Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogy hatott rád édesanyád...

Hogy hatott rád édesanyád abortusza? Ill. hogy hatott gyermekedre az abortuszod?

Figyelt kérdés

Haragudtál-e anyukádra, ill. haragudott-e rád a gyermeked?

Sikerült-e megbocsátani, vagy nem is volt miért?

Volt-e az esetnek bármilyen hatása akár évtizedek múlva is?

Minden őszinte választ megköszönök!

2011. okt. 21. 12:45
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
77%
Egyke vagyok,becsúszott baba. Anyu nem vetetett el,pedig még apu is abortuszt akart,de hála az égnek Anyu nem hagyta magát és engem :) Felnevelt mondhatni,hogy egyedül,nagyszülők nélkül,apuval kb 2 havonta találkoztam,nem sokat tett értünk. Mégis normális,dolgozó,iskolákat végzett ember lettem,nagy nehézségek árán is. Tegyük fel,ha állapotos lennék biztosan megtartanám a babát,mert úgy érzem nem lenne jogom ahoz,hogy éljek ha ő nem élhet ( az én döntésem miatt hal meg ). ( Rossz anyagi helyzetben vagyunk,nélkülözünk,hitel,stb,elég sok mindent,de akkor is én megtartanám ). Ezt csak leírtam mert legyen ,,élő,, példa is. Én megbocsájtanám anyunak pl. ha lett volna abortusza,nem az én lelkiismeretem lenne rossz örökké hanem az övé . Neki kell ezzel az érzéssel megtanulnia együttélni. Nah és én erre nem lennék képes. Ez persze teljesen egyénfüggő. És ugye egy gyerekről van szó,nem 4. 5. sokadik gyerekről. Bár én ilyen esetben az örökbeadáson gondolkoznék el.
2011. okt. 24. 18:29
 32/38 seesee válasza:
21%

Még anno gyermeklélektan órán mesélte a tanárunk a főiskolán, hogy Felbnár András prakszisában előfordult egy olyan eset, hogy azzal kereste meg egy középkorú házaspár, hogy segítsen a fiúkon.

A fiúnak az volt a problémája, hogy az év bizonyos szakaszaiban (ciklikusan ugyanabban) mély depresszió lesz úrrá rajta, és ilyenkor előfordul, hogy öngyilkosságot kísérel meg. Felbnár hozzá fogott a családterápiához, így kiderült, hogy az asszony annak idején el akarta vetetni a fiát, és konkrétan a műtő asztalon a vákuumgép közeledtére gondolta meg magát, és tartotta meg a gyermekét. Ez a történet pozitív, mert meg tudták beszélni ezt a szülők a fiúkkal, meg volt a katarzis.

De vajon hány ilyen ember lehet még a világon? Gondolom Kedves Kérdező te is ezért tetted fel ezt a kérdést! Netalántán kolléga vagy? :)

2011. okt. 24. 21:33
 33/38 anonim ***** válasza:
100%

Anyumnak 10 éves koromban volt abortusza, de felnőtt koromban tudtam meg véletlenül. Úgy gondoltam, hogy oka volt arra hogy megtegye, és nem foglalkoztatott a történet.

Nekem is volt abortuszom, én se mondtam el fiaimnak. Gondolom, ha felnőtt lesz, vagy ha valaha rákérdez elmondom neki, de az életére nincs hatással ez a döntésem. Van testvére, el kell fogadnia a döntésemet.

Szerintem nincs miért dühösnek lenni.

2011. okt. 24. 21:36
 34/38 anonim ***** válasza:
64%

A tesómnak volt, 2 is, mind a kettő puszta felelőtlenségből.

Határozottan emlékszem, úgy ment el, és jött haza a kórházból, mint akinek egy szemölcsöt szedtek le a hátáról, sosem felejtem el.

Most pedig, hogy én babát várok, azt hiszem, felfogta, mit tett. Nincs jogom elítélni, sajnálom érte, hogy nem volt elég érett sem előre gondolkodni, sem pedig felelősségteljes döntést hozni.

