Két fiatal, kezdő fizetésből mikor tud felépíteni egy
házat Magyarországon? Soha?
Figyelt kérdés
Most végzett a feleségem a sulival, összeházasodtunk, a szüleinél élünk. Ott tartunk, hogy szülői segítséggel van egy telkünk. Sajnos ezenkívül nincs semmi, és már a szülők sem tudnak nagyon támogatni. Most kezdtem én is dolgozni nemrég, de ahogy látom a fizetésünket, ebből soha nem lesz ház... Pedig villamosmérnök vagyok, a feleségem szülész, és azt gondolom, hogy úgy lenne normális, hogy pár év munka, gyűjtögetés után bele lehetne vágni az építkezésbe, de nem lehet. Időben szeretnénk babát, és a feleségem nem szeretne a szülei házába gyereket szülni, érthető módon. Panelben nem szeretnénk lakni, de úgy látszik, hogy csak az albérlet marad. Annyira tanácstalan vagyok, hogy most akkor hitel, külföld, albérlet, vagy mi legyen. Mik a tapasztalatok? Mások hogy álltak a saját lábukra fiatalon?
Önerőből, kezdő fizetésből (amit én úgy értelmezek nem túl sok) nem nagyon lehet építkezni. Én azt javaslom, hogy a feleséged szüleinél lakjatok, akkor nem kell albérletet fizetni, maximum rezsibe beleadni, ezzel a szülők rengeteget segítenek és így pár év múlva hitellel lehet építkezni. Vagy a másik megoldás, hogy lejjebb adtok, mondjuk eladjátok a telket és annak az árából vesztek egy lakást. Nem kell panelt, ha azt nem akartok. Másképp majdhogynem kivitelezhetetlen. El kell döntenetek, hogy a gyereket mikor szeretnétek, ehhez mérten mi hogy fér bele.
2012. ápr. 2. 08:43
2/19 A kérdező kommentje:
Valahogy mindig is éreztem, hogy azt a telket el kell adni. Sajnálnám nagyon.
2012. ápr. 2. 08:45
3/19 anonim válasza:
soha.
ha átlagos a kereset és nincs aki anyagilag támogatná őket, akkor soha...
nálunk is ez a helyzet. átlagos kereset, támogatás nincs...és hiába 29 éves a férjem, én meg 27, még mindig a szüleimnél élünk és esélyünk sincs saját otthonra ilyen anyagi körülmények közt... albérlet lesz nálunk is...nincs más alternatíva, ha nincs segítséged, vagy nem keresel havonta fél millát....
2012. ápr. 2. 08:46
4/19 anonim válasza:
Szerintem ez fizetéstől függ, no meg hogy mennyire tudtok spórolni. Ha kettőtöknek van 300 ezer bevétele, és szülőknél laktok, abból 200 ezret nyugodtan félre tudtok tenni havonta, csak kicsit össze kell húzni a nadrágszíjat a cél érdekében. Miután egy átlagos ház négyzetméterenként 200-250 ezer forintba kerül tudtommal, így kb. annyi hónapig kell gyűjtögetnetek, ahány négyzetméteres házat akartok. Vagy esetleg egy része mehet hitelből. Mondjuk 60 m2-est úgy építenék, hogy 3-4 évig gyűjtögetnék, akkor indulhat az építkezés, a maradék összeget fedezném hitelből. Szerintem ez kivitelezhető.
Mi albérletezünk, a jövedelmünk 180 ezer körül van a párommal (én tanulok, még csak részmunkaidőben dolgozom). Ebből 90-100 körül van az albérlet rezsivel együtt, a maradékból pedig viszonylag kényelmesen megélünk. Ezért gondoltam, hogy 100 ezerből ti is ki tudtok jönni (de ha nagyon spóroltok, akkor a feléből is).
2012. ápr. 2. 08:47
5/19 A kérdező kommentje:
Jóval kevesebből is kijövünk, mint 100.000, de nem keresünk 300-at.
2012. ápr. 2. 08:49
6/19 anonim válasza:
Nem mindegy, hogy szülész orvos a feleséged, vagy csak szülésznő?
2012. ápr. 2. 08:51
7/19 anonim válasza:
Nem írtad mennyit kerestek de egy esetleg két lakástakarékot érdemes lenne nyitnotok 20000-20000 ft-tal az már jó indulásnak.
Furi. Villamosmérnök ismerőseimnek szinte mind 200 felett volt a kezdő nettója... nem lehet, hogy rossz helyen dolgozol?
2012. ápr. 2. 08:51
9/19 anonim válasza:
Házat építeni nem igazán lehetséges, max pár év alatt gyűjteni egy kis önerőt és venni egy lakást. Mi is kertes házat szerettünk volna, de lejjebb kellett adni az igényekből, mert kertest a városban úgyse tudtunk volna venni, csak távolabbi faluban, de akkor meg vehettünk volna még kocsit is. Lakást vettünk végül, kocsira nincs szükség így.
2012. ápr. 2. 08:56
10/19 anonim válasza:
8:51
Vidéken dehogy kap egy kezdő mérnök 200 nettót! Bruttóban esetleg. A párom is mérnök, onnan tudom, bár már nem kezdő, ja és nyíregyháziak vagyunk. És ez azért van, mert mindig van olyan, aki akár nettó 90.000 -ért is elvállalja, csak legyen munkahelye!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!