Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan alakítsam a dolgaimat,...

Hogyan alakítsam a dolgaimat, hogy a szüleimnek is megfeleljenek?

Figyelt kérdés

20 éves lány vagyok, és nincs jó ötletem, mihez kezdjek magammal.

Előzmények:

-anya otthagyta a fősulit apa miatt, de elváltak, most diplomás gyerekeket akar

-az öcsém többször bukott/bukik, tehát csak én maradtam

- apa is mindent elkövet, hogy diplomás legyek, ő is az.

Mi történt velem:

Felvételiztem érettségi után, de két hülye pontom elbuktam az "áhított" szakot(természetesen államin, hogy anyáéknak ne kelljen állni semmit), így beiratkoztam egy egyéves képzésre, ami jól hangzott, de nagyon hamar rájöttem, hogy soha nem akarok ilyen marketing területen dolgozni, ezért otthagytam. (ez sem került semmibe, még diák is jött vele, meg csp.)

Szeptemberben plussz egy nyelvvizsgával megpályáztam megint a szakot de harminc pontot ugrott a határ, annyim nem volt, így jött a pótmegoldás, és egy "büfészakra" kerültem, szintén államira.

Megbeszéltük, hogy leteszek még egy nyelvvizsgát, és annyi plusszal már biztos menni fog, csakhogy a szóbelit negyedszerre sem sikerült letennem, februárban újra megpróbálom(ez első utáni vizsgadíjakat mind én álltam a zsebpénzemből)

Ráadásul felvettem egy TÁTKs tárgyat, ami szinte ugyanolyan, mint az eddig áhított szak, és egyszerűen ez sem tetszik, nem tudom magam elképzelni, ahogy ezzel foglalkozom.

Közben már el is szállt a félév, ahova nem jártam be, csak beadtam a beadandókat, mert úgy volt, hogy másik szakot fogok kezdeni, és nem láttam értelmét tanulni, helyette eljártam ha akadt alkalmi munka, meg igyekeztem a plussz nyelvvizsgával, de sikertelenül.

Közben összeírtam, hogy milyen jellegű munkát szeretnék majd a jövőben, és hát a kozmetikus lenne a legtesthezállóbb, de ez nem olyan, amilyet a szüleim elképzeltek.

Azt hiszem, egy diplomával jönnék a szüleimnek, és szeptembertől együtt tudnám csinálni ezt a szakot, meg a kozmetikusit.

Csak az a baj, hogy ebben a félévben semmit nem tanultam, és minden egy hét alatt dőlt el, a vizsgáim januárban vannak, és két félév alatt 27 kreditet kéne összeszednem. A mostani vizsgákon max 7et tudnék összeszedni, de húsz nem jönne össze következő félévben, mert a tárgyak nagy része előfeltételes. Így arra gondoltam, hogy passzívot vennék ki, hogy szeptembertől újra induló képzéseknél meglegyen amennyi kell, de akkor apa nem adna gyerektartást, és anyám biztosan kitenne(már többször célzott rá, hogy húsz évesen itthon lakom, és semmit nem tudtam letenni az asztalra másfél év alatt, ami részben igaz). Igaz, hogyha passzívot veszek ki, elmegyek dolgozni, teljes munkaidőben, de akkor is hatalmas balhé lenne. (kiabálós szülők, azért váltak el, mert apa eléggé agresszív volt, anya idegrendszere meg tönkrement az öcsém miatt)

Holnap megyek a tanulmányi osztályra, de előtte szeretném, ha véleményt mondanátok, hogy azzal is "okosabb legyek". Mit csinálnátok a helyemben?

2012. jan. 9. 17:34
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Próbálnék annyi pénzt összespórolni, hogy tudjak fizetni egy albérletet és elmennék a kozmetikusira.

Vagyis én ezt tettem csak a rendezvényszervezőivel. Szüleim orvost akartak belőlem..Velem akarták megvalósítani a saját álmaikat.. De én inkább a sajátomat élem.

2012. jan. 9. 17:40
 2/11 anonim ***** válasza:
Osztom az 1. válaszoló véleményét. Ha kozmetikus szeretnél lenni,akk tanulj ki annak. Nehogy már a szüleid mondják meg h te minek is tanulj ki!
2012. jan. 9. 17:45
 3/11 A kérdező kommentje:
És milyen lett a viszonyod a szüleiddel miután elmondtad nekik, hogy mit szeretnél csinálni?
2012. jan. 9. 17:46
 4/11 anonim ***** válasza:
Gimi 2. óta mondtam nekik, hogy én nem leszek doki. Érettségi után nagy vita volt, mikor megmondtam nekik,hogy én nem fogom az ők álombeli életét élni. Én rendezvényszervező akarok lenni és az is leszek. Volt sértődés, de túltették magukat rajta és elfogadták. De támogatni soha nem fognak. :)
2012. jan. 9. 17:49
 5/11 anonim ***** válasza:

"anya otthagyta a fősulit apa miatt, de elváltak, most diplomás gyerekeket akar"

Anya nem valósította meg az álmait és ezért most azt várja el tőled hogy te valósítsd meg azokat (mármint az övéit). Ilyen a tipikus akarnok szülő akire nem érdemes hallgatni.

"Közben összeírtam, hogy milyen jellegű munkát szeretnék majd a jövőben, és hát a kozmetikus lenne a legtesthezállóbb, de ez nem olyan, amilyet a szüleim elképzeltek."

Kit érdekel? Ők fognak dolgozni vagy te??