2011. okt. 24. 22:31
 35/38 anonim ***** válasza:
Anyukámnak volt, úgy 7 éve. Nem ítélem el, inkább sajnálom. Akkor voltam harmadikos gimis. Mindig szeretett volna másik gyereket utánam, évekig próbálkoztak, majd teljesen lemondtak róla. Mikor összejött, már egyáltalán nem számítottak rá vagy 5 éve, és nem épp olyan fényes helyzetben voltak, hogy megengedhessék maguknak. Többen is lebeszélték, hogy mi lesz velünk, végül elvetette. Sajnos azt kell mondjam ez volt a legjobb, amit tehetett, kb. egy évvel utána teljes anyagi krach ütött be, amiből sikerült kikecmeregni, kb egy évre, pont mire egyetemre mentem, majd apám jól fizető munkájának végleg lőttek, azóta már engem sem tudnak támogatni, amikor apám talál munkát, akkor előbb-utóbb leépítés van ott is, és egy csomó mindenkit elküldenek természetesen az újakat is... Ha megtartották volna, nem tudom mi lenne, még jó, hogy az utóbbi években anyámnak ott volt mindig a munkája, de a gyerekkel kérdés lett volna, hogy egyáltalán visszamehet-e, így is magukra is alig van pénzük, nem hogy egy gyerekre...
2011. okt. 25. 08:09
 36/38 anonim ***** válasza:
Anyámnak volt egy. Amikor megtudtam, rettenetesen haragudtam érte, évekig gyűlöltem, hogy nem született testvérem. Ma már nem haragszom. Az ő döntése volt.
2011. okt. 25. 08:43
 37/38 anonim ***** válasza:
48%

Anyam leanyanya volt.

Nem vetett el, es utanam a hugomat se.

Amikor kerdezem h miert tartott meg azt mondja mert o akkor volt az etenek abbam a szakaszaban es hogy most nem tudna elkepzelni h kisgyerekei legyenek, orul h idosebbek vagyunk.

Szerelmesek voltak apummal, de aztan szetmentek, apum rossz tarsasagba kerult es teljesen megvaltozott, elotte mindent megtett volna ertunk aztan mar le se xart minket...

De azert orulok, hogy elek :)))

Nelunk nem szokas az abortusz es egyebkent is en gyilkossagnak tekintem... Soha nem tudnek beszelni egy olyannal aki elvetett egy gyereket, mindig az jarna a fejemben mikozben beszelnenk h vajon milyen lett volna a kicsi. Rosszcsont vagy visszahuzodo? Biztosan imadott volna delutanonkent jatszoterre menni, vasarnap meset nezni...

En max. az orokbeadasra gondolnek, de azt se nagyon verem a vermbol, megorulnek a gondolatba h valaki bennem volt 9 honapig es nem ismerhetem meg, nem tudhatom milyen ember lesz, nem egyengethetem az utjat, hanem valaki mas neveli a sajat kepere azt akit en hoztam a vilagra.

Egyeblent anyumek se voltak hudejo anyagiak kozott, es megis ugy nez ki hogy diplomas gyerekek leszunk mindketten, en orvsosi hugom pedig muszaki dolgok fele kacsingat mat-fizt szereti.

Jah es ha most szulne meg annyira se lennenek jobb anyagi korulmenyek kozott mint ami kisgyerekkoromban volt- azert kicsikent nagyon sokmindent megkaptam.

2011. okt. 25. 12:02
 38/38 A kérdező kommentje:

14:52-es, megkérdezhetem, hogy miért tartottak téged hibásnak? Mi az, hogy "másként kellett volna viselkedned"? Ne haragudj, ha nagyon a lelkedbe vájkálok...

Kedves Seesee, nem hiszem, hogy kollégák vagyunk. :) Én lelkész vagyok, sajnos csak két félévet tanultunk gyermeklélektant, szóval épphogy belekóstoltunk.

Nagyon köszönöm mindenkinek a válaszát, én magam sokat tanultam a történetekből, egy darabig még forgatom őket a fejemben, az biztos.

Érdemes azon elgondolkodni, hogy ki miért bocsátott meg az anyukájának, ill. miért érzi úgy, hogy nem volt mit megbocsátani.

Ugyanakkor ott vannak azok, akiknek ez megváltoztatta az Édesanyjukhoz való viszonyát, sőt talán az egész életét.

Ilyenről én is tudnék mesélni.

S még egy érdekesség: én nem életem az "ítélkezés" fogalmával, mégis sokan írtatok ilyenről, hogy elítélitek v. nem az anyukátokat vagy rokonotokat. Elítélni és haragudni - két különböző dolog. Mégis érdekes és megvizsgálandó az a szál, ami a kettőt szorosan összeköti.

Köszönöm még egyszer, hogy egy nem könnyű témáról ilyen őszintén vallottatok/írtatok!

2011. okt. 25. 16:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!