Hogyan vegyem rá apámat, hogy többet igyon?
Egy napot vendégeskedett a sürgősségin vesegörcs miatt (kő/homok). Mint kiderült, ez már kb az ötödik ilyen eset, nagyrésze kiskoromban volt, akkor nekem nem részletezték, most került ismét szóba.
Apám max fél liter folyadékot iszik naponta, annak is kb fele koffeines ital (kávé, kóla, stb). Azt mondja, hogy a vizet nem szereti. Mondtam, hogy egyrészt ez nem szeretet kérdése, másrészt igyon akkor gyógyteát, szörpöt, akármit, ami nem koffeines, mert az csak kihajtja belőle a vizet.
Agyi katasztrófában halt meg az ő édesapja, így ez is rizikófaktor.
Makacsul ellenáll, pedig már érzelmi zsarolással is próbálkoztam (a lányod kedvéért).
Mi a fenét csináljak? Aggódom miatta, nem szeretném ilyen hülyeség miatt korábban elveszíteni :(
250 km-re élünk egymástól. Már anyámat is hergeltem, hogy kivételesen legyen erőszakos és rakja tele a lakást egy-egy palack teával, apámat meg kapja le a tíz körméről, ha nem iszik.
Naponta háromszor felhívom, hogy hogy áll az ivással, de belezavarodik a saját válaszaiba (tehát kamuzik).
Nem értem az egészet, alapvetően egy nagyon jószívű, önzetlen, figyelmes ember, de ebben a témában nagyon hülye...
Gyümölcslevet nem iszik, mert sava lesz, oké. De van tea, víz, szörp, ezer más iható dolog. Mintha presztízskérdést csinálna abból, hogy mi az a minimális napi folyadékbevitel, amivel élve kihúzza....grrrr.
Hozzáteszem, hogy anyagi okok nem játszanak be, nem szegények, bár ha azok is lennének, a csapvíz akkor se tétel.
Ja, emellett amikor tegnap kétszer beletüsszentettem a telefonba, azonnal aggodalmaskodott, hogy vegyek be sok C-vitamint, igyak sok folyadékot és maradjak ágyban, nehogy bajom legyen.
Közben csak belenéztem a lámpába, azért kapott el a tüsszögés.
De már azon is gondolkozom, hogy betegséget kamuzok neki és csak akkor iszok folyadékot, ha ő is... ehh...tiszta ovi, de már fogyok ki az ötletekből.
Van gyereked? Nálunk ez jött be:
Én nem emlékszem a papára(vastagbélrák, áttét), de ha te így folytatod, a lányom, az unokád(!) sem fog emlékezni rád!
Elment orvoshoz. Az volt a baj, hogy hirtelen fogyni kezdett (igazi mackós alkat volt) és anyukám mesélte, hogy a papámnál is így kezdődött.
Hál égnek csak cukorbeteg!
6.
Ha saját magadat akarod rávenni:
Fogtam két másfél literes palackot, és két oldalt a derekamhoz kötöttem őket, úgy hogy televoltak.
Baromi zavaró volt, így megittam.
Továbbá mindenhova kiraktam egy félliteres ásványvizet: számítógép mellé, ágy mellé, íróasztalra, mosogató mellé. Úgy, hogy lássam és igyak belőle.
Idült hólyaghurut, előtte napi 1-2 decit ittam.
Szerintem erre anyukád tudná rászoktatni, ha messze élsz tőle. Első pár napban fura lesz neki, de utána már hozzászokik és igényelni fogja a több folyadékot!
Egyszerűen a kezébe kell adni a palackot/poharat, hogy igyon. És ha eddig fél litert ivott, akkor 1-2 hét alatt fokozatosan könnyebb hozzászoknia, hogy egyre többet igyon. Minden nap 1 pohárral többet.
Én akkor szoktam rá, hogy napi 3-4 litert is iszom, amikor szoptattam a lányom. Első 2-3 nap egyfolytában pisilnem kellett, utána már kevésbé.
Sok sikert hozzá, nagyon fontos a folyadékbevitel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!