Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha az apánál helyezték el a...

Ha az apánál helyezték el a gyereket az anya kérésére, akkor évekkel később az anya visszatérhet és kérvényezheti, hogy a kicsi ismét nála lehessen?

Figyelt kérdés
Az egyik barátnőm került ebbe a kellemetlen helyzetbe, ő az apuka új felesége. Több mint három éve nevelik együtt a kislányt (3,5 éves). Az anyának most eszébe jutott, hogy akár ő is nevelhetné tovább, mert a mostani barátjának nem gond a gyerek. Szerencsére eddig jogi lépéseket nem tett. Tudja valaki, hogy ilyen esetben hogy szoktak dönteni, ha mégis perre kerül sor? Én vígasztalgattam, hogy biztos nem veszik el tőlük, mert őket tartja a szüleinek, de igazából fogalmam sincs.
2012. jan. 19. 12:22
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
21%
Ez sajnos nem így van. Ha megfelelőek a körülmények és rendesen látogatta a gyereket, akkor igenis elhelyezhetik nála is, ugyanis a gyereknek legtöbb esetben az anyja mellett van a legjobb helye (legalább is a gyámhatóság szerint).
2012. jan. 19. 12:27
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

Az anyja tehet jogi lépéseket,és kérheti az új vizsgálatot a gyámság ügyében.

De a bíróságnak nem érdeke,hogy egy gyermeket kiszakítson a megszokott életéből.

Ha a gyermek jó körülmények között él,nem szenved semmiben sem hiányt,akkor kevés az esélye,hogy a bíróság új gyámot jelöl ki a gyermek számára..Ebben az esetben a láthatási időt növelik meg inkább.

2012. jan. 19. 12:29
 3/17 anonim ***** válasza:
88%
Én nem venném el a gyereket az apjától, mert a gyerek is gyerek, megszokta azt a helyet az apját és most hirtelen egy új hely... Új ember... Én, ha bíró lennék nem engedném, vagy szülőként ezekkel érvelnék.
2012. jan. 19. 12:30
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

" legtöbb esetben az anyja mellett van a legjobb helye (legalább is a gyámhatóság szerint)."

Már nem feltétlenül..

Nagyon sok olyan ismerősöm van ahol mint apuka ő a gyám.Ahogy annak idején minket is az apánk nevelt fel..

Azért a gyám hatóság sem szívtelen,és nem fogja a megszokott,jó környezetéből kirángatni a gyereket a szülők kénye-kedvére..

2012. jan. 19. 12:31
 5/17 anonim ***** válasza:
100%

Gyermek elhelyezésének megváltoztatási iránti per a neve.

Ilyenkor a bíróság mérlegeli mindkét szülő anyagi és egyéb körülményeit. Azonban a bíróság ilyen korú gyermeknél fokozottan figyelembe veszi, hogy milyen lelki hatással lenne az a változás a gyerekre.

Amennyiben benyújtja az anya az ezirányú keresetet javaslom jó családjogi ügyvéd felfogadását az apa részéről.

Ügyvéd

2012. jan. 19. 12:31
 6/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

4 hónapos koráig az anya volt a kicsivel, úgy volt, hogy nála lesz, de elege lett belőle és minden cuccával együtt átvitte az apának. Azóta ott él hivatalosan. 1 hónappal később ismerte meg őket a barátnőm. A kicsit az anya azóta 2X látogatta meg és néhány alkalommal kért róla képet. Tartásdíjat nem fizetett, mert nem volt miből. A jogairól nem mondott le. A kislánynak fogalma sincs arról, hogy neki más az anyukája.

Ügyvédet már keresnek, mert nem az utolsó pillanatban akarnak kapkodni.

2012. jan. 19. 12:49
 7/17 anonim ***** válasza:
100%

kedves kérdező utolsó válaszod alapján. szinte kizárt, hogy visszakapja a gyerket...jóformán idegen neki a vérszerinti anyuka. Áh kizártnak tartom.

más lenne a helyzet ha pl. 2 hetente szépen, korrekten látogatta volana, nyaranta elvitte volna hosszabb időre, néha néha nem ártott volna kisebb apró ajándékokat küldenie, keresnie teelfonon stb. egyszóval SZÜLŐKÉNT viselkednie! tartásdíjról már nem is beszélve. mondani én is tudom, hogy nincs pénzem, attól az még nem biztos, hogy igaz.

és jól vettem ki a szavaidból, hogy anno egy pasi miatt mondott le róla? hát ezt mindenképpen negatívként fogja értékelni a bíróság!! konkrétan lemondott a gyermekéről egy pasi miatt. és most jött a következő jelölt akinek végülis belefér egy ygerek, ezért gyorsan akarják a kicsit...ugyanmár! ez így kimondva is nevetséges!!

egyébként meg tényleg ha már 4 hónapos kora óta ott nevelekdik, szinte kizártnak tartom, hogy elvehesse.

Mondom a kulcsszó itt az, hogy a vérszerinti anyuka konkrétan IDEGEN a kicsinek!!

2012. jan. 19. 13:35
 8/17 anonim ***** válasza:
69%

Kedves 7es,

ügyvédi pályafutásom alapján mondom nem kizárt, hogy az anya visszakapja.

Változtatott az életkörülményein ami miatt nem tarthatta magánál a gyermeket, ha ezt a bíróság is így látja, újra mérlegelni fog minden körülményt. Mintha tiszta lappal kezdene. Figyelembe veszik az új élettársakat, lakás és anyagi körülményeket. Javaslom ügyvéd megbízását ha perre kerülne sor, mert nem olyan egyértelmű az eset jogilag, hogy "ha nem kellett az anyának a gyerek egyszer, akkor nem kapja meg másodszor"

2012. jan. 19. 13:39
 9/17 anonim ***** válasza:
kedves 8as. 7-es vagyok! én neked adok igazat, te vagy a szekember! Belőled az ész szól belőlem pedig a szív. :)
2012. jan. 19. 13:41
 10/17 anonim ***** válasza:
100%
Igen igazad van, sajnos ügyvédként lát az ember hajmeresztő dolgokat. Ha az alapján kéne megítélnem a helyzetet amit eddig olvastam itt róla, erkölcsileg az apának ítélném a gyermeket.
2012. jan. 19. 13:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!