Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogy gondolják ezt a mai...

Hogy gondolják ezt a mai gyerekek?

Figyelt kérdés

Sorra olvasom a kérdésekben, hogy tizenéves gyerekek fel vannak háborodva, amiért a szüleik feladatot adnak nekik otthon. Csak a számítógép, az msn, a drága cucc kell, tenni érte semmit nem akarnak, és csodálkoznak, ha a szülők kicsit erélyesebben szólnak rájuk.

A szülők szúrják el ennyire? Meg vagyok rémülve, mi lesz, ha az én gyerekem kerül kamaszkorba?!

Én nem akarok olyan gyereket, aki állandóan visszapofázik, ha megkérem valamire. Hogy lehet ezt kivédeni?

2009. jún. 20. 10:47
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
61%
utolsónak = 11:25
2009. jún. 20. 11:34
 12/26 anonim ***** válasza:
100%

11:32-es vagyok,még annyit, hogy amint írtam, hogy a "nem" legyen határozott nem, mindkét szülő részéről, természetesen vonatkozik az "igen"-re is. Ha te valamit megengedsz neki, akkor a párod is engedje meg.

És persze mindkettő azon alapszik, hogy megbeszélitek egymással.

Nem csak a gyermekkel való kommunikáció a meghatározó egy kis ember fejlődésében, hanem a szülők egymás közti kommunikációja is.

És persze azon is múlik, hogy otthon milyen példát látnak. Én pl. soha nem láttam, hogy a szüleim dolguk végezetlenül leültek volna újságot olvasni, vagy tévézni, bármi.

Sőt, mi sem ülhettünk ott napestig, meg volt az ideje a tévénézésnek is, pontosabban arról volt szó, hogy kiszelektáltuk (mert azért nekünk, gyerekeknek is volt beleszólásunk) a műsorokat.

Egyébként mennyi idős a gyermeked?

2009. jún. 20. 11:39
 13/26 anonim válasza:
95%
11:25-ös: Ez a legnagyobb igazság, szívemből szóltál! Másképp is megfogalmazva pedig azt mondanám, hogy a fő ok a legtöbb szülő viselkedése, mert a nagy többség vagy nem tudja (nincs rá módja a tengernyi meló közepette) vagy nem elég érett, hogy tudja, hogyan is kellene gyereket nevelni, vagy túl engedékenyen nevel, vagy abszolút nemtörődöm. Így a gyerekek többsége neveletlen, vagy félrenevelt. Így hiába neveled te tisztességesen a sajátodat, he bekerül egy közösségbe, nagy eséllyel elcseszi a többi kölyök! Sajnos ez van manapság.
2009. jún. 20. 11:44
 14/26 anonim ***** válasza:
100%
Igen értelmeseket írtak az előttem szólók. Én csak annyit tennék hozzá, hogy nem kell szülőként felülnünk annak a sok liberális hablatynak, amivel megkötni akarják ma a kezünket, a gyerek meg elszabadul. Egy szerető szülőnek igenis feladata megfogni a gyereket, és tekintélyt gyakorolni, ha szükséges (pl. a gyerek tiszteletlen, szemtelen). Itt alapozódik meg vagy száll el a többi ember iránti tisztelet a gyereknél. Én nem szeretném, ha a gyerekeimnek mindenkit leszaró fiatal felnőttek lennének majd a munkatársai, merthogy nekik mindenivel szemben joguk van.
2009. jún. 20. 11:50
 15/26 anonim ***** válasza:
100%
Én még csak 21 vagyok,nincs gyerekem,de tudom,hogy engem a szüleim kicsi koromtól úgy neveltek,ahogy majd én is szeretném az gyerekeimet. Nem ütöttek-vertek mégis megtanultunk szót fogadni,segíteni és ez így már kamaszkoromra természetes lett,hogy szegitek otthon. Már kicsi koromban is segíteni kellett mondjuk eltörölgetni és egyéb apróságokat,amit meg tudtam csinálni. aztán később automatikus lett. Aztán úgy volt,mikor már ide oda menni akartam,hogy ezt megcsinálod (mosogatás,takarítás vagy akármi) és mehetsz. És működött.Volt egy rendszer,amit megszoktunk,szerintem ez a titka.
2009. jún. 20. 11:59
 16/26 anonim ***** válasza:
80%

Persze azért van ellenpélda is. Én 16 éves lány vagyok. Anyu,Apu dolgozik, ma is én főztem meg az ebédet. Utána elmosogatok, rendbe teszem a konyhát és nekem természetes, hogy mivel itthon vagyok nyáron ezért segítek. Tegnap például vasaltam,előtte kitakarítottam az egész lakást stb. Emellett jó tanuló is vagyok. És nem vagyok egy ilyen kis papucs, mert barátom is van már 3 éve. Mindent össze lehet hozni csak akarni kell...és sokszor tényleg nem csak a szülőn múlik. Én a segítséget kérés nélkül ajánlom fel, és nem várom el, hogy a sokezres ruhák,cipők,könyvek az ölembe hulljanak.

Nem tudom ki ért velem egyet, de én ezt így gondolom.

Köszönöm, hogy elolvastad.

