Mi a szerepe egy gyermek eleteben a keresztszuloknek valojaban?
A keresztszülőnek kell szentelt víz alá tartani a gyereket.
Valamint az a feladata, hogy Istenhez vezesse, a hitre terelje a keresztgyerekét, még akkor is, ha a szülők nem akarják, vagy megakadályozzák ebben. Ilyenkor finoman kell eljárni, nem tolakodóan, de mindenképp ezt a feladatot szem előtt tartva.
Valamint a keresztszülő veszi meg a keresztelőruhát, a babakocsit, meg a kórházból hazahozós cuccot.
Ez nagyon változó, és tényleg családonként eltérő.
Én keresztszülő vagyok, saját gyerkőc sajna még nincs. De hetente beszélünk az anyukával, folyamatosan küldi emailon a képeket a csajsziról,havonta egy hétvégét nálam van a kislány, és általában havonta egyszer én megyek hozzájuk. Ha van valami ünnepség akkor meghívnak, megyek:farsang,táncbemutató,nyílt nap ilyesmik.Az óvónénik ismernek, mert ha nálunk van hétvégén akkor pénteken az oviból én hozom el.Ilyenkor mindig elviszem valahova:bábszínház,uszoda, állatkert,játszótér...
Természetesen szülinap, névnap, karácsony stb mindig találkozunk, ők is készítenek nekem ajándékot.
Anyagilag nem állunk mi sem túl jól,de üres kézzel nem megyek sosem, és ha tudok segítek, vagy ha kell valami az oviban annak a beszerzésében is igyekszem segíteni.
Én első pillanattól azt mondtam, hogy az én dolgom a kényeztetés, neveljék a szülők.
5 évesen kereszteltük a gyermekem, mert egyszerűen nem találtunk a családban "alkalmas" keresztszülőt, olyat, akinél nem csak formalitás lett volna az egész.
Viszont összejártunk egy családdal, nagyon sokszor, és ők gyakorlatilag "spontán" keresztszülőkké váltak: tehát sokat örököltünk onnan ruhákat, ha volt valami dolgom, rájuk tudtam bízni egy-két órára a gyereket (és viszont), ünnepekkor kölcsönösen megajándékoztuk egymás gyermekeit, stb. Aztán, amikor egyszer egy bibliai témájú könyvet kapott a gyermekem, egyértelművé vált, hogy a lelki fejlődésével is törődnek, és megtartottuk hivatalosan is a keresztelőt. Tudom, hogy jól döntöttünk, mert rájuk mindig számíthat majd a gyermekem, akármilyen gondja lesz is.
Az én ismerettségi körömben a keresztszülők feladata hogy drága ajándékokat vegyenek a gyereknek, és vigyázzanak rá ha a szülők éppen megunják.
Persze nem mindenhol így van :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!