Tetszik nektek a "-né" forma a férj nevének felvételekor?
"A válasz írója 78%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 16:00"
Én ismerek egy Szabóné Szabó vezetéknevű hölgyet, mondjuk tényleg muris.
ma 15:53
Talán aki nem veszi fel a férje nevét, nem csak a keresztnevét mondja, mert ugye mindenkinek van saját vezetékneve:D Én férfi vagyok, de nekem sem tetszik. A menyasszonyom megtartja a nevét, mert szép neve van és sok mindent azzal ért el. Sok ügyfél úgy ismeri, stb. Ő önálló személyiség, nem egy sima oldalborda:) F/26
Pont ez előtt állunk. Igazából mókás, mert mind kettőnk vezetékneve hosszú! Így az, hogy összecsatoljuk őket, képtelenség. Már csak azért is, mert nincs kedvem percekig leírni a teljes nevem, főleg, hogy a keresztnevem se rövid!
Az, hogy XYné legyek felejtős, mert anyósom is az, meg az ő anyósa is, meg annak az anyósa is, így én köszönöm szépen ,de nem érdekel a családi "hagyomány". Plusz ez legyen már az ÉN döntésem.
Az, hogy a XY Sándorné legyek ... na ez nekem a tulajdon kategória. Ennyi erővel vegye fel ő az én vezetéknevem.
Úgyhogy, marad a leánykori nevem. Legalább nem kell minden okmányt újra igényelni!
és felvidékről származom, ott nincs ilyen. ha engem hivak kis mártának, a férjem kovács jános, akkor esküvő után kovács márta leszek.
mikor azt hallom hogy kis jozsefné és egyebek...nem tetszik. értem én az összetartozás meg minden, de könyörgöm, neked nem az a neved hogy jozsefné. mert senki nem szolitt ugy. én is szeretem a férjem, és nagyon jol megyvagyunk anélkül hogy felvettem volna azt a nevet. mert nem ugy hivnak.
Nekem nem tetszik, mikor a teljesen a férje nevét veszi fel valaki.
pl. Kakas Béláné. Nekem ez olyan mintha teljesen megszűnne a nő a házasság után.
Kakasné Tyúk Irén formában nekem jobb, jelzi hogy férjes, de ugyanakkor a saját személyisége is benne van. Eleinte én meg akartam tartani a saját nevem a férjhez menés után, viszont végül a kötőjeles vezetéknév összekapcsolást maradt. Csoda jól hangzik a 2 név együtt. Dallamos. :-)
nekünk ugyan még nem aktuális a házasodás, de ez még nagy probléma lesz :) párom vezetékneve ...-na-ra végződik, így nem lehetek ..nané :) a kötőjeles verzióval meg az a gond hogy neked addigra remélhetőleg doktori címem lesz.
egyelőre a legjobbnak az tűnik, hogy felveszem a nevét, az én vezetéknevem úgyis snassz, de az se sokkal jobb hangzású hogy ...na andrea :)))
nem! 50 évvel ezelőtt lehet hogy menő volt, de ma már ultragáz szerintem. mindenkinek van saját neve, mi a francnak lenne pl. egy Kis Ibolya nevezetű nő, Kovács Béláné csak azért, mert férjhez ment????
én megtartottam a leánykori nevemet az esküvő után is. az más kérdés, hogy nálunk ez nem is volt kérdés, mivel a férjem és az én vezetéknevem is azonos... más esetben én pl. a Kovácsné Kis Ibolya verzió mellett szavaztam volna...semmiképpen sem a -né-s megoldásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!