Ti hány éves kortól vinnétek magatokkal a gyereketeket temetésre?
Ki halt meg? Ha anyja, apja, testvére, mindegy hány éves, vinném.
Ha távolabbi rokon, akkor legkorábban 10 éves kora körül.
A gyerek dédije. 10 éves fiúról van szó. Bár nem egy házban laktak, mégis mindennap találkoztak, de nem jött a temetésre. Én 8 évesen voltam a nagypapámén. Semmi nyomot nem hagyott bennem. Csak kíváncsi voltam, ki hogy gondolja :)
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Én 7 évesen voltam a mamámén. Nekem jó volt hoyg elvittek, könnyebb a gyász, ha ott van a temetésen.
Mármint nekem könnyebb volt. Csak egy nagybácsiomén nem voltam, 13 évesen, de nagyon bántott. Tkp. még ma is fájlalom.
Jobb elbúccsúzni. Én gyerekként inkább érdekesnek találtam, olyan értelemben nem volt "rossz" Persze sajnáltam a mamát, meg mindenki sírt, de íg ymegértettm, hoyg már ő nem él. Ha otthon maradok, csak a kínzó hiányérzet lett volna, nem lett volna az a megnyugvás, hoyg ennek így kell lennie. Azon kívül a temetésen a pap vagy aki temet, mond vígasztaló szavakat - a gyerekek arra sokkal inkább figyelnek, mint gondolnád.
Szerintem vidd el.
Mi okod lenne kizárni őt, ez is a családi élet része, őrá is tartozik.
Én csak az olyan kicsit hagynám otthon, aki megzavarja a szertartást(2-3 éves)
Persze előte mondd el, mi várható, és hoyg csendben kell lenni.
5. Addigra már biztos elveszített egy kiscicát vagy kiskutyát, szóval találkozott a halállal. Az élet rendje, hogy az emberek meghalnak. Ezt a gyerekek felfogják, csak meg kell adni rá a lehetőséget. A húgom 3 éves volt, amikor a nagyapánk meghalt. A temetésen még nem volt ott, de teljesen tisztában volt azzal, mi történt. Pár hónapig központi téma volt nála a halál-kérdés. Úgy nevezte, hogy papa felment a mennyországba. Mindenre válaszoltunk neki, nem vettük hülyére, halottak napján a temetőbe is kijött. Semmiféle aberrációja nincs az eset kapcsán. Elmondtuk, felfogta, érdeklődött, válaszoltunk és szépen beépült a tapasztalatai közé. Szerintem elmebeteg dolog tizenéves gyereket kímélni a haláltól, mintha az valami istentől elrugaszkodott dolog lenne. Szomorú. Van olyan, hogy egy gyereknek MEG SE MONDJÁK, hogy a nagyszülője meghalt. Kérdem én, MIRE JÓ EZ? Hol a tisztelet a halottal szemben, a gyerekkel szemben, a saját lelkiismeretével szemben a kedves szülőnek. Nekem ez pontosan olyan agyrém, mint hogy a 20 éves női kérdező előadja gyakori kérdéseken, hogy undorodik a terhességtől meg a szüléstől. Hát mondja meg nekem valaki, HOVÁ tart ez a világ? A majáknak volt igazuk.
19/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!