Hogyan tudnék segíteni a szüleimnek, hogy megszabaduljanak a gyűjtögetési mániájuktól?
Van egy ilyen műsor a Tv-ben a Travel and Living csatornán, néha belenézek.
Az ilyen eszement gyűjtögetésnek mindig pszichés háttere van, akkor érzi magát biztonságban a gyűjtögető, ha tárgyakkal veszi körül magát. Minden egyes darab elvesztése, kidobása hatalmas fájdalom számára, mivel egy múltban bekövetkezett traumára emlékezteti, amit nem sikerült feldolgoznia. Pszichológus, vagy pszichiáter kell hozzá, egyedül nem megy. Ha ki is dobálják a cuccait, ami egyébként még betegebbé teszi, újra kezdi a gyűjtögetést. Az okot kell feltárni szakember segítségével.
előzővel egyetértek, nem szólhatunk bele
maguknak kellene ráéÉBREDni valamire (ez puszta belszólással nem megy, mert ez nem racionális tudattartamokat érintő)
Mert semmit sem hoztunk a világra, világos, hogy ki sem vihetünk semmit (Tim6,7)
Őket is zavarja. Anyukám napokat sír végig, hogy már inkább meghalna, de nem akar így élni. Már nem lehet rendesen közlekedni a lakásban, felbukunk, elesünk, ránk borul valami... Van olyan szoba, ahova 8 éve nem tudnak bejutni és fogalmuk sincs mi van bennt. Gyakorlatilag a holmik nagy része előbb tönkremegy, mint ahogy bárki használná.
Én is gyűjtögetős vagyok egész életemben ezt láttam, ez a természetes, de ez már nekem is sok. Én valahogy megtanultam az arányokat (pl. elromlott és javíthatatlan dolgokat nem teszek el), de nem tudom, hogyan lehetne őket is rászoktatni vagy megtanítani erre.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!