Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A haszonélvezeti jog meddig...

A haszonélvezeti jog meddig terjed?

Figyelt kérdés

Röviden leirom a kérdés hátterét.

Van egy házam (én máshol lakom), és miután anyukám elvesztette a lakását, beköltözött és haszonélvezetet adtam neki, és ezzel eddig nincs is gond.

Viszont nemrég kiderült, hogy egy unkoatestvéremnek megengedte, hogy bejelentkezzen állandóra. Az illetö nem lakik ott, hanem máshol albérletben, de ott csak ideiglenesre jelentkezhetett be, és ezért engedte meg anyukám nekik.

A kérdéseim:

1. A haszonélvezönek van joga bárkit is bejelenteni az én házamba? (Mert szerintem ez túlmegy a használati jogon)

2. Ha meghalna - és ezzel a haszonélvezet megszünik - akkor mi van a bejelentett lakóval? Neki lesz valami joga a házra, vagy automatikusan megszünik a lakhatása?

CSAK olyan válaszokat szeretnék kapni, aki tényleg tudja a válaszokat, nem a "szerintem" jellegüeket.

Mindenkinek elöre köszönöm!

2011. aug. 17. 13:30
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

minek adtál anyádnak haszonélvezetet?

1 több joga van a haszonélvezőnek, mint a tulajnak, vagyis ő bejelenthet oda bárkit, te viszont csak az ő engedélyével

2 a bejelentett lakcím nem jogosít semmilyen tulajdonjogra, ha anyád meghal, és nem akar kijelentkezni a rokon, akkor lakcímfiktiváltatási eljárást kell indítanod, ez 2200 Ft jelenleg

2011. aug. 17. 13:34
 2/17 anonim ***** válasza:
30%

1. Úgy tudom, egy lakásba bejelnetkezni csak a tulajdonos engedélyével lehet.

2. Az 1. pontból is következik, hogy semmi joga nincs.

2011. aug. 17. 13:35
 3/17 anonim ***** válasza:