Vidéki rokonaimat nem értem meg. Mit tegyek?
Gondolom, a VV5-öt érted szótár nélkül, meg a köszcsiláwcsi, am, wok, és hasonló ökörségeket.
Nekem meg ehhez kéne szótár, mert nem értem a pesti pi.csanyelvet.
Gondolom, nem nehéz értetlenül nézned, és csak bólogatnod, lehet már benne gyakorlatod.
Biztos sok, számodra idegen kifejezést is használnak: munka, korán kelés, takarítás, mosogatás, segítség, kedvesség, értelem, osztályelső, jeles érdemjegy, színház, könyv, tisztelet, becsület.
Szokták mondani vidéken: Ha valamit nem értesz, akkor kérdez. Ha kérdezel, akkor csak egyszer leszel buta, ha nem kérdezel, buta is maradsz. Látom, felétek ezt se ismerik.
:P
Tényleg mindenhol vannak szavak, amiket egy távol élő nem ért meg.
Engem a szabolcsiaknál a jösztök meg a helyhatározók fura használata zavart, az "idegen" szavak jelentését meg lehet tanulni.
Ott így van, ők meg engem hülyéztek le, hogy mi az a jöttök, az úgy nem jó.
Szabolcsi vagyok és Pesten élek.Egy apróságot ezért elárulok Neked.Szabolcs-Szatmár Kazinczy földje, a nyelvújítás kb. összes szava innen ered, ebből a tájegységből gyűjtötte az "az új nyelv hozzávalóit", úgyhogy amit ők beszélnek az a helyes, és Neked kell szép beszédben hozzájuk igazodnod.
A mai napig kiráz a hideg a legmagyartalanabb beszéd, a pesti tájszólás,választékosság nélküli beszéd miatt, ilyen ritka rossul tényleg csak Budapesten használják ezt a szép nyelvet.
Összegezve, ők tényleg vidékiek, de te vagy a p.raszt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!