Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Morbidnak tartjátok ezt a dolgot?

Morbidnak tartjátok ezt a dolgot?

Figyelt kérdés

Szóval sajnos meghalt egy nagyon közeli rokonom.

Meg volt a temetés is már.

A halott gyermekei itt voltak a minap, természetesen Ő volt a téma.

Ugye most már van olyanra lehetőség, hogy egy kis ablakon keresztül végig lehet nézni a hamvasztást. Ezek szerint nálunk még nincs, mert mondták a gyermekei, hogy ők valószínűleg megnézték volna.

Én nem tudom, de engem olyan ideg kapott el, hogy inkább feljöttem a szobámba! Természetesen az ő dolguk, mindenkinek joga van eldönteni, hogy lelkileg erős-e, hogy végignézzen egy ilyen...hogy is fejezzem ki magam, ?eseményt?, de nekem ez morbid. Én ott pusztulnék el a fájdalomtól az egyszer biztos...:S

Ti hogyan vélekedtek erről?

22N

2011. szept. 8. 15:46
1 2 3 4
 11/32 A kérdező kommentje:

hát állítólag azt konkrétan nem látja az ember, ahogyan elég az ember, mert alapból egy hamvasztó koporsóban van a halott. 700-800fogon égetik el, és az egész hamvasztókemencét beteríti a tűz. Én így tudom.

Meg azt hiszem utána, miután elhamvadt a test már nem lehet megnézni, ahogy a hamuőrlőbe bekerülnek a maradványok, azt még kezelni kell stb...stb...

Valaki írta: "fene a gusztusukat" Ahogy mondom, én szívem szerint adtam volna nekik olyan átszállót, hogy a büdös életben nem beszéltünk volna többet.

2011. szept. 8. 16:00
 12/32 A kérdező kommentje:
pfff helyesírás... bocsi, de én még mindig vagyok olyan ideges...már írni sem tudok normálisan:S
2011. szept. 8. 16:01
 13/32 anonim ***** válasza:
100%

Tök mindegy, mert már nem lehet megnézni. Be van tiltva mindenhol. Csak azt látni, hogy berakják a koporsót. És pont azért, mert ahogy égett a test, voltak izmok amik hirtelen összehúzódtak a nagy hőtől, és volt olyan holttest, ami felült. Persze nem élt még, meg semmi, csak a fizikai reakciók. És ezért betiltották. Mert ez tényleg morbid.

Bár szerintem az, hogy meg akarnák nézni, nem morbidabb annál, hogy a búcsúztatáson nyitva van a koporsó. Szerintem az is morbid. De hát kinek mi.

2011. szept. 8. 16:03
 14/32 anonim ***** válasza:
69%

Kedves 15.57-es,87%-os válaszoló!

Ez a képsorozat nincs fent a neten?Érdekelne!:)

2011. szept. 8. 16:05
 15/32 A kérdező kommentje:

Betiltották? Hál Istennek, nagyom helyes....

Igen, a nyitott koporsó, arról nekem is megvan a véleményem!

Meg valaki írta, hogy ahogy kopog a föld a koporsón. Egy urnás temetéskor is borzalmas szívszorító érzés.:(

Pont ezt mondtam édesanyámnak a temetés napján, hogy tudom, hogy ez a rendje módja, csak szörnyű bele gondolni abba hogy: így végezzük, rá dobálják lapáttal az emberre azt a mocskos, sz@ros fekete földet..:'(

2011. szept. 8. 16:11
 16/32 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, persze elméletben lehet hogy "nem morbid" annyira, mert van ahol az a szokás például (ja jól tudom a Joshi is ezt mondta) hogy a halott szülőt a saját gyerekének kell meggyújtania, a hivatalos "temetésen". Ami belegondolva egyrészt nagyon nagy lelki erő kell hozzá, másrészt meg talán szép gesztus, mert "ki gyújthatná meg, ki másnak lenne joga hozzá ha nem annak, aki a világon a legjobban szerette" ... van valami "romantikája" ennek is, ahogy végignézed, hogy amiből te származol, abból amilyen porból te lettél, most, a te kezed által lesz por,és hamu, egy végső tisztelet adás, avagy én megteszem Értetek, még ezt is mert annyira szeretlek Titeket... és arra gondolsz, hogy egyszer majd te is követed őket, ha eljön az ideje, téged is elhamvaszt majd az, aki a legjobban szeret. Plusz a láng, ami kigyúlik, ég, majd elalszik olyan mint maga az élet, amikor születünk, élünk és meghalunk, és megmarad a por.

