Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Tetszik nektek a "-né" forma...

Tetszik nektek a "-né" forma a férj nevének felvételekor?

Figyelt kérdés
2011. szept. 29. 15:43
1 2 3 4 5
 31/42 anonim ***** válasza:
37%
A másik kérdés,hogy lehet e anya nevét felvenni.Azt nem tudom,hogy az apa nevének kihagyásával lehet-e de az én egyik barátom az apja neve mellé felvette az anyja lánykori vezetéknevét is és kötőjellel írja.Csak példaként írom le nem az ő nevét.Mindkét szülő neve:Pl.Kovács-Neményi Zoltán.Bár lehet,hogy rosszul emlékszem és nincs kötőjel,de azt tudom,hogy ilyet lehet.Azt,hogy csak az anya neve szerepeljen azt nem tudom lehet-e.
2011. szept. 29. 16:47
 32/42 anonim ***** válasza:
66%

Az én nevem elég hosszú, ráadásul nagyon ritka, míg neki nagyon gyakori a neve.

Egyértelmű, hogy megtartom a saját nevem, változtatás nélkül.

2011. szept. 29. 16:53
 33/42 anonim ***** válasza:
63%
-né nem szeretnék lenni. Ha - ismétlem HA - fel is veszem a férjem nevét, akkor úgy, hogy férj vezetékneve plusz az én keresztnevem. Tehát pl. én vagyok Szabó Eszter, férjem Takács István, akkor utána Takács Eszter lennék. Így ott van, hogy egy család vagyunk, viszont nem értem, hogy miért kéne már a nevemmel minden ismeretlennek az orrára kötni, hogy milyen a családi állapotom. Hiszen a férj nevéből sem derül ki, hogy nős-e vagy sem. Nem mintha cikinek tartanám, de egész egyszerűen az én dolgom, hogy kivel tudatom, és kivel nem.
2011. szept. 29. 18:39
 34/42 anonim ***** válasza:
60%

Én felvettem a férjem nevét, és nem bántam meg.

Szerintem is jobb bizonyos esetekbe "asszony névvel" rendelkezni. Aki simán megtartja a leánykori nevét, az furcsa nekem hiszen nincs meg az "egység" ami a családnevet illeti.

2011. szept. 29. 19:02
 35/42 anonim ***** válasza:
60%

Én valóban nagyon sokat gondolkozom 2 variáción, több variáció nem jöhet szóba, de ebből a kettőből elég nehéz választanom, mert szívesen viselném mindkettőt:

1. Fülesné Bagoly Anna

2. Füles Mártonné

Szóval a mindenki által rühellt Füles Mártonné nekem bejön, csak tényleg sajnálom a keresztnevemet, mert nekem nagyon tetszik (anyu ügyes volt! :-)), másrészt pedig pályázom a dr-re, és arra nem is nagyon tudnék megoldást, hogy hogyan viseljem, hogyha közben Füles Mártonné lennék.

Máskülönben szívesen megörvendeztetném a páromat vele, rangot is ad, de a párom elfogadja a Fülesné Bagoly Annát is. Úgyhogy 51 %-ban arra hajlok inkább, azaz csak egy nagyon picit.

2011. szept. 29. 19:24
 36/42 anonim ***** válasza:
Rendben van, Füles Bagoly, nyertél.Bocsánat: Doktor Fülesné
2011. szept. 29. 20:31
 37/42 Tubarózsa ***** válasza:

Szia!

Nekem tettszik a né-s forma. maradok a Kis Péter, Arany Olga név példánál.

én Kis Péterné Arany Olga leszek. magába nem akarom felveni párom nevét, hogy Kis Péterné. Viszont ugy hogy Kisné Arany Olga vagy Kis Péterné Olga a saját nevünkel meg elég hülyén hangzik.:) a kötö jeles verziótól meg rosszul vagyok, és az sem tettszene nekem hogy Kis Olga legyek. igy hát hamarosan felveszem a teljes nevét + az enyém is megmarad.:))

üdv 21N

2011. szept. 29. 20:48
 38/42 anonim ***** válasza:
Utolsó, ez egy egész jó megoldásnak tűnik, viszont nagyon fogod még szerintem fogni a fejed, ha hivatalos papírokon, mondjuk 10 oldalon keresztül mindegyikre rá kell írni a neved :) Nem túl hosszú ez így?
2011. szept. 29. 20:56
 39/42 anonim ***** válasza:
100%

én senki nevét nem venném fel, mégha olyan szép vagy különleges lenne sem.

van saját nevem, az identitásom része (ráadásul elég ritka vezetéknév, szívok is eleget, mikor nem tudják leírni :)

egyetlen -né-s verzió sem tetszik. mekkora durva már, h egyik napról a másikra a keresztneved Éváról Bélánéra változik? merthogy gondolom a hivatalos iratokban az utónévnél így szerepel. aztán a születési nevednél odabiggyesztheted a sajátod...

az meg a másik, h tuti konzekvensen a lánykori nevemen mutatkoznék be, nem tudnám megszokni, hogy kis júlia helyett hirtelen kovács lettem :)

2011. szept. 29. 21:25
 40/42 anonim ***** válasza:
100%
Chrisfield: Kaphatja a gyerek az anyja nevét is (vagy az egyik szülőét kapja, vagy mindkettőét kötőjellel tetszőleges sorrendben), de csak ha az anya megtartotta a házasságban. Nekem a gyereknél a kötőjeles tetszik, a sajátomnál meg marad a sajátom.
2011. szept. 29. 21:30
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!