Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha az apánál helyezték el a...

Ha az apánál helyezték el a gyereket az anya kérésére, akkor évekkel később az anya visszatérhet és kérvényezheti, hogy a kicsi ismét nála lehessen?

Figyelt kérdés
Az egyik barátnőm került ebbe a kellemetlen helyzetbe, ő az apuka új felesége. Több mint három éve nevelik együtt a kislányt (3,5 éves). Az anyának most eszébe jutott, hogy akár ő is nevelhetné tovább, mert a mostani barátjának nem gond a gyerek. Szerencsére eddig jogi lépéseket nem tett. Tudja valaki, hogy ilyen esetben hogy szoktak dönteni, ha mégis perre kerül sor? Én vígasztalgattam, hogy biztos nem veszik el tőlük, mert őket tartja a szüleinek, de igazából fogalmam sincs.
2012. jan. 19. 12:22
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Az ügyvédnek igaza van, sajnos nem kizárt, de azért én még mindig nagyobb sanszot jósolok az apának.

Elvégre ilyenkor újramérlegelésnél szükséges a pszichológia vizsgálat, ami a kötődést vizsgálja. Helyből kiderül, hogy idegen neki az anyja.

2012. jan. 19. 13:50
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Én elég kizártnak tartom, hogy egy gyereket, aki 3 és fél éves, és több, mint 3 éve az apánál él, odaitéljenek egy a gyerek számára ismeretlen nönek, csak azért, mert ö szülte.

Ha ennyi idö alatt nem tartotta a kapcsolatot a gyerekkel, gyakorlatilag születése óta önként nem gondoskodott róla, akkor nincs reális esélye, hogy nek adják a gyereket.

Más lenne a helyzet, ha a gyerek pl. 13 éves lenne és az elsö 10 évet az anyjával töltötte volna.

2012. jan. 19. 14:28
 13/17 anonim ***** válasza:
Ismerek hasonló sztorit, végül is maradt az apánál szerencsére, mert anyuka akkor úgy tűnt, hogy normális életet fog élni, de aztán mégse lett úgy. Őszintén én nem hinném, hogy visszakapja.
2012. jan. 19. 14:38
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

13 39es hozzászóló vagyok, ügyvéd.

Valamelyik sokeszű lepontozott azért, mert én már voltam ilyen tárgyaláson és leírtam hogyan működnek a dolgok. Tényleg nem hasznos ezek szerint annak a tanácsa aki már volt gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti peren,, de azoknak a tanácsa viszont nagyon hasznos akik azt írják, hogy "szerintem nem veszik el".

Nem tudom ki volt ez a degenerált. A törvényt nem én hozom, azt írtam le mit vesz figyelembe a bíróság. eddig a 3 évesekre vonatkozó ezirányú pszichológiai teszteket (ha egyáltalán van ilyen ebben a korban) illetve az azalapján hozott jogeseteket kerestem. De inkább hagyom az egészet, mert a sok érzelgős baromnak ("nem történhet ilyen") nem a tények számítanak és nem az, hogy lehetne az apának legjobban kijönni a helyzetből, hanem az, hogy azt írjam, biztos nem veszik el a gyereket. Az hasznos igaz?

2012. jan. 19. 14:47
 15/17 anonim ***** válasza:
Nyugi már, engem nap, mint nap lepontoznak, de csak irigyek :) Hagyd már rájuk, nem téged minősít. Általában a leghaszontalanabbnak ítélt válaszok a legjobbak.
2012. jan. 19. 14:49
 16/17 anonim ***** válasza:
Inkább gyere és válaszolj a gyerektartásos kérdésre, mert nem tudunk egy jogi dolgot.
2012. jan. 19. 14:53
 17/17 anonim ***** válasza:

A gyermekelhelyezés megváltoztatása

A Csjt. szerint a gyermekelhelyezés megváltoztatását - két éven belül, illetőleg a határidő letelte után is - csak abban az esetben lehet kérni, ha azok a körülmények, amelyekre a bíróság döntését alapította, utóbb lényegesen megváltoztak, és ennek következtében az elhelyezés megváltoztatása a gyermek érdekében áll.

A körülmények lényeges megváltozása

Az említett törvényi rendelkezés alkalmazásánál a körülmények lényeges megváltozását a gyermek érdeke szempontjából kell vizsgálni. Nem elég tehát a körülmények lényeges megváltozása, hanem azt is vizsgálni kell, hogy az elhelyezés megváltoztatása szolgálja-e a gyermek érdekét. Lényeges körülményváltozás lehet például az elvált házastárs új házasságkötése, lakáshelyzetének rendeződése, anyagi viszonyainak javulása.

Ha a szülők az életközösség megszakadása után peren kívül megállapodtak a gyermek elhelyezésében, és a megállapodásnak megfelelően a gyermeket a szülő huzamosan gondozta, az ellene indított - gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti pernek minősülő - per csak akkor vezethet sikerre, ha a jogszabály által megkívánt kettős feltétel fennáll.

2012. jan. 19. 18:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!