Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Valaki adna tanácsot, vagy...

Valaki adna tanácsot, vagy ismer jogi lehetőséget?

Figyelt kérdés

Barátnőm kért meg telefonon hogy vázoljam fel a problémát (náluk nincs net) hátha tudtok valami okosat mondani:

"25 éves nő vagyok. Édesapám engem és a nővéremet 10 és 12 éves korunkban "ottfelejtett" a szüleinél. Édesanyám sajnos már régen meghalt. Édesapám összejött egy c...ny nővel. Vettek egy lakást és azzal az ígérettel hagyott minket a nagyszüleinknél egy nyár elején, hogy felújjítják nekünk az egyik szobát (3 volt) és akkor mi is beköltözhetünk. Az ígérgetések maradtak, mi pedig azon kaptuk magunkat, hogy a helyi általánosba járunk, apám lakásában pedig nincs helyünk, a mostohám négy lánya költözött be. Egy idő után nem jött apánk, mi sem mentünk, mivel a mostohánk folyton szidott minket, és vert mindenért. Közben meghalt a nagymamánk is, mi pedig kirepültünk. A válság jól képen törölt, hitel miatt úszott a saját lakás. Jelenleg albérletben élek a fiammal (20 hónapos) és az élettársammal.

A nagypapámnál vastagbélrákot diagnosztizáltak. Mikor ez kiderült, apám rögtön járni kezdett hozzá, jópofáskodik velem is és a fiammal is, akit eddig látni sem akart, az élettársam miatt. A lakásuk már rég nem az övüké, most egy másfél szobás lakásban laknak, albérlőként: apám, a mostohám, két mostohatestvérem, egyikük férje és két gyerekük.

Nagyapám ki akarja zárni apámat az örökségből.

Ezt hogy lehetne megoldani? Nagyapám már beletörődött a végbe, lassan én is elfogadom, hogy nem lesz velünk. A kemót elutasította.

Ki lehet zárni apámat az örökségből? Vagy mi az a minimális mérték amit kapnia kell?"

2012. jan. 24. 00:16
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
86%

Igen,kizárhatja.

A lakóhelyhez tartozó önkormányzatnál szokott lenni ingyenes jogi tanácsadás.Oda menjen be a barátnőd,és mondjon el mindent.Akár jogászt is kiküldenek aki hivatalos formában megírja a végrendeletet ami a nagypapának alá kell írni 2 tanúval együtt.

Vagy tedd fel a kérdést a jogiforum.hu oldalon.Ott jogászok,ügyvédek válaszolnak ingyen,és viszonylag hamar..

2012. jan. 24. 00:26
 2/11 anonim ***** válasza:
77%
Nagyapa írjon hivatalos végrendeletet és zárja ki az örökségből az apát.
2012. jan. 24. 00:26
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Még életében ajándékozza el a lakást nektek, vagy kössön veletek eltartási szerződést. Kizárni az örökségből nagyon macerás, ez az egyszerűbb. (Bocs, vagyis a barátnődéknek)
2012. jan. 24. 00:27
 4/11 A kérdező kommentje:
Már nem hívom fel barátnőmet, de az járható út, hogy még életében ráírja a két lányra? Mert én úgy tudom, egyenes ági leszármazottat nem lehet kizárni, csak ha bűncselekményt követ el a felmenő felé. Vagy én tudom rosszul?
2012. jan. 24. 00:29
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Ezért írtam, hogy macerás a kizárás. Meg úgy még mindig jár a kötelesrész. (Azt hiszem a valódi örökség fele.) De ajándékozás címén azt tesz a saját tulajdonával amit akar. Senki nem köthet bele. És nem marad utána hagyaték.
2012. jan. 24. 00:35
 6/11 anonim ***** válasza:
50%

Rosszul tudod.Ki lehet zárni egyenesági rokont is.

De tényleg jó megoldás ha papa amíg él a vagyonát a 2 lányunokájának adja ajándék címen..Ha nincs a papa nevén semmi akkor nincs mit örökölni..

2012. jan. 24. 00:35
 7/11 anonim ***** válasza:
50%

" Kiemeltem neked a kitagadás törvényét

"Kitagadás

Nem jár köteles rész annak, akit az örökhagyó végintézkedésében érvényesen kitagadott. A kitagadás csak akkor érvényes, ha a végintézkedés annak okát kifejezetten megjelöli.

Kitagadásnak csak akkor van helye, ha a köteles részre jogosult

- az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;

- az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el (A kitagadás megítélése során a súlyos bűncselekmény nem büntetőjogi kategória, így a szülő terhére elkövetett könnyű testi sértést megvalósító tettlegesség a legszorosabb családi kapcsolatra tekintettel a kitagadás szempontjából súlyosnak minősülő bűncselekmény);

- az örökhagyó egyenes ági rokonainak vagy házastársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;

- az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette (érvénytelen ugyanakkor a gyermeknek a törvényes tartási kötelezettség súlyos megsértésére alapított kitagadása, ha az örökhagyót a kötelezettség sorrendjében előbbre álló házastársa eltartotta);

- erkölcstelen életmódot folytat (a bírói gyakorlat szerint önmagában a rendszeres italozás nem minősül erkölcstelen életmódnak, így kitagadási okot nem valósít meg);

- jogerősen ötévi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.

Házastársát az örökhagyó házastársi kötelességet durván sértő magatartása miatt is kitagadhatja."

2012. jan. 24. 00:39
 8/11 anonim ***** válasza:

megint én..

itt a link,olvasd el hátha megtudtok többet is.

[link]

2012. jan. 24. 00:41
 9/11 anonim ***** válasza:
27%
Ajándék se jó, mert 15 éven belül, abból is követelheti az örökösrészt.Egyedül az eltartási szerződés, vagy ha papíron megvennék tőle a barátnődék, lenne a járható út.
2012. jan. 24. 07:46
 10/11 anonim ***** válasza:
elég, ha érdemtelenségre hivatkozik a végrendeletben és ezzel már ki is zárhatja az örökségből.
2012. jan. 24. 12:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!