Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Tényleg el kellene ezt viselni...

Tényleg el kellene ezt viselni apámtól?

Figyelt kérdés

Kezdjük azzal, hogy anyukámat kb. nem veszi emberszámba. Bármit mond vagy csinál, az rossz. Olyan is van, hogy anyukám elkezd mondani neki valamit, ott áll mellette, és apám egyszerűen úgy csinál, mintha nem hallaná. Elkezd valami totál másról beszélni nekem vagy a tesómnak. Még soha nem hallottam, hogy anyukám főztjét megdicsérte volna, inkább mindig leszólja. De azt elvárja, hogy főzzön. Néha talál egy receptet neten, kinyomtatja és anyukám kezébe nyomja, hogy akkor most ennek álljon neki és csinálja meg.

Soha nem hallottam olyat a szájából, hogy "ne haragudj, tévedtem, neked van igazad". Nem bírná beismerni, hogy valamit rosszul tud, inkább másokra támad és mindenki más a hülye. Olyan abszurd dolgokat is csinál néha, hogy hihetetlen: egyszer anyámmal egyik pénteken késő este jöttek haza valahonnan, és mondta anyukámnak (de már ilyen este 10 volt), hogy főzzön vacsorát. Anyukám mondta, hogy oké, főz, de nem szívesen. Ezen apukám annyira kiakadt, hogy egész hétvégén (!!!) nem lehetett hozzá szólni. Ha egy picit is szólni merek, az csak még rosszabbá teszi az egészet, szóval az a felállás, hogy ő akármikor lecseszheti az embert, mi meg csendben tűrünk. A jelenlétében nem is merek normálisan megszólalni, nem merek neki elmesélni semmit. A hobbijaim nem tetszenek neki, erre célozgat is, hogy miért nem csinálok inkább mást. Irritálja, ha nem akarom megcsinálni azt, amit ő akar. Még a gimiben beteg volt egy osztálytársam, és apukám mondta, hogy hívjam fel hogy mi újság van vele. Mondtam, hogy majd írok ímélt (a telefonálgatás már nem volt divat a többiekkel, meg akkor még nem is volt mobilunk). Erre apám kényszerített, odaszorította a fülemhez a kagylót, és megkérdezte tőlem a számukat. Tárcsázott, és megvárta, amíg fölveszik, és asszem még azt is végighallgatta, hogy mit beszélünk (erre már nem emlékszem világosan).

Ami a legdurvább, hogy anyám mindent tűr. Sőt, mintha fel sem tűnnének neki ezek, nyel egyet és úgy csinál, mintha nem lenne semmi. Nagy ritkán megemlítem neki, hogy mégis hogyan van ez, és egyszer azt mondta, hogy "lehetne rosszabb is". Örüljek, hogy nem alkoholista és nem bántalmaz fizikailag, hurrá. De az önbizalmat elég rendesen kiirtotta belőlem, félek kimondani a dolgokról a véleményemet (már ha egyáltalán van), mert attól félek, hogy kiröhögnek, vagy hülyének néznek. Nem értem anyámat, hogyan képes ebben a zombi-üzemmódban létezni, hogy egy jó szót nem kap tőle, viszont ki kell szolgálnia, mert apámnak még a ruhát is úgy a kezébe kell nyomni amit reggel fölvesz...

Évekkel ezelőtt még úgy képzeltem el az életemet, hogy nem akarok addig elköltözni itthonról, amíg férjhez nem megyek, mert minek, csak pénzkidobás lenne egy albérlet. Nemsokára befejezem az egyetemet Pesten, és most már úgy vagyok vele, hogy nem szívesen jövök utána haza... Pedig alapból jó itthon, szeretem a házunkat, az anyukámat, tesómat, meg apukámnak is vannak azért jó pillanatai, csak ezek a rossz dolgok elkeserítőek...

Én meg besokalltam, ha ez a házasság, akkor inkább soha. Az évfolyamtársaimon valami eljegyzési és házasodási hullám söpör épp végig, én meg nem tudok nekik szívből sok boldogságot kívánni. Amit láttam, az alapján a házasság egy természetellenes állapot, amiben két ember annyira nem fér meg évtizedekig összezárva, hogy torzul a személyiségük. Most komolyan, ilyennek kell lennie egy házasságnak, én vagyok a naiv, hogy én jobbra vágyom? Ha meg ilyen, a sok kis hülye miért ugrik fejest belé kitörő boldogsággal? És a negyvenes-ötvenes nők miért játsszák a mártírt, miért nem érdekli őket a saját boldogságuk? :(

23L

2011. aug. 23. 18:49
1 2
 11/11 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó, köszönöm szépen a választ :) Nem haragszom, inkább köszönöm, hogy őszintén leírtad a véleményedet, épp ilyenekre van szükségem :) Anyukám sokszor úgy tesz, mintha nem is értené, hogy mi a problémám az itthoni légkörrel. Vagy csak nem akar egyszerűen belegondolni... Mindenesetre elég durva, hogy valahogy ez a helyzet vált a természetessé itthon. Gyakorlatilag mindenkinek a hangulata apámtól függ, ha ő ideges meg ingerült, azt rátapasztja mindenkire, ha jókedvű és poénkodik, akkor kicsit fel lehet lélegezni és akkor kicsit felszabadultabb mindenki. Nehéz, mert mennék is innen, hogy kikupálódjak, de közben meg szeretek itt lenni, és kicsit olyan érzésem lenne, hogy anyukámat cserbenhagyom, ha elkezdeném a saját külön életemet élni. Csakhogy ennyi idősen már rég el kellett volna. De apám rám akarja kényszeríteni az akaratát, morog, ha olyat csinálok, ami neki nem tetszik. Pl. ő is azt akarná, hogy itt lakjak még egyetem után, vagy legalábbis a közelben. Én meg elhatároztam, hogy NEM HAGYOM, hogy ő befolyásoljon engem a későbbi életemben is. Ugyanakkor nyilván elszakadni sem szeretnék tőlük, nem akarom évente csak egyszer látni őket vagy ilyesmi... :(

Egyébként szinte biztos vagyok benne, hogy anyukám még így is szerelmes belé. Én meg már ott tartok, hogy nem is nagyon hiszek a szerelemben. Anyukám is marha sokra ment vele... :(

2011. aug. 30. 10:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!