Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kedves szülők! Sokan közületek...

Kedves szülők! Sokan közületek miért nem hiszik el a saját kamasz gyerekeiknek azt, hogy rosszul érzik magukat/betegek, és csak arra gondolnak, hogy biztosan lógni akar csak a suliból?

Figyelt kérdés

Rendszeresen szembesülök azzal, hogy ha beteg vagyok, akkor amiatt izgulok a legjobban, hogy épp a szüleim mennyire lesznek kiakadva. Apámnak a rögeszméje az, hogy azért vagyok ilyen beteges (ami évi összesen 2-3 nap hiányzás..tényleg baromira beteges), mert nem járok ki sehova. Megjegyzem: Heti 4x járok 2 órát a konditerembe edzeni, minden hétvégén csavargok a haverjaimmal, levegőn vagyok, így ez a megállapítása sem helytálló. Anyám pedig a tipikus "jaj biztos hiányozni akarsz, ezt a pár napot kibírod" szövegével jön.

Egyszerűen nem tudom felfogni, a szülők miért élnek abban a tévhitben, hogy a kamaszok/fiatalok nem szoktak betegek lenni, és ha épp nem 40 fokos lázuk van, akkor csakis lógásról lehet szó.

Megjegyzem: A szüleimnek nincs okuk nem bízni bennem, hiszen nem szoktam lógni a suliból, és a tanulmányi átlagom sem rossz.

17/F

2011. aug. 23. 01:41
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
54%

Szia, én ugyan nem szülő vagyok, csak két évvel idősebb, mint te, de szerintem nagyon sokszor jogos ez az aggódás. Az én anyámat pl. nem érdekli, hogy mi miatt vagyok itthon, és sokszor bizony tényleg azért maradtam, mert nem volt kedvem bemenni. És még nagyon sok ilyet ismerek. (Ennek ellenére a legjobb tanulók között vagyok)

Egyébként az évi 2-3 nap hiányzás még csak közel sincs a sok-hoz, ennyi szerintem még kell is "lógásnak" pihenésnek, néha... Főleg, ha nem megy a tanulás rovására!

2011. aug. 23. 01:46
 2/21 anonim ***** válasza:
79%
Eloszor azt akartam irni, h eljatszottad a bizalmukat de amikor vegigolvastam,akkor lattam csak,hogy sztem a szuleidben van a baj.XXDTipikus szulok,az enyemek is kikopott masai a tiednek.
2011. aug. 23. 01:50
 3/21 A kérdező kommentje:

De az szerintem már nem normális dolog, hogy vergődöm az ágyban, szétmegy a fejem, ráz a hideg, és amiatt kell aggódnom, hogy le leszek-e hordva, hogy arra a 2-3 napra nem tudok bemenni a suliba, hanem otthon pihenek, mert beteg vagyok.

Amúgy a szüleim van, hogy hetekre elmennek nyáron itthonról (nem szeretek velük nyaralni) és akkor egyedül vagyok itthon. Magamra soktam főzni/sütni (mamámhoz néha átjárok azért), kitakarítom a lakást, önálló vagyok, és eddig a legnagyobb probléma az volt, hogy elfelejtettem az érkezésükkor WC papírt venni.

Mégis, minden évben ez van. Lebetegszem, rosszul vagyok, mivel szétmegy a fejem, tudom, hogy maximum aludni tudnék az órákon (ami miatt semmi értelme bemenni), ennek ellenére a szüleim elkezdenek prédikálni, hogy "nemigaz, hogy nem bírnám ki azt az 1-2 napot hétvégéig"..

2011. aug. 23. 01:51
 4/21 anonim ***** válasza:
82%

Ismerős. Pár éve anyám azt nem hitte el, hogy valami gáz van a vállammal, és, mikor már nem tudtam felvenni a kabátom, fél órás veszekedést követően volt csak hajlandó eljönni velem a kórházba, ahol megállapították az elmozdulás nélküli törést (betegségről annyit, hogy csak akkor megyek dokihoz, mikor már vinni kell, mert felkelni sem tudok). Egyke vagyok, ehhez képest a saját szüleim figyelméért meg kellett küzdenem itthon is! Mikor pedig elkerültem, meglepett, hogy az én szavam is ér valamit - ha azt mondom, ezt nem tenném, inkább azt tenném, vagy épp kértem valamit, azonnal figyeltek, hallgattak rám első szóra, és ez meglepett -, mert olyan szinten semmibe néztek itthon.

Egyébként szerintem nem normális, csak nekünk épp "mázlink volt".