Viszont ténylegesen végignézni, leginkább emiatt a "reakciók miatt" amiket fentebb leírtak, hát erősen kétséges, hogy jó e. Sőt ha jól emlékszem akkor a fenti szokásban utána a vízre bocsájtják az illetőt és csak messziről látni, de lehet hülye vagyok. Ha meg tudnák úgy oldani, hogy ne nagyon látszódjon semmi, csak egy bekötözött múmia, vagy hasonló nagy lángok és egyszer csak elalszik és megmarad a hamu, úgy "jó lenne" ... és igen "meghitt" lehetne az utolsó búcsú a halottól, de cirkuszt csinálni belőle azért mégiscsak undorító lenne...

2011. szept. 8. 16:22
 17/32 anonim ***** válasza:
Figyelj, erre én nem találok szavakat, nekem is furcsa lett volna ezt hallani, és nagyon morbidnak találom. Nekem már az is sok volt, hogy zárt koporsót kértünk temetéskor a nagymamámnak, de mikor megérkeztünk elsőként nyitva volt a koporsó. Nekem nem volt ahhoz lelkierőm, hogy bemenjek, és megnézzem őt, ahogy ott fekszik, csak álltam kint a ravatalozó előtt sírva, a szüleim mentek be és szóltak, hogy zárják le a koporsót. Elég borzalmas egy élmény egy temetés, nemhogy még nyitott koporsót, vagy hamvasztást is megnézzen az ember. Normális lelkivilágú embernek eszébe sem jut a hamvasztást végignézni. Az ismerősöknek viszont fura volt, hogy nem nyitott koporsó van, mert ők még utoljára látni akarták volna...Szerintem ha lehet ezt mondani jobb a családnak és gyászolóknak is, ha fedve van a koporsó.
2011. szept. 8. 16:24
 18/32 anonim ***** válasza:
szerintem egyáltalán nem morbid... sőt, van akinél ez segít a szerette elvesztését könnyebben feldolgozni...
2011. szept. 8. 16:32
 19/32 anonim ***** válasza:
100%

De tényleg, mert így csak egy unott alkoholista faszi fogja berakja a kályhába a tetemet, begyújtja, iszik két felest és aztán belapátol a dobozba. Semmi érzés nincs benne, senki sem szeret ott, senkinek sem fontos a halott.

Hiába szeretünk valakit, ha meghal, rá se tudunk nézni már többet, és ez baromi nagy önzőség tőlünk, és nekünk is rossz érzés, hogy a gyerekünk vagy az unokánk akit most széles vigyorral átölelünk, amint meghalunk csak némi borzongás és visszafolytott hányingerrel tud ránk gondolni. Mennyivel jobb lenne, ha még abban a pillanatban is "velünk lennének valahol" és előre tudnánk, hogy nem hideg és érzelemmentes kezek által leszünk porrá, hanem olyan által, aki szeret, tisztel minket?

Persze ehhez lelki erő kell ami sokaknak egyáltalán nincsen...

Van ahol a temetőbe hétvégi programként járnak ki, és piknikeznek, jól érzik magukat mert jó érzésekkel gondolnak a halottjaikra, mintha még most is ott lennének velük, és együtt mulatnának még mindig. Nálunk mi van a temetőbe? Hideg és gyomorgörcs, sírás. Nem biztos, hogy ez a jó...

2011. szept. 8. 16:38
 20/32 anonim ***** válasza:
100%
Plusz ez csak mostanában furcsa ám, régebben amikor az emberek úgy általába nem kórházba haltak meg, hanem inkább otthon, teljesen "normális volt" hogy egy ideig a nagyapó a kisszobában haldoklott, aztán szegényke meghalt, és volt, hogy napokig kellett még elkerülgetni otthon, mire elszállították. Csak mostmár a társadalom jelentős része nem szembesül ezzel mert kihívják a mentőket, és a kórházban szoktak meghalni az emberek. Általában. Olyat is hallottam, hogy régen, meghalt valakinek a (anyukám egyik régi szomszédjának) gyereke, és egy nagy fadobozba az ágy alá tették a kis testét egy két napig, amíg végül volt a temetés - jó hát nem ma volt, de volt, és lehet jóval emberközelibb élmény volt egy haláleset, mint mondjuk akár most.
2011. szept. 8. 16:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!