2009. jún. 20. 12:00
 17/26 anonim ***** válasza:
83%
Én szerintem ez attól is függ, hogy a gyerek öntudatra ébred e önmagától. Ha hagyja magát sodródni a liberális, lesz*arom társadalommal, és nem jön rá magától, hogy nem segíteni helytelen akkor tök mindegy, hogy milyen volt a szülői nevelés.
2009. jún. 20. 12:17
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

Nem teljesen ide tartozik, de egy példa jutott az eszembe.

Egyszer a villamoson egymással szemben utazott egy idős néni és egy anyuka, ölében az óvodás korú kisfiával. A kisfiú lóbálta a lábát és folyton megrúgta a néni térdét, aki egy ideig tűrte, igyekezett helyezkedni, de a fiú csak rúgta és rúgta. Végül a néni nem bírta tovább és az anyukához szólt: Asszonyom, legyen szíves és szóljon rá a fiára, állandóan megrúg.

- Nem szabad korlátozni a szabadságában – válaszolt az anyuka meglepően.

Ezt meghallva egy bakancsos, bőrkabátos, borostás egyetemista fiú, aki épp ott állt mellettük zsebre dugott kézzel, kivette a rágót a szájából és jól beleragasztotta az anyuka hajába.

- Mit csinál?! – értetlenkedett a nő. – Tönkre teszi a hajamat...

- Ja, hölgyem, engem sem korlátoztak a szabadságomban gyerekkoromban...

Szóval tudom, nem teljesen ide kapcsolódik, de egy gyereket már kiskorában nevelni kell...

2009. jún. 20. 12:39
 19/26 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos, az én szüleim totálisan szarul csinálták. Hárman vagyunk tesók, két fiú között én a lány. Amikor már voltunk akkorák, hogy segítsünk, nekem mindig kellett. Mosogatni, főzni, takarítani, mosni, bevásárolni. A bátyámnak meg semmit. Ha én is leültem a tv elé, apum rögtön kiparancsolt a szobából, hogy menj, segíts anyádnak. Persze, kamaszkoromban is nekem kellett megcsinálni mindent, mondván itthon vagy. Persze, anyám ehhez hozzászokott és már nem csinál semmit a háztartásban. Hiába tettem meg mindent, mindig azt kaptam, hogy nem csinálsz itthon semmit! Már sok sok éve nem lakom otthon a tesóim pedig igen, de nem segítenek semmit. A bátyám még arra sem volt hajlandó, hogy megnézze, hol kell bekapcsolni az automata mosógépet. Most már panaszkodik apám, hogy nem segítenek a fiúk semmiben (ez sem igaz, mert az öcsém igyekszik), és anyám is milyen lusta. Egyszer ott voltunk hétvégén, próbáltam az öcsémnek megmutatni, hogyan kell mosni, vagyis szétválogatni a ruhát stb., erre apám elkezdett velem ordítani, hogy ne károgjak, végezzem a dolgomat. Na, azóta nem megyünk ott alvós hétvégére.

A gyerekeket egészen kis koruktól kell arra nevelni, hogy segítsenek, akár fiúk, akár lányok. Én nem tudom elképzelni, hogy a 28 éves fiamnak is én húzom át az ágyneműjét, mert ő lusta hozzá. A házimunka természetes kell, hogy legyen, és nem az anyát vagy az apát cselédnek nézni. Szerencsére a páromat kicsi korától arra nevelte az anyósom, hogy a házimunka hozzátartozik az élethez és nem nyavalyogni kell rajta, hanem megcsinálni.

2009. jún. 20. 12:55
 20/26 anonim ***** válasza:
100%
Az a baj, hogy itt is érvényesül a csordaszellem. Te hiába neveled szépre és jóra, ha a suliban ez nem menő. Mert nekem pl. mesélte egyik nap a fiam, hogy a suliban megszólták. Közölte vele az egyik srác, hogy de gyökér, mer mi a f@szér segít nekem itthon, meg miért tanul, mikor lehetne menni piálni, meg csajozni. El tudom képzelni, hogy a srácot, hogy nevelték a szülei. Csak engem is bánt, hogy emiatt a fiamat megszólják, hogy számára fontosabb a családjával töltött idő, mint az hogy piálni menjen a "menő" srácokkal. A fiam hála istennek nagyon aranyos volt mondta, hogy nem érdekli ha ezek a srácok emiatt nem barátkoznak vele. De sajnos ez ritka mint a fehér holló. Általában mivel a napjuk nagy részét nem a családdal, hanem az iskolatársakkal töltik, egy idő után inkább nekik próbálnak megfelelni. Ez a szülő hibája is, mivel a családok nagy részében a szülő ledolgozza a nyolc óráját és hazamegy, ahol szintén dolgozik még. Mikor mindennel végez, akkor a gyerek vagy alszik is már vagy a szülő úgy van vele,hogy most ő pihen, abba nem fér bele a gyerekkel való foglalkozás. Sajnos ez korunk betegsége, hogy csak egymás mellett élnek a családtagok, de igazából senkinek sincsen ideje a másikra. Szerintem ez a legfőbb probléma. Ha pedig nem beszélgetsz a gyerekkel és nem tudod meg, hogy mit érez, mik foglalkoztatják akkor nem tudsz védekezni a külső hatások ellen és nagyon hamar nem rád, hanem a haverokra fog hallgatni.
2009. jún. 20. 13:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!