Hogy osztjátok be a pénzt?
Még a szüleimmel élek, de külön kasszán. Látom a helyzetüket és hát eléggé elszomorító. A pénzbeosztási vagy be nem osztási stratégiájuk egyszerűen rémes. A számlákat szó szerint az utolsó pillanatban fizetik be általában, mindig egy nappal azelőtt, hogy levágnák a szolgáltatást. Vagy aznap. Csak azt nem értem, ha úgyis sikerül összeszedni a pénzt, akkor miért nem teszik meg azt időben, hogy ne legyen bírság felszámolva a késésért.
Ha fizetés-időszak van, akkor jól élnek, megvesznek olyan dolgokat is, amire nincs szükség, így aztán a hónap vége felé nem üti kenyérre sem. És ami a legfurcsább számomra NEM TESZNEK EL TARTALÉKOT. Tudják, hogy mondjuk esküvő lesz az unokatestvéreméknél, de felélik a pénzt ahelyett, hogy eltennék. Egyszerűen nem értem miért nem lehet félrerakni, amikor van, hogy legyen nehezebb időszakra is... Ha majd nekem lesz családom máshogy csinálom, az biztos.
Ti hogy osztjátok be a pénzt? Kíváncsi vagyok minden ezzel kapcsolatos dologra: pl fizetéskor felosztjátok előre a pénzt, félreraktok-e valamennyit, megvan hogy mennyi megy kajára stb stb?
Éppen most dolgoztam ki a Nagy Tervet, amit ezentúl (kop-kop) tartani fogok:
Minden hónapban előre meghatározott összeget lekötni azonnal. Egy másik összeget elkülöníteni, és abból igyekezni nem költeni, ha hónap végére marad ebből, azt is lekötni a többi mellé. A maradékból élni, ha elfogy, nem nyúlni a lekötéshez, hanem sóhajtozni erősen, és enni a mustáros kenyeret. Muszáj, mert nem megy máshogy. Sajnos én ráadásul vállalkozó vagyok, így még nehezebb szerintem beosztani, mert nem lehet hónapról hónapra ugyanazzal az összeggel tervezni.
De egy barátnőm éppen a héten mondta, hogy ő úgy takarékoskodik, hogy három munkája van, ebből az egyikből él, a másik kettőt félreteszi. Ugyanő azt is csinálja, hogy futva jár dolgozni egy héten egyszer-kétszer (2*15 km), és a parkolási díjat (4 eur) félreteszi nyaralásra.
Mintha az én szüleimet írtad volna le...
Én már régóta külön élek a férjemmel és a két (nemsokára három) csemeténkkel.
Mi ezt csináltuk:
Össze kell írni, hogy milyen bevétel van, csak a fix-el számolva. Össze kell írni, hogy milyen fix kiadások vannak (rezsi, internet, telefon stb.). Kiszámolni, hogy nagyságrendileg milyen eseti kiadások lehetnek (pl. szülinap, nyaralás, karácsony), ezt hónapra lebontva. Nálunk nagy a család, gyakorlatilag minden hónapra jut egy szülinap vagy egy névnap, így ezt is be kell kalkulálni. Mivel gyerekek is vannak, így jobban jövünk ki anyagilag, ha a betegeskedésekre egészségpénztári számlát nyitunk, havi minimális összeget befizetve.
A maradék mehet kajára, ruhára, minden extrára.
Jó pár hónap után rájöttünk, hogy ha nem különítünk el fizetéskor egy bizonyos összeget, akkor azt látszat nélkül elszórjuk, értem ez alatt, hogy nem tudjuk megmondani, hogy mire, de elköltöttük. Így mi fizetésnapkor rendszeres átutalással (hogy még véletlenül se felejtsük el) egy megtakarítási számlára utalunk pénzt, amihez nincs bankkártya :)
A számlákat ahogyan kiveszem a postaládából, úgy adom fel.
Emellett próbálunk spórolni:
Kéthetente nagybevásárlás van, hipermarketben, hétköznap csak a legszükségesebb megy a kisközértből. Listával megyünk vásárolni, csak ha nagyon kihagyhatatlan akciós akármit látunk, akkor vesszük meg. Kertes házban lakunk, van konyhakertünk, nyáron a zöldségekre nem nagyon költünk. Átlag évente átnézem, hogy az egyes választható szolgáltatókkal lejárt-e a hűségnyilatkozat, ha igen, akkor van-e olcsóbb a piacon: internet, kábeltv, telefon, de a lakásbiztosítást is át szoktam nézni.
Hát igen, aki fix pénzből él úgy van mit elosztani.
Mi pl. főként a vállalkozásunkból élünk. Tehát nem tudom sose, hogy melyik nap milyen bevételünk lesz. Így előre tervezni lehetetlen. Árut is kell tölteni folyamatosa, bérleti díjat is fizetni. Tehát nem egyszerű, rettentő sok gondolkozásba kerül mire menyit költhetünk. Pénzt nem szórunk soha, semmire. Többnyire az új árura megy el a pénz nagy része.
Ha mondjuk 35 E Ft-om van egy honapra, akkor az minden napra egy ezres, es felretenni 5 E-t. Ja, egyedul tartok fenn egy lakast es magamat.:)
Ha van 150 E minden honapban, akkor avval ugyanigy kalkulalok, megvan a limit, emnnyibol kell kijonni egy nap, hogy még 10-15%-a felre is legyen téve. 6 havi tartalekom mindig volt, amit most munkanelkuli leven feleltem mar.
Érdekes, annak nagyobb a százaléka, aki azt írta, elszórja a pénzt, mint aki takarékos...
Hát igen, tipikus magyarok... Szórják a pénzt és még az a hülye, aki nem... de én nem is rinyálok, hogy nem tudok kijönni a pénzemből...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!