Te mit mondanál a szüleidnek? Mit tanácsolnál?
A szüleim Pesten élnek, nagy házuk van. Idén már anyukám is nyugdíjba megy és a balatoni nyaralónkba költöznek. El szeretnék adni a pesti lakást és elosztani a vételárat köztünk. Hárman vagyunk testvérem: én 26 éves vagyok, régóta dolgozok, a férjemmel és a lányunkkal élek "saját" lakásban (van rajta hitel, a többi nagyszülői örökség). Öcsém 25 éves, nem tanul, nem dolgozik csak van. Másik öcsém 22, tanul OKJ-n. Nem dolgozik mellette, egy héten 3 napot van órája. Mind a ketten otthon élnek.
Ez a pénz nekem nagyon jól jönne, visszafizetnénk a hitelt.
Az öcséim viszont az utcára kerülnének. Persze pár évig elélnének albérletben, de utána mi lenne velük? Elszórnák azt, amiért a szüleink egész életükben dolgoztak :-( A nagyszülői örökséggel is ezt tették :-(
Ti mit tennétek?
Örülnék a pénznek és kifizetném a hitelem.
A tesóid meg majd meg lesznek valahogy!
A szüleid már eldöntötték, hogy eladják a lakást és harmadolják köztetek, nem értem, mi a gond?
A testvéreid eltartása nem a te dolgod, te felmarkolod a részed, előtörlesztesz, az öcséit meg, mint felnőtt emberek, megoldják. Vannak elegen, akik effajta egyszeri nagy pénzösszeg nélkül is boldogulnak (boldogulniuk kell!) a világban, ők még elég jól állnak, kapnak egy löketet hozzá. Ha van eszük, beinvesztálják egy lakásba, ha hitelre is és a többit megoldják a fizetésükből. Ha mégsem, akkor majd az utcára kerülnek, vagy a szüleid eltartják őket, ez már nem a te gondog.
Lehet nekik segitség egy vállalkozás beinditásához. Gondolom téged, de őket is figyelembe vették a döntésnél, talán ez tünik a legelegánsabbnak és igazságosnak.
Hogy mi is lenne a legjobb döntés attól függ mekkora az összeg amit kaptok.
A ti helyzetetek egyértelmü, de két testvéred hozhat nagyon jó és nagyon rossz döntéseket egyaránt. Talán némi pátyolgatás, segitség, tanács nem árt nekik mielött telibe megkapják a teljes összeget.
A nyaralóban nem férnek el 4en.
Az még nem tény, hogy eladják, kikérték a véleményünket.
Az öcséimnek nincs munkahelyük, nem fognak hitelt kapni :-( De talán jobb is így...
Az nem tudom, fontos-e, de nekünk nem okoz gondot a hiteltörlesztés. Nem palotában élünk, annyit vállaltam (akkor még nem ismertem a páromat), amit tudok fizetni. Szóval nekem nem létszükséglet ez a pénz.
Csak attól félek, hogy elszórjak a pénzt aztán futnak vissza anyuékhoz, hogy segítsenek ők megint :-(
Hát ha kikérték a tanácsod, akkor támogasd ezt az álláspontot, mármint az eladást. A saját érdekeidet kell nézned, mert azzal senkinek sem lenne jó, ha a szülők mondjuk leköltöznek a nyaralóba, a két öcséd rezsijét meg majd fizethetik, amit a pesti házban csinálnak...
Ha van egy csöpp eszük, egyelőre albérletbe mennek, mégpedig 1 kicsibe ketten, az idősebbik sürgősen elhelyezkedik, a másik is vállal alkalmi munkát. Mondd meg a szüleidnek, hogy ezt tanácsolják nekik.
Sajna azzal nem tudsz mit tenni, hogy mi lesz, ha felélik az örökséget, és a szülők azok után is pénzelnék őket. Ez egy rossz fajta gondoskodás, mert bár nagylelkű, de nem nevel önállóságra. Én az ilyen tékozlásból hazatért fiúkkal nem foglalkoznék...
A saját érdekedet nézd, mert ha nem, a vége az lesz, hogy a pesti lakást is eldorbézolják az öcséid és semmi sem marad. Legalább a te 1/3-od ne vesszen el...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!