Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Akinek haldoklott vagy haldokl...

Akinek haldoklott vagy haldoklik az ismerőse az mit tud ajánlani az alábbi helyzetemre?

Figyelt kérdés

Kérlek szépen titeket, hogy csak olyanok válaszoljanak akik már voltak olyasmi szituációban mint a párom vagy mint én!!!!

A párom édesapja még csak az 5. x-et tapossa, de rákos és szinte biztos, hogy nem gyógyulhat meg. Ráadásul az orvosok hibája, mert eredetileg nem rákot "tippeltek". A párom így többet dolgozik, több pénzt költ és nyilvánvalóan iszonyú sok szempontból rosszul van, hiszen még otthon lakik (2. x) és így bizonyos szempontokból még fájdalmasabb neki, illetve talán a legnehezebb, hogy ő jár vele a kórházba, vizsgálatokra stb.

Próbálom nem sokszor felhozni a témát, hogy ne legyen neki rossz, mert nyilvánvalóan nem szeret erről beszélni, ugyanakkor néha rákérdezés után látszik rajta, hogy nagyon jól esik neki elmondani, de sajnos én nem vagyok valami jó ebben sőt pocséknak érzem magam, hiszen ismerősömnek sokkal többet elmesélt mint nekem valaha is (nyilván rosszul esett, de ezt most leszarom, meg meg se említettem neki, csak azt szeretném, hogy jó támasz, segítség lehessek neki).

Mit tudok segíteni? Mit tegyek? Segítsetek! Bármilyen bevált dolog, vagy átélt tapasztalat óriási segítség lenne!

2011. szept. 22. 20:45
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Hát erre nincs bevált recept, de a beszélgetés mindenre gyógyír.
2011. szept. 22. 20:51
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Nekem a mamám halt meg enm rég.. sokan legyintenek erre, mondván h "ugysem álltak olyan közel egymáshoz, előfordul" ..ez nem igaz, együtt éltünk vele, nagyon szeretem még mindig... tudom, nem ugyanaz a két eset,de a lényeg, hogy érezhesse h te ott vagy mellette. Ha látod h szomoru, nem kella beszéd, csak simogasd mega hátát, vagy öleld meg, ennyi is éppen elég. Ilyenkor jön rá az ember, hogy kire lehet számítani, szval a lényeg, h érezze h vele vagy..remélem tudtam segiteni.és nagyon sajnálom..

17L

2011. szept. 22. 20:56
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Kérdezd meg, hogy ő mit szeretne! Szeretne-e beszélni róla? Milyen érzések kavarognak benne? A közvetlenséggel elég sok szenvedéstől kíméled meg magatokat, mi sosem beszéltünk erről, pedig kellett volna. Ha pedig nem akar erről beszélni, azt is tartsd tiszteletben!
2011. szept. 22. 20:56
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Elég sok közeli hozzátartozóm halt meg ebben az évben, azt hiszem megtanultam jól kezelni a dolgot. Mindannyiuknál előre tudható volt, hogy nem lesznek már velünk sokáig, úgyhogy volt idő hozzászokni a gondolathoz.

A kulcs ott van, hogy ne roppanjatok össze, és ne sírjatok, sajnálkozzatok, se egymás között se a haldokló között. Csináljatok közös programokat, nevessetek közösen, beszélgessetek sokat, ameddig még lehet. A halál az élet része, el kell fogadni. És így sokkal könnyebb, mint előre elsiratni valakit, majd még hónapokig gyászolni utána- ez mind a haldoklónak, mind a gyászolónak könnyebb. El kell fogadni a halált. Gondolj a párod anyukájára, aki egészen biztosan nem akarná, hogy összeroppanjatok. És magatokra is gondolj, mert nem engedhetitek meg magatoknak a luxust, hogy összetörjetek.

2011. szept. 22. 21:04
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Párom mamája haldoklott tavaly,hirtelen betegség,10 nap alatt elvitte.

Semmit nem tudtam,csak meghallgatni,átölelni,vigasztalni,és 66x megkérdezni hogy mit segitsek,ne egyedül csinálja (gyakorlatias dolgok,temetés,papirok,miegymás)

amikor kinn voltunk az 1 éves évfordolón gyertyát gyújtani,mondta,sosem felejti el,hogy mellette voltam,nem tudtam volna többet annál hogy érezze,nem marad egyedül.

Viszont rokon férfi (4.x) rákos,rengeteg áttét,többször műtve,kemók sorozata,már több orvos kezdi csodálni hogy még él,de ránézésre már nem jósol neki senki sokat,ő és a felesége is már az elején megmondta,aki mer gy zánakozó,sajnálkozó kijelentést,bármit,annak nem mennek a közelébe,nem fog belehalni és kész.Élnek mint addig,igaz már járni alig tud a férfi,dolgozni 2 éve nem,de akkoris.

Ugyh ők,bár közeli rokon,inkább kerülöm,mert nem tudom nem sajnálva nézni.

2011. szept. 22. 21:19
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Nekem a beszélgetés segített.

És az, hogy tudtam, akár 100-adjára is elmondhatom,

elmesélhetem, elsírhatom a fájdalmam.

Ez meg is történt.

100-adjára is együttérzően hallgatott a párom.

Szerintem fontos kibeszélni magunkból a fájdalmat.

2011. szept. 23. 08:09
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Én hasonló típus vagyok, mint a párod. Nem azért, mert nem bízok a hozzám közelállókba, de lehet, hogy egy kívülállóban jobban megbízok. Könnyebben elmesélem egy vadidegennek. A másik fél részéről nehéz ezt megérteni és én se tudom teljesen megmagyarázni. De nem akarok gyengének tűnni, egy idegennel szemben ez mindegy. nem akarok pesszimista lenni, pedig alapvetően az vagyok. Nem akarom a hozzám közelállókat elszomorítani. Próbáld megérteni a dolgot. Támogasd, hogy ha szeretne akkor beszéljen róla, de ne erőszakoskodj, ha nem akkor engedd meg neki, hogy magában tartsa a dolgokat.
2011. szept. 23. 08:42
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Anyukám tavaly halt meg, szintén az ötvenes éveit taposta. 3 hétig lebegett élet-halál között az intenzíven.

Én olyan típus vagyok, hogy magamtól nem nyílok meg. Sokszor rosszul esett, hogy a férjem nem kérdezte meg, hogy hogy vagyok, akarok-e beszélni róla?

De van egy barátnőm, sokkal régebben ismer, mint a férjem, ő sokszor kérdezgetett, így neki öntöttem ki a szívemet. Mert jól esett, és szükségem is volt rá, csak valahogy magamtól sosem kezdtem bele.

A mai napig nem tudtam feldolgozni anyukám halálát, de sajnos már senki nem kérdezi meg, hogy hogy vagyok és mit érzek. Pedig olyan jó lenne néha beszélgetni róla.

De te ismered a párodat, te tudod, hogy ő milyen típus. Az én férjem pl. olyan, hogy harapófogóval sem lehetne kihúzni belőle semmit, ha olyan a kedve. Aztán egyszer csak, amikor ő úgy gondolja, akkor jön, és elmondja, mi bántja.

2011. szept. 23. 09:54

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!