Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szülők, kélek adjatok valami...

Szülők, kélek adjatok valami tanácsot, mit mondhatnék még?

Figyelt kérdés

Majdnem 20 éves lány vagyok, most fogok egyetemre jelentkezni. Anyukámmal pár éve kinéztünk egy szakot, viszont most nemrég meggondoltam magam, egy másik szak sokkal jobban érdekel, nagyon jövője is van. Anyukám ezt nem tudja elfogadni. Móta mondtam neki, folyamatosan fenyegetőzik, hogy ha ezzel elő merek hozakodni apámnak, vagy bárki másnak, ő hatalmas balát csap, és nagyon befeketít mindenki előtt. Azt nem tudom, hogy mivel, mert semmi olyan dolgom nem volt, amiről mondjuk apukám ne tudna. A másik, hogy vidéken élünk, a szomszéd városban van egy egyetem, de oda nem szeretnék menni. Csak bejáról hetenék, másfél-2 óra míg beérek itthonról az egyetemre. Budapesten szeretnék továbbtanulni, de ezt sem tudja anyukám elfogadni. Nem az anyagiak miatt nem akar elengedni, hanem mert félt. Fél, hogy nem tanulnék, hogy belevinnének a "rosszba", és hasonlóak. Nem vagyok egy befolyásolható emberke, tanulni akarok Pestre menni, nem elzülleni, de ezt képtelen megérteni.

Elsősorban szülők válaszára lennék kíváncsi, hogy mit csináljak, mit mondjak neki, mivel érveljek még, hogy mehessek? Nem akarok titokban jelentkezni, mert akkor még nagyobb balhé lenne. Annyira ezt szeretném, és belebetegednék, ha nem jelentkezhetnék arra a szakra és egyetemre, ami minden vágyam!

2012. jan. 9. 22:04
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
76%
Magadnak tanulsz nem anyukádnak! Vesd fel apukádnak az ötletet, hogy te meggondoltad magad, és ha anyud kitalálna valami ostobaságot, hogy befeketítsen akkor apuddal együtt le tudjátok majd állítani.
2012. jan. 9. 22:06
 2/11 anonim ***** válasza:
63%

Csapja ki a patáliát aztán majd lehiggad. Ez a te életed, nem az övé nem hiszem, hogy érdemes lenne megtanulni egy olyan szakmát amit utálsz és úgysem abban fogsz dolgozni. Feleslegesen elvégzed utána meg az áhított szakmában meg nem tudsz elhelyezkedni. Neki érdemes így pénzt kidobni?

Akkor inkább halassz egy évet,menj el dolgozni és estin próbáld magad intézni a dolgaidat.

Mellesleg pestiként mondom, hogy itt sem züllik mindenki. Én sem. A mamád szerint itt mindenki züllik és az utcán fetreng és nincs egy becsületes ember mifelénk? Évente kismillió egyetemista éli túl a várost, ahhoz viszont, hogy bajod legyen nem kell pestre jönni megtörténhet otthon is.

Anyukával meg kell értetni, hogy itt most a te jövődről van szó nem az övéről.

2012. jan. 9. 22:17
 3/11 anonim ***** válasza:
63%
Elég annyival érvelned, hogy felnőtt vagy.
2012. jan. 9. 22:19
 4/11 anonim ***** válasza:
5%

Ja, hogy felnőtt?

Akkor költözzön külön, tartsa fenn magát, finanszírozza a saját tanulmányait, és majd akkor lesz@rhatja az anyuka véleményét.

Miért olyan nehéz elképzelni, hogy egy felnőtt ember (anya) jobban látja, hogy milyen szaknak van jobb jövője. Nyilván nem akar direkt a lányának keresztbe tenni.

Persze az élete, ő jövője, csak éppen az anya öl bele nem kevés pénzt az egyetembe. Én sem finanszíroznám a lányom tanulmányait, ha valami ostoba szakra akarna menni.

Lehet lepontozni.

2012. jan. 9. 22:27
 5/11 anonim ***** válasza:
Hát ha már így kérted a lepontozást :) Tőlem kaptál. Amúgy bennem meg lenne annyi, hogy nem kényszerítem rá az akaratomat a lányomra. Ha a gyerekem űrhajós akarna lenni, vagy rocksztár akkor nem akadályoznám, hanem segítenék neki. Akármi is a célja, én támogatnám, mert ez az anya dolga.
2012. jan. 9. 22:40
 6/11 anonim ***** válasza:

Szerintem az a gond, hogy a kedves anyatars nem tudja elengedni a kislanya kezet.

Ulj le anyukaddal es mondd el neki, hogy ez a szak jelenti szamodra a fo celt, ezert ezt fogod beirni elsonek, ezen felul beirod majd a tobbi szakot is, amit elozoleg megbeszeltetek, es ha megsem vesznek fel az elsore, akkor nem kell majd egy eleten keresztul azt hallgatnia, hogy miatta nem csinalhatod azt, amit szeretnel. Minel hamarabb vond be apukadat is, de nem anyukad hata mogott, mert az megjobben megbantja anyukadat.

Par napig borsos lesz a hangulat, de majd lecsillapodnak a kedelyek.

(Megkerdezhetem, hogy milyen szakokrol lenne szo?)

2012. jan. 9. 22:54
 7/11 A kérdező kommentje:
Környezetgazdálkodási agrármérnök szeretnék lenni. Ezen belül pedig a megújuló erőforrások szakirány érdekel.
2012. jan. 9. 22:56
 8/11 anonim ***** válasza:

Anyukád milyen szakra óhajt küldeni?

Én is lepontoztalak, kedves válaszoló.

Az én anyám is így gondolkozott, elküldött nőként informatikát tanulni (amivel nekem nincs gondom, jobban értek a géphez mint a párom, csak RÜHELLEM).

Elcs.sztem ezzel egy évet. Akik a szakon végeztek, vagy munkanélküliek, vagy a mekiben dolgoznak.

Lehúztam még másfél évet egy másik szakon, a magam akaratából, és közben elköltöztem anyámtól.

Most újra szakot keresek, és próbálom összeszedni magam a padlóról. 21 éves vagyok, de nem tudom mihez értek, mivel anyuci anno nem hagyott kibontakozni.

Gondolom leszek takarítónő, hála anyu gondviselésének.

2012. jan. 9. 23:35
 9/11 anonim ***** válasza:
Klassz dologgal akarsz foglalkozni sok sikert hozzá! Ha ebben támogatni tudnak a szüleid, az nagyszerű dolog, de ne várd el tőlük, hogy támogassanak. Tényleg felnőttél, a te életed. Küzdj meg a céljaidért. A küzdelem első lépése az, hogy anyád fenyegetőzése nem tántoríthat vissza.
2012. jan. 10. 11:34
 10/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2012. jan. 10. 12:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!