Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tegyünk ha hajléktalanok...

Mit tegyünk ha hajléktalanok leszünk? Ezt megtehetik velünk?

Figyelt kérdés

A helyzet röviden.

A férjem édesanyja kapott egy szolgálati lakást az 56-osok szövetségétől. A lakást anno annak idején úgy kapták meg az 56-sok,hogy kikötés volt,hogy rászorulók legyenek akiknek nincs otthonuk.Ha volt,akkor el kellett adniuk a régi házukat,majd bizonyos %-ot a szövetségnek befizetni,és így megkapták a lakást.(sok idős ember azt hitte,hogy végül is megvette a lakást,később jogosan becsapva érezték magukat)

A lakás jogi része hasonló mint az öröklakásnál.Örökölhető,de nem adható el,nem adható bérbe.

A férjem anyja 10 éve meghalt,így a lakást a férjem örökölte mint rászoruló. Mi időközben összeházasodtunk,és én akkor a 8 éves fiammal odaköltöztünk.Ez az állandó bejelentett lakcímünk.

A lakást mindig rendesen fizettük,soha 1 havi lakbérrel nem maradtunk el.

5 éve úgy alakult az életünk,hogy sikerült mindkettőnknek Angliában állást kapni.Ezért Angliában dolgozunk, albérletben lakunk.A fiam is itt kint folytatta a tanulmányait.A lakbért továbbra is fizetjük,hiszen ez az otthonunk,és egyszer haza akarunk menni.(éppen felújítás alatt vagyunk) Évente 1-2-3 hétre mindig hazamegyünk.

A napokban jött egy felhívás a szövetség részéről,hogy a sok öregember panaszkodik,hogy vannak akik kiadják albérletbe azokat a lakásokat amire "elvileg" rá van szorulva.Vannak lakások ahol nem az lakik benne aki kapta hanem a rokona,és vannak lakások amiket nem használnak.A felhívás szerint ezt kivizsgálják,így kérik hogy válaszoljanak majd az ügyintéző kérdéseire aki ez ügyben eljár majd.

De mi nem vagyunk otthon.Nem tudunk hazamenni,mert nincs szabink( májusban otthon voltunk 1 hónapot)

Most félek,hogy mi lesz velünk??Hajléktalanná tehetnek minket mert külföldön dolgozunk??A szerződésben nincs kikötve,hogy nem lehet az otthontól távol dolgozni.Mit tegyünk ha úgy döntenek hogy elveszik a lakást??Lehet valaki így hajléktalan??

2011. szept. 29. 21:59
1 2 3 4 5
 31/42 A kérdező kommentje:

Éppen azt próbálom elmagyarázni(kevés sikerrel) hogy ezeket az 56-os lakásokat nem adják oda másoknak mert rá van szorulva.Ezek elvileg olyan mint az önkormányzati lakások vagy ahogy régen nevezték volna tanácsi lakások.Örökölhető a bérleti díja de nem adható el..A férjem itt élt egész életében.Nem az olcsó lakbér miatt ragaszkodunk hozzá,hanem azért mert EZ AZ OTTHONUNK! A konyhát már felújítottuk, ahogy a fürdőszobát is.

Ha nem kényszerültünk volna arra,hogy távol keressünk állást,akkor eszünk ágában sem lett volna kimenni.Könyörgőm! Még angolul sem tudok rendesen,és képtelen is vagyok nyelvet tanulni..Még oroszul is épp hogy hármast kaptam annak idején..

Nem tudom mások hogy reagálnának,ha becsületesen fizetné a költségeket,ha figyelne mindenre,és egyik nap arra menne haza,hogy nincs hova mennie..Nincs a szerződésben benne,hogy nem lehet az otthontól távol dolgozni.

Nem keresünk piszok sok pénzt.Ha keresnénk akkor havonta hazajönne mindig valaki pár napra,de ezt sem tudjuk megtenni.Akkor miért hiszik,hogy rengeteget keresünk??Nem élhetünk az utcán,így kénytelenek vagyunk itt bérelni valamit.De ez nem a mienk.Ha elveszítjük az állásunkat (ami itt kint is előfordulhat) akkor rögtön ki dobnak minket

2011. szept. 30. 08:59
 32/42 anonim ***** válasza:
59%

Én teljesen egyet értek veled. Kíváncsi vagyok, hogy az itt válaszadók hány %-a mondana le a lakásról, hogy inkább a rászorulóké legyen.... Nyugodj meg, egyik sem....

Mivel ez a lakás felújítás alatt áll, gondolom, cement, járólap, meszes zsákok, festékes vödrök állnak stócban, ami eleve kizárja, hogy ott lakjon az ember. Az meg, hogy hol laksz, amíg tart a felújítás, a te dolgod, nem? Lakhatsz akár az ország másik felében levő nénikédnél is....

2011. szept. 30. 09:19
 33/42 A kérdező kommentje:

igen,vannak dolgok amik alátámasztják a felújítást.

De kérdezem én.Ha elveszik az otthonunkat akkor hol leszünk állandó címre bejelentve? Nincsenek szüleink,nincs senkink.Akkor ugyanolyan hajléktalan vagyok mint akik az utcán élnek??Ha nem lesz állandó bejelentett lakcímünk,akkor esélyt sem kapunk arra,hogy otthon állást találjunk..Azért mert pár öreg pletykálkodik már tönkre mehet pár élet is??

