Mi az oka, hogy sok idős teljesen igénytelenné válik önmagára és a környezetére?
Én csak ilyet látok mostanában a környezetemben sajnos, de nem akarok általánosítani, ezért írtam a "sok" szót.
Ha valaki igényesebb élet mellett is félre tudna rakni, mert viszonylag jó nyugdíja van, akkor miért jár rongyban? Miért nem húzza le a WC-t? Miért nem ad a személyes higiéniára, miért nem tisztálkodik?
Tudom nincs sokra válasz, de egyszerűen nem tudom felfogni (talán majd ha megöregszem)...
Én mondjuk a környezetemben nagyon tiszta öregeket látok.
Sajnos az én nagyszüleim közül már egyik sem él, korán meghaltak, csak mamámat ismertem.
De ő tiszta volt.
Nem az a fényesre pucovált lakás, de tiszta volt, és igényes.
Viszont barátom nagyszülei 76 és 84 évesek, és a lakásuk szó szerint ragyog.
A földről lehetne enni, a kertjük csodálatos, a kerítésük le van mindig festve, gyönyörű virágoskertjük van, és ők maguk is nagyon tiszták, mármint higiénia szempontjából.
A szomszédaik ugyanígy.
Nővérem barátjának a nagymamája is tiszta, takarít, aktív, nagyon jól főz, még mindig fogad gyerekeket korrepetálni, pedig már 70 elmúlt.
És még sorolhatnám...
Én pont fordítva látom.
Az idősebbek sokkal tisztábbak, precízebbek, jobban vezetik a háztartást, mint a fiatalok.
Sok idős nőt látok, aki olyan csinos, tipp-topp megjelenésű, még mindig karcsú, látszik a haján a fodrász nyoma, hogy sok lompos, trampli fiatal elbújhat mellette.
Van persze másmilyen is, de fiatalban is van koszos.
És olyan igénytelen, zsíros hajú, lepusztult, hogy 25 évesen 45-nek néznéd.
Sajnos az én 78 éves nagyapám is ilyen.
2 éve, mióta a mamám meghalt, rohamosan épül le szellemileg, és ez a "higiénián" is meglátszik.
Az ebédlő padlója mocskos, morzsás. Az edények, poharak zsírosak vagy foltosak, csak nagyjából vannak elmosva. A WC olyan, amilyen...
Nem tudunk vele mit csinálni, volt hogy elmentünk takarítani, de 1 hét múlva ugyanúgy nézett ki minden. Pedig korábban úgy tudom, hogy pedáns volt.
És ha megnézeti magát, okosabb lesz?
Hülye utolsó. Nem általánosított, olvasd el a kérdést még párszor, lassan, értelmezve.
Amúgy szerintem azoknak az időseknek, akik igénytelenebbé válnak, elment a kedvük a hétköznapi teendőktől, amiket újra meg újra meg kell csinálni, de hiába, mert akármilyen tisztaság van, ugyanolyan magányosak maradnak. (Direkt nem depressziót írok, mert az ennél komplexebb, és az idősek mégkisebb részére jellemző.)
Meg persze a fizikai leépülés is akadályozó tényező. (Bár aki a villamosra fel tud szállni, az a kádba is be tud lépni.)
De általam ismert idős embereknél én se tapasztaltam ezt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!