Igaza van barátomnak, hogy ne legyen gyerekem, mert beteg vagyok és szegény családba ne szülessen gyerek, csak ha tökéletes a helyzetünk?
Epilepsziás vagyok és szerinte emiatt nem kellene vállalnom gyereket, pedig mondtam, hogy ma már az epilepsziás nők is szülhetnek komplikációk nélkül, volt kolléganőmnek is van két egészséges gyereke, az orvosom is mondta, hogy lehetne, csak nagyobb ellenőrzést igényel a terhesség. Igaz, hogy van esély, hogy a gyerek is beteg lesz, de ennek kicsi az esélye.
A másik, hogy csak akkor legyen gyerek szerinte,ha minden tökéletes, abban igaza van,hogy kell,hogy az anyagiak rendezve legyenek,de olyan,hogy tökéletes nem igazán létezik, akkor a legtöbben nem is szülnének. Próbáltam felhozni barátnőm példáját,aki viszonylag szegényen is két olyan boldog gyereket nevelt, amilyet még nem láttam. Megtanította őket az élet igazi értékeinek a megbecsülésére és úgy gondolom, hogy a nevelésen múlik szinte minden, hogy milyen lesz a gyerek.
Mit gondoltok ezekről? Én 29, párom 33 éves.
Tegnapelőtt 10:12:
"Értem hogy barátnőd is szegénységben szült, azonban az a véleményem, hogy az ilyen gyerekekből lesznek később a bűnözők, mert ők mindig hátrányban élnek a gazdagabb szülők gyerekeivel szemben.. Óvodában nincs olyan drága játékuk , mint a másiknak, de nem érti miért, suliban nincs olyan drága telefonja, mint a másiknak, s tudja h azért, mert az ő szülei nem keresnek olyan jól, magasabb suliban peedig kellemetlenül érzi magát, mert neki nincsenek olyan márkás ruhái, és mert nincs kocsi a segge alatt. A szülei kapcsolatai sem olyan jók, így neki sem lesz jól kereső munkája. Tehát egész életében kevesebb lesz neki, mint a másiknak. Ezt megelégeli, megy lopni, bűnözni, vagy idővel megkattan... Egyszerű szociológia."
Ha ez az elmélet így, ebben a formában igaz lenne, akkor minden második gyerekből bűnöző lenne, mire felnő. A legtöbb gyerek ugyanis nem születik gazdag családba, és mindig lesz olyan kortársa, akinek menőbb cuccai lesznek, mint neki. Az pedig kifejezetten nevetséges, hogy azért menne bűnözni, mert nincs autó a feneke alatt, vagy mert nem telik neki okostelefonra.
Tucatjával tudnék neked idézni a sztárvilágból olyan történeteket, ahol a gazdag, sikeres szülők, és a teljes anyagi jólét ellenére a gyerekből drogos lett, vagy éppen anorexiás beteg. Tudnék mesélni ellenpéldákat is, ahol valaki nehéz sorból indult, és végül sikeres, gazdag ember lett belőle. Nem az a fontos, hogy milyen műanyag mütyürökkel tömöd tele a gyerekszobát, vagy hogy van-e Nike pipa a kisbabád rugdalózóján. A hangsúly azon van, hogy milyen értékrendre tanítod, milyen példát mutatsz neki. Ha arra neveled, hogy legyen sikeres, kitartó és céltudatos, akkor az lesz. Ha viszont nem foglalkozol vele, nem beszélgetsz vele, és hagyod, hogy a reklámok kifordított világa alakítsa ki az értékrendjét, akkor valóban függővé teheti a gyerek a saját emberi értékeit a ruházata értékétől.
Egészséges ember azonban tudja, hogy nem annyit ér, amennyit az autója. Mint ahogy a valódi szociológus is tudja, hogy a gyerek nem attól válik bűnözővé, hogy szegényebbnek érzi magát a többi gyereknél, hanem attól, hogy nem látja otthon a szüleitől a munka értékét, mert mindegyik csak könnyű pénzt akar keresni, de dolgozni egyik sem megy el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!