Miért ilyenek az emberek??Ha nem lehet az enyém akkor másé se legyen?? vagy hogy van ez??Na mindegy..

2011. szept. 30. 09:29
 34/42 anonim ***** válasza:
74%
Előző vagyok. Az emberi irigység határtalan. Azt tudják a lakásos központban (jobban nem tudom kifejezni), hogy Angliában éltek? Mikor szeretnétek visszajönni?
2011. szept. 30. 09:34
 35/42 anonim ***** válasza:
100%

Én is írtam, de nem arról van szó, hogy altruizmusra buzdítanálak. Csakhogy mint leírtad, a rendelkezés alapján vagy a ti családotok lakja a lakást, vagy rendőrségi átmeneti szállás. Ergo a rendőrségnek pont ugyanakkora joga van a lakáshoz, amennyiben ti nem éltek életvitelszerűen ott.

Értem én, hogy ott nőtt fel a férjed, stb. De az a lakás sajna akkor sem az övé. És ha a szövetség úgy ítéli meg, hogy nem vagytok rászorulók, akkor minden további nélkül elveheti, hiszen a rendelkezés szerint a rászorulók kapják meg. Na most hiába nincs saját lakásotok, ha külföldön dolgoztok, értelemszerűen semmi szükségetek egy magyarországi lakásra. Kivéve ha határozott idejű szerződésetek van. Ha meg ilyen van, akkor azt be kellene mutatni nekik.

2011. szept. 30. 10:28
 36/42 anonim ***** válasza:
59%
a kerdes csak az h menyi ideig tartana neked hazamenni h valahogy rendbe hozd a dolgokat. Hacsak 1-2 het hivatkozhatsz betegsegre a munkahelyeden. Nem tudom a szovetseg mit tud de nem lehetne azt mondani h a felujitas miatt nem tudtatok a lakasban lakni egy ideig.
2011. szept. 30. 15:21
 37/42 A kérdező kommentje:

Felhívtam a szövetséget.Tudják hogy miért dolgozunk kint,és hazajárunk időnként.Tudnak a felújításról is.

Elmondták,hogy új gondnoka lett a lakótömbnek,és az illető egyén úgy akar jó pontot szerezni,hogy enged a sok pletykának.Az új gondnok kérte a kivizsgálást,de igazából azokra mennek rá akik nem fizetik a lakbért,vagy mint rászorulóként kiadja másoknak albérletbe.

Mondtam hogy a mi esetünkben a "röghöz kötést" akarják alkalmazni.Hiszen függetlenül attól hogy 56-os szolgálati lakás vagy sima önkormányzati lakásokról van szó,sehol nincs olyan kikötés,hogy a bele lakóknak állandóan ott kell lenniük.

Egyetértettek velem,és ők is azt mondták,hogy addig amíg fizetik a lakbért rendesen,amíg nem rendelkezik saját lakással,addig nincs gond.A szerződésben nincs beleírva kizáró oknak az ha valaki távol dolgozik vagy 1-2-4-5 havonta jár haza így ez sem lehet gond.

Mindent elmondtam,és továbbra is maradhatunk,hiszen azt sem tehetik meg,hogy csak úgy kitegyenek olyan családod az utcára aki rendesen fizet mindent.Szóval megnyugodtam..

2011. szept. 30. 19:40
 38/42 anonim ***** válasza:
Minden jó,ha a vége jò.
2011. okt. 1. 00:15
 39/42 anonim ***** válasza:
80%
Senkit sem tesznek ki, akinek nincs elmaradása. Viszont ennek ellenére lehet jogcím nélküli az a lakos, akinek a törvények szerint megszűnik a jogcíme a szolgálati, tanácsi etc. lakásra. A jogcímnélküliségnek is van két fajtája: a jóindulatú jogcímnélküli ( pl a jogosult halálával a feleség aut. jóhiszemű jogcímnélkülivé válik) Ezt "honorálják" 4 szeres lakbérrel. Ez tovább nem örökölhető, a következő jogcímnélküli ( pl a gyerek) már rosszhiszemű jogcímnélküli lesz. Ennek a legkisebb tétele a 7 szeres lakbér. A bérbeadó dönthet a lakbér nagyságárol is. Vagyis nem egy leányálom kötözködni, meg jogokra hivatkozni. Inkább kérni, meg kérdezni. Azt pedig senki sem eszi meg, hogy egy szükséglakásnak minősített lakást a rászorult évi egy két napra lakja. Így nem is rászorult.
2011. okt. 1. 21:55
 40/42 A kérdező kommentje:

ma 21:55

Sehol nem írtam hogy évi 1-2 napot vagyunk otthon.

Bár megköszönöm a válaszodat,de már felesleges volt,mert a gond megoldódott.

Pár hónap és újra otthon lesünk..Nekem már csak ez a fontos.Itt kint minden szépen elrendezni,és végleg hazamenni.Hál istennek lesz hova hazamenni..

2011. okt. 1. 23:12
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!