Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Tetszik nektek a "-né" forma...

Tetszik nektek a "-né" forma a férj nevének felvételekor?

Figyelt kérdés
2011. szept. 29. 15:43
1 2 3 4 5
 21/42 SzilKa ***** válasza:
63%

"A válasz írója 78%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 16:00"

Én ismerek egy Szabóné Szabó vezetéknevű hölgyet, mondjuk tényleg muris.

2011. szept. 29. 16:06
 22/42 anonim ***** válasza:
76%

ma 15:53

Talán aki nem veszi fel a férje nevét, nem csak a keresztnevét mondja, mert ugye mindenkinek van saját vezetékneve:D Én férfi vagyok, de nekem sem tetszik. A menyasszonyom megtartja a nevét, mert szép neve van és sok mindent azzal ért el. Sok ügyfél úgy ismeri, stb. Ő önálló személyiség, nem egy sima oldalborda:) F/26

2011. szept. 29. 16:07
 23/42 anonim ***** válasza:
68%

Pont ez előtt állunk. Igazából mókás, mert mind kettőnk vezetékneve hosszú! Így az, hogy összecsatoljuk őket, képtelenség. Már csak azért is, mert nincs kedvem percekig leírni a teljes nevem, főleg, hogy a keresztnevem se rövid!

Az, hogy XYné legyek felejtős, mert anyósom is az, meg az ő anyósa is, meg annak az anyósa is, így én köszönöm szépen ,de nem érdekel a családi "hagyomány". Plusz ez legyen már az ÉN döntésem.

Az, hogy a XY Sándorné legyek ... na ez nekem a tulajdon kategória. Ennyi erővel vegye fel ő az én vezetéknevem.

Úgyhogy, marad a leánykori nevem. Legalább nem kell minden okmányt újra igényelni!

2011. szept. 29. 16:08
 24/42 anonim ***** válasza:
61%

és felvidékről származom, ott nincs ilyen. ha engem hivak kis mártának, a férjem kovács jános, akkor esküvő után kovács márta leszek.

mikor azt hallom hogy kis jozsefné és egyebek...nem tetszik. értem én az összetartozás meg minden, de könyörgöm, neked nem az a neved hogy jozsefné. mert senki nem szolitt ugy. én is szeretem a férjem, és nagyon jol megyvagyunk anélkül hogy felvettem volna azt a nevet. mert nem ugy hivnak.

2011. szept. 29. 16:08
 25/42 anonim ***** válasza:
50%

Nekem nem tetszik, mikor a teljesen a férje nevét veszi fel valaki.

pl. Kakas Béláné. Nekem ez olyan mintha teljesen megszűnne a nő a házasság után.

Kakasné Tyúk Irén formában nekem jobb, jelzi hogy férjes, de ugyanakkor a saját személyisége is benne van. Eleinte én meg akartam tartani a saját nevem a férjhez menés után, viszont végül a kötőjeles vezetéknév összekapcsolást maradt. Csoda jól hangzik a 2 név együtt. Dallamos. :-)

2011. szept. 29. 16:09
 26/42 anonim ***** válasza:
65%
Kertészné Cserép Virág.. az se rossz
2011. szept. 29. 16:12
 27/42 anonim ***** válasza:
47%

nekünk ugyan még nem aktuális a házasodás, de ez még nagy probléma lesz :) párom vezetékneve ...-na-ra végződik, így nem lehetek ..nané :) a kötőjeles verzióval meg az a gond hogy neked addigra remélhetőleg doktori címem lesz.

egyelőre a legjobbnak az tűnik, hogy felveszem a nevét, az én vezetéknevem úgyis snassz, de az se sokkal jobb hangzású hogy ...na andrea :)))

2011. szept. 29. 16:20
 28/42 anonim ***** válasza:
87%
Én Férfi vagyok és soha nem tetszett ez az ostoba magyar szokás,hagyomány.Mint,ahogy sok más hagyományunk sem.Nincs apelláta,hogy ha pl. Horváth Izolda néven születtem,akkor Horváth Izolda vagyok és az is maradok.Egyébként meg ennyi erővel miért nem a férfiak veszik fel a feleségük nevét?Ez még tipikusan abból a korból származik,amikor a társadalom nyíltan felsőbbrendűnek tartotta a férfiakat mint a nőket.Amikor még a nőt asszonynak,a férfit embernek hívták.Az is baromság,hogy gyermek megszületésénél a gyerek csak az apa vezetéknevét kapja,holott ketten csinálták meg azt a szerencsétlent nem?Sőt,a nőnek kellett kihordani,lekölkezni,tehát megkaphatná az anyja és apja vezetéknevét is a kölök.Ha valaha feleségem lesz,(nem valószínű)akkor megkérem,hogy lehetőleg tartsa meg az eredeti nevét,ahogy született.Egyenlőek kell,hogy legyünk minden téren,nem lehetünk alá-fölé rendeltségi viszonyban.A "né" szó egyébként eleve visszatetsző számomra.Mikor meghallom olyan mintha tűt szúrnának a fülembe.
2011. szept. 29. 16:38
 29/42 anonim ***** válasza:
45%
Olyan formában nem, hogy pl Kiss Lászlóné, így nem is akarnám. az már oké, hogy Kissné Kovács Anna.
2011. szept. 29. 16:39
 30/42 anonim ***** válasza:
62%

nem! 50 évvel ezelőtt lehet hogy menő volt, de ma már ultragáz szerintem. mindenkinek van saját neve, mi a francnak lenne pl. egy Kis Ibolya nevezetű nő, Kovács Béláné csak azért, mert férjhez ment????

én megtartottam a leánykori nevemet az esküvő után is. az más kérdés, hogy nálunk ez nem is volt kérdés, mivel a férjem és az én vezetéknevem is azonos... más esetben én pl. a Kovácsné Kis Ibolya verzió mellett szavaztam volna...semmiképpen sem a -né-s megoldásra.

2011. szept. 29. 16:42
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!