Azt azért valljuk be, mindenki elsütötte párszor a "rosszul vagyok" szöveget :P

2011. aug. 23. 01:51
 5/21 anonim ***** válasza:
95%
Nekem igaz még gyerekem nincs, de egy 18 éves öcsém igen. Aki ismerek olyan jól, hogy tudom, hogy mikor beteg, és mikor találja ki. Az öcsém sem szokott lógni, de előfordult már, hogy lelkileg nem érezte jól magát, ezért kitalált egy betegséget. Ilyen eset volt, amikor gyakorlatra ő ment egyedül, és egyedül szívatták, mindent csinálhatott egyedül. Olyan is volt, amikor piszkálták az iskolában... Szerintem egy szülőnek kötelessége annyi figyelmet szentelnie a gyerekére, hogy megismerje. Egy szülőnek tudnia kell, hogy a gyereke mikor mond igazat, mit miért tesz. Úgy néz ki, hogy a te szüleid nem bíznak benned, vagy nem ismernek eléggé, vagy nem gondolják komolyan, amit mondanak. Amúgy a szülők többsége mind ilyen, lenyomják a lógsz a suliból szöveget, hiába tudják, hogy igazat mondasz, amolyan megszokás, és már-már nem gondolják komoly.
2011. aug. 23. 01:55
 6/21 A kérdező kommentje:

01:51

Tisztában vagyok vele, én sem vagyok egy mintagyerek, ezt elismerem, ugyanakkor egyáltalán nincs nevem a suliban a tanárok körében (azaz, nem vagyok fő rosszgyerek, olyan semleges vagyok..hol normális, hol ütődött). És tudom, hogy a "rosszul vagyok" egy tipikus lógási szöveg, sokan élnek is vele az ismerettségi körömben. De én nem hetente, még csak nem is havonta szoktam beteg lenni, hanem kb. negyedévente. Szerintem ebből levehető, hogy ha azt mondom, nem érzem jól magam, akkor az azért van, mert tényleg. :)

2011. aug. 23. 01:56
 7/21 A kérdező kommentje:

01:55

De ha a házat rámhagyják 2-3 hétre úgy, hogy egyedül vagyok itthon, és annak tudatában vannak, hogy akármikor oda megyek, ahová akarok, és ki tudja, mit csinálok otthon, akkor azért nem irónikus, hogy 2-3 nap otthon fekvéstől már a szőr feláll a hátukon? :)

2011. aug. 23. 01:58
 8/21 anonim ***** válasza:
83%
Nekem apukám sajnos orvos, szóval én sosem tudnék ilyet kamuzni. :( Viszont elég megértő (jó, dolgozatról soha nem engedne ellógni), de ha pl. téli szünet előtt már fáradt vagyok és van egy olyan nap, amikor tudom, hogy semmit nem fogunk csinálni, nem lesz doga, meg olyan nagyon fontos órák se, akkor megengedi, hogy itthon maradjak. Vagy ha vásárolni megyek Pestre akkor pénteken szoktam menni, mert akkor nincs akkora tömeg mint szombaton, akkor is írni szokott igazolást. Szóval jófej, végülis ha nem akarok suliba menni valamiért akkor bedobom neki, hogy "jajj de jó lenne ha holnap itthon maradhatnék...." ő meg vagy megengedi, vagy nem (persze általában nem...). Én a beteg vagyok dumával nem is szoktam próbálkozni mert akkor jön a lázmérővel, meg azzal a spatulával és nézi a torkom... Én meg csak hebegek-habogok, hogy miért is ne vizsgáljon meg. :D
2011. aug. 23. 02:17
 9/21 A kérdező kommentje:

02:17

Nagyon kedves apukád lehet, és értelek, de itt nem azzal van a probléma, hogy lógni akarok és rossz dumával jövök elő, hanem hogy van, amikor tényleg beteg vagyok, izzadok, folyik a víz az arcomról, falfehér az arcom, fáj a fejem, és mégis végig kell hallgatnom a szülői monológot arról, hogy biztos szándékosan akarok hiányozni.

Volt már rá példa, hogy járvány volt a suliban, a fél osztály hiányzott, és amikor énis elkaptam, akkor le lettem szídva, hogy miért nem tudok magamra jobban vigyázni (normálisan öltözzek fel, stb..)

2011. aug. 23. 02:25
 10/21 anonim ***** válasza:
91%
Erre az a megoldás, hogy úgy teszel, mintha elindulnál suliba, aztán besétálsz szépen a háziorvosodhoz. Ő megállapítja, hogy tényleg beteg vagy, te pedig hazamész, odateszed a szüleid elé a receptet amit írt a doki, és megmondod, hogy nem ok nélkül ír az orvos sem gyógyszert, sem igazolást. Tedd hozzá, hogy lehet, hogy nekik a jóllét tünete az izzadás, fejfájás, láz, torokfájás, és egyebek, de az orvostudomány rég igazolta, hogy ezek betegségre utalnak, és nem szabad játszani az ilyenekkel, főleg ha fertőz, akkor nem mehetsz emberek közé, mert elkapná mindenki a környezetedben (ehhez flegmán hozzáteheted azt is, hogy pár napig ők is kerüljenek el, nehogy baj legyen belőle, hogy a közeledben vannak, és legalább a szövegelésüket sem kell hallgatnod). Én ebben a helyzetben tuti ezt tenném. 17 évesen elég nagyfiú vagy már, hogy egy kicsit "kezeld" a szüleidet, főleg ha nem akarják felfogni, hogy tényleg rosszul érzed magad. Fogd magad, menj el a dokihoz, aztán kezeld magad. Ha netalántán megtörténne (bár azért kétlem, hogy ennyire kegyetlenek a szüleid) és nem váltják ki neked a gyógyszereket amiket az orvos felírt, akkor próbáld házi praktikákkal kezelni magad (forró mézes citromos tea, láz esetén hűtőfürdő, stb.), vagy ha van félretett pénzed/zsebpénz abból vedd meg a gyógyszereket. Sok szerencsét! :) (Az orvos apukás lány)
2011. aug. 23. 02:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!