Anyós probléma, hogyan lehet ezt megoldani?
Először is köszönöm, hogy elolvassátok és válaszoltok!
Együtt élünk a párommal fél éve, és Édesanyám jön látogatóba, hoz a vizsgaidőszakom alatt ennivalót ez azt jelenti, hogy a fél év alatt 3x járt nálunk.
Múlt héten a párommal sikerült összeszólalkozniuk, mert anyukám megjegyezte, hogy nincs kivíve a szemét, nem porszívóztunk fel, miért van rendetlenség stb. Nos tudom, hogy ez a páromnak szólt, hogy egy kicsit ilyenkor segítsen be a háztartásba mert a stresszes vizsgák mellett nehéz a takarítás, főzés, mosás stb.
Ez volt egy hete és amikor mondom, ma este, hogy holnap jön anyukám ennivalót hozni, akkor mint egy hisztis gyerek kifakadt a barátom, és elképzeltük az egész életünket, és mondta, hogy mennyire zavarná, ha állandóan itt sürögne forogna nálunk, pl ha megszületik az első gyerekünk, akkor is idegesíteni fogja, hogy itt lesz nálunk az anyukám és min. 2 hetente havonta jöhetne át, az ő előzetes engedélyével, mert nem szívesen látott vendég.
Ez nekem nagyon rosszul esik. Én az ő szülei felé, másfél év alatt kétszer láttam őket fél-fél délutánra, mert messze laknak, de akkor is családi eseményekkor felhívom őket, vagy e-mailezünk és kedvesen állok hozzájuk. Nekem nagyon fontos anyukám, ő viszont azt mondja a saját szülei is idegesítik és nem akar senki mást, csak engem, a jövőbeli gyerekeinket és néha a barátokat. Ez nekem fáj, mert az én jövőképemben a szülők is benne vannak heti gyakorisággal, legalábbis annyiszor ahányszor kényelmesen meg lehet tenni. Nem tudom, hogyan kivitelezhető ez, mert 20as éveim elején nincsen ilyen tapasztalatom, de akkor sem tudom nélkülözni őket.
igazság szerint egyelőre nem is tudok megfogalmazni kérdést ez ügyben, csak szerettem volna ilyen éjjeli órán kiadni magamból, olyanoknak, akik hasonló cipőben vannak és tudnának érdemben mit mondani. Örülnék soraitoknak. Minden jót.
Az előttem szólók már mind leírták amit én is gondoltam.
Csak egy tanács:
Édesanyud ilyen alkalmakkor ne ételt vigyen nektek, hanem tanítsa meg neked, milyen ételek tudnál főzni a vizsgaidőszak alatt, ami hamar elkészül.
Másnak sincs több ideje főzésre hétköznap, mint kb. 1-2 óra, vagy még annyi sem. Egy főzeléket, vagy tésztás étel, vagy valami tepsiben sültet, amit nem igazán kell őrizgetni, csak néha ránézni, szerintem ez megoldás lenne.
Te is fejlődnél, a párod is büszke lenne rá és persze anyukád is örülne neki, hogy tud valamiben segíteni.
Így mindenki boldog lesz és párod is talán úgy fogja érezni, hogy nem beleszól a dolgokba, hanem segítségetekre van.
Számomra azért volt vicces ezt olvasni, mert anyukám is hasonló. Viszont én borulok ki tőle, a férjem jobban viseli, sőt, néha diplomatikusa, de leteremti.
Nemsokára lesz egy műtétem, anyukám bejelentkezett, hogy ideköltözik pár napra segíteni. Ettől olyan görcsös lettem, hogy a férjem a hátam mögött felhívta, hogy szívesen látjuk, de
- nincs önkényes lakásátrendezés
- nincs vita, mert a friss seb és a magas vérnyomás nem kedvelik egymást
- nincsenek kéretlen tanácsok.
Anyám emésztette egy darabig, aztán felhívott, hogy amint úgy érzem, hogy inkább teher, mint segítség, azonnal hazaküldhetem.
Maga az ötlet is inkább neki fontos, mert csak néhány dologban és rövid ideig szorulok segítségre (pl néhány napig ki kell szedni az ágyból reggel), amit a férjemmel lazán megoldanánk.
De ő jön, én meg ugrásra készen várom, mikor jön a mondat, hogy "átrendeztem a spájzot, így sokkal logikusabb és rendezettebb" - majd fél évig semmit sem találok meg...
Hm, érdekes történet.
1. ha az én anyósom szólna be, h milyen a lakás tisztasága, helyből rávágnám, h ki lehet takarítni, ha nem tetszik
2. anyud nem otthon van, minek szól bele, mekkora rend van nálatok
3. anyud ne megjegyzéseket tegyen, célozgasson, hanem mondja meg konkrétan a barátodnak, h hé, segítsen már neked egy kicsit
4. még jó, h rosszul esik a barátodnak, nekem is sz.rul esik, mikor kioktatnak, meg megmondják, mit csináljak a SAJÁT hajlékomban
5. felnőtt jövőképben hetente??? szülők? Ajjaj, azért ez enyhe túlzás - az elején még okés, de aztán marha gyakori szerintem
Ja, és ételhozás helyett inkább főzni tanítana meg, neked is, neki is, barátodnak is kényelmesebb lenne.
"stresszes vizsgák mellett nehéz a takarítás, főzés, mosás stb." - ezen jót mosolyogtam, ezek szerint fogalmad sincs, milyen valóban dolgozni vizsgák mellett.
Kérdező, a férjednek van igaza. Anyukád ne szóljon bele abba, hogy mi van nálatok otthon. Gondolom, az ellenkezője neked sem esett volna jól.
Vizsgaidőszak alatt annak idején (mivel nem 24-ből 24-et bújja az ember a könyveket) én takarítottam és főztem, kikapcsolódásképpen.
Más: ha nagyon sietek 40 perc alatt megfőzök egy kétfogásos ebédet!
Úgyhogy azt, hogy el vagy kényeztetve, ne a párodon verd le!
Azért az sem mindegy, hogy anyukád milyen hangsúllyal és hogyan tette szóvá a rendetlenséget (lehet, hogy semmi rosszindulat nem volt mögötte).
Én együtt élek anyósommal, ő ugyan nem szól bele semmibe(legalábbis nem irányító vagy utasító szándékkal), de ha bejön hozzánk a szobába, és látványosan kupi van, akkor azért meg szokta jegyezni, hogy mennyivel jobban éreznénk magunkat egy rendezettebb szobában :D Ilyenkor nagy vigyor a részünkről, enyhén beletörődő nevetés a részéről, és kész, senki nem sértődik meg senkire.
Én úgy látom, hogy sokan a legapróbb dolgokból is igazi "ego harcot" csinálnak, pedig nem kellene.
Mindenesetre ha párodat ennyire zavarja anyukád sűrű megjelenése, akkor egyezzetek meg egy mindkettőtöknek megfelelő gyakoriságú találkozásról, vagy te menj gyakrabban anyukádhoz (pároddal vagy nélküle).
Utolsóval nagyon egyet értek.
Akik írogatnak, azok elképzelhetetlennek tartják, hogy valaki szeresse az anyósát, sőt szeretné, hogy minél gyakrabban jöjjön.... Sajnálom őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!