"Így arra gondoltam, hogy passzívot vennék ki, hogy szeptembertől újra induló képzéseknél meglegyen amennyi kell, de akkor apa nem adna gyerektartást, és anyám biztosan kitenne(már többször célzott rá, hogy húsz évesen itthon lakom, és semmit nem tudtam letenni az asztalra másfél év alatt, ami részben igaz)."

Akkor mi van ha kitesz? Tegyen ki, még ő fog szívességet tenni neked mert onnantól semmivel nem zsarolhat téged.

"Igaz, hogyha passzívot veszek ki, elmegyek dolgozni, teljes munkaidőben, de akkor is hatalmas balhé lenne. (kiabálós szülők, azért váltak el, mert apa eléggé agresszív volt, anya idegrendszere meg tönkrement az öcsém miatt)"

Kit érdekel anya idegrendszere ha egyszer a TE életedről van szó, a TE boldogságodról, a TE karrieredről? Te tetted tönkre anya idegeit? Nem. Ő maga tette tönkre mert képes volt feladni az álmait és most ugyanezt követeli tőled is. Hát akkor milyen jogon mer zsarolni és manipulálni téged?? (nyakamat rá hogy már azt is hallottad hogy "ezt érdemlem miután mindent feláldoztam érted?" - az viszont nem zavarja hogy nem te kérted hogy áldozzon fel mindent, ő döntött úgy felnőtt emberként hogy felad mindent és gyereket vállal).

Itt az ideje szembemenni a szüleiddel. Amíg ez nem megy addig egyszerűen nem leszel lelkileg felnőtt és ugyanolyan boldogtalan kapcsolataid lesznek mint a szüleidnek.

2012. jan. 9. 18:01
 6/11 anonim ***** válasza:

Szia!

Elmondom: az egyetemi képzések többségéhez elhivatottság kell. Nem a diploma a fő cél, hanem a tudás. Ha úgy érzed te nem ezt akarod, akkor NE erőszakolja magadra olyasmit ami nem fog menni. Most elpazarolsz 5-7 évet egyetemre, gyakorlatilag a fiatalságod amíg élhetnél, megvalósítanád önmagad.

Én sem mentem volna egyetemre mert van a szakmámhoz egy okj-s levél, de itt magasabb pozíciókba nem lehet jutni, csak diplomával. Leszek 26 éves mire elkezdhetem építeni a jövőm. És akkor még család szóba se jöhet.

Szerintem abból hozd ki a legtöbbet amid van. Nem lehetetlen.

Sok Sikert!

22/L

2012. jan. 9. 18:06
 7/11 anonim ***** válasza:

Ne legyél már gyökér. Sz*rnék a szüleimre, és azt csinálnék amit akarok.

Nyáron dolgoznék, jön be abból pénz, ha jól csinálod aztán kalapkabát és mennék albiba. Nehogy már nekem azért legyen diplomám, mert az anyámnak nem jött össze. Diploma fétise van anyádnak vagy mi?

Ha majd gyerekeid lesznek olyan nevet adsz nekik, ami anyukádnak meg apukádnak tetszik? Meg ha anyukádnak a szőke hajú srácok jönnek be, akkor te csak és kizárólag szőkékkel kezdesz?

A saját életedet éld, ne a szüleidét. Sok szerencsét, szia!

2012. jan. 9. 18:16
 8/11 anonim ***** válasza:

Én is egy 20 éves lány vagyok hasonló szituban.

Én idén felvételiztem, engem felvettek az "áhított" szakomra, de 2 hét alatt rádöbbentem, hogy ez bizony nagyon-nagyon nem nekem való. Sőt! Utáltam.

Szüleim őrjöngtek, hogy nem hagyhatom ott az egyetemet, nem lesz belőlem semmi, többet nem vesznek fel sehova...

Otthagytam és leléptem külföldre. Olyan szintű honvágyam volt, hogy hazajöttem. Most tettem egy felsőfokú nyelvvizsgát és újrafelvételizem marketingre. Nekem 418 pontom lesz, remélem (szüleim biztosak benne, hogy nem) felvesznek.

Most itthon vagyok és lézengek. Azon gondolkodom, hogy beiratkozom egy nyelvtanfolyamra, de nem igazán tudom. Leginkább dolgozni mennék, de semmit nem találok.

Milyen szakra akartál menni? És hova kerültél be? Amúgy pesti vagy?

2012. jan. 9. 19:19
 9/11 anonim ***** válasza:
Amúgy Te jobb helyzetben vagy mivel téged támogatnak a szüleid. Engem egyáltalán nem. Amióta kiléptem az egyetemről esküdt ellenségként néznek rám.
2012. jan. 9. 19:20
 10/11 A kérdező kommentje:

Az ELTÉn akartam társadalmi tanulmányokat tanulni, mert biztos remek lesz az emberek életével foglalkozni, és nagyobb rálátásom lesz néhány dologra, és mivel ez a szak politikát, szociológiát meg minden cuccot magába foglal lesz időm eldönteni, hogy mivel menjek tovább mscre. Na perszee...

Most informatikus könyvtáros vagyok az ELTÉn, és szerintem mindent elmond a szak neve, nem is kell kifejteni..

Irigylem a bátorságodat, nekem is eszembe jutott, hogy ki kéne menni, csak ahhoz sokáig (jópár hónapig) kéne spórolnom, na meg a páromat sem tudnám itt hagyni hónapokra.

A szüleim csak addig támogatnak, amíg azt csinálom amit szeretnének/jónak látnak nekem, és egy kicsit meg is értem őket.

Nagyon furcsa hallani, hogy neked azt mondogatják, hogy úgy sem fog menni, mi ne menne rajta?

2012. jan. 9. 20:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!