Hogyan rendezzük, mi lenne a jó megoldás?
Sikerült egy nagyon jó vételt kifognunk autóvásárlásnál a férjemmel. Külföldön vettük, szüleimnek volt euro-ja, adtak kölcsön, hogy ne a mostani magas árfolyamnál váltsunk.
Abban maradtunk, hogy ha normalizálódik az euro árfolyama, akkor visszaadjuk nekik.
Egy hónapja vettük a kocsit, de ahogy látom, nem várható, hogy visszaáll az euro mostanában.
Felvetettem, hogy inkább számoljunk el forintban, mert ha a kedvező árfolyamra várunk, lehet egy évig se tudjuk visszaadni.
Szülők ellenkeznek, hogy ráér, maaaaajd. Viszont nem szeretnék tartozni nekik.
Vegyünk most eurot, vagy próbáljak kiegyezni velük egy mérsékeltebb árfolyamban és tukmáljam rájuk forintban?
Az a baj, hogy pénzügyi szempontból túl jószívűek, "csalnak", de saját kárukra.
Apámmal közös cégünk van, különböző tevékenységeket végzünk (ország két végében), nekem azért segítség, mert ő intézi a könyvelővel a dolgokat. Egy darabig úgy ment, hogy mondott havonta egy összeget, azt átutaltam neki, meg elküldtem a kiállított számlákat.
Egy idő után kezdtek gyanúsak lenni az összegek, felhívtam a könyvelőt. Az szegény állt egyik lábáról a másikra - gondolom apám is kiokosította :)) - nagy nehezen kiszedtem belőle, hogy apám mindig kevesebbet kért el, mint amennyit kellett volna.
Attól tartok, hogy azért is tologatják, hogy ne adjuk vissza. A kölcsön segítség volt, nem szeretnék ajándékot csinálni belőle.
A férjemnek néhány hónapja bejött egy nagyobb összeg egy munkájából, apám számlájára tettük be, mert jobbak a kamatok. Gondolkoztam azon is, hogy ha lejár a lekötés, akkor az autó árát lecsapnánk abból és az maradna apámnál.
Egyszer már kértünk az ott pihenő összegből, akkor is "rosszul számolt", úgyhogy ha nem vagyunk résen, többet küld, mint amennyi járna...
miért akarjátok rájuk tukmálni a forintban való vissza fizetést?
én is úgy gondolom, hogy euróban kértétek így abban is kéne vissza adni
Első vagyok!
Az általad leírt kiegészítés alapján másban gondolkodnék. Lehet, hogy nekik rosszul esik ha rájössz a "számolási hibákra". Ők segíteni akarnak. Ha ezt nem vágják a fejedhez később, csak puszta jó szándék, akkor ne add vissza nekik az összeget. Viszonozd másképpen.
Felvetettem a forintban visszafizetést. Most apám egy röhejes árfolyamot erőltet, szerintem megnézte az euro történelmi mélypontját és azt akarja...
Jujj, nem lesz egy egyszerű :)
Szerintem örülj neki, hogy ilyen kedves és jószívű szüleid vannak (nekem ez jön le a leírtakból) és ne erőltesd túl a dolgot!
Kössétek le forintban az erre szánt összeget és várjatok. Ha a szüleidnek szükségük lenne a pénzre, akkor forintban a rendelkezésükre áll, ha meg nem, akkor maradhat, hátha normalizálódik az árfolyam, akkor átváltjátok és visszaadjátok.
A lekötés tényét természetesen mondjátok el nekik, hogy tisztában legyenek vele, hogy komolyan veszitek.
Nekem az ilyen mindig kellemetlen. Egy baráti külföldi családnál voltunk külföldön egyszer. A fiúk itt tanul, innen az ismeretség.
A szülők alig-alig beszélnek angolul, így kézzel-lábbal kommunikáltam velük, illetve próbáltam néhány nap alatt felszedni némi szókincset az ő nyelvükön.
Akkor vendégül is láttak minket egy hétig, de tényleg hátsónk ki volt nyalva.
Ott volt egy hasonló szitu. Felvetették, hogy a helyi valutát tőlük vegyük meg, úgyis kell a fiúknak forint, tehát tudnak mit kezdeni vele.
Felmentem az ő nemzeti bankjuk főoldalára és dolláron keresztül átszámolgattam az árfolyamot. Ott is "át lettünk verve", ugyanis a vételi helyett az eladási árfolyamon váltották, apuka ott is rázta a fejét, hogy deeee, ő jól számolt.
A nagy mennyiségű készpénzt betettük a széfükbe és mindig adtak belőle, ha kértünk, hogy ne rohangáljunk turistaként egy köteg készpénzzel. Nem költöttük el az összeset, amikor a maradékot odaadta, akkor is túl lettünk fizetve, ugyanis én írtam, hogy mennyi volt és mennyit költöttünk, ezért tudtam, mennyinek kell még náluk lennie.
Végül a srácnak vettünk egy nagyértékű ajándékot a nem sokkal később jövő szülinapjára és küldtünk vele a szüleinek is ajándékot.
De ott is nagyon kínos volt, hogy nemhogy vendégül látnak (szállás, teljes ellátás), de még ők járnak rosszul pénzügyileg...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!