is haszonélvezeti joga van, meghalt.

Ha meg nem lenne gyereked, vagy netán meghalna, akkor utánad a testvéred örököl, illetve az ö gyerekei.

2012. ápr. 24. 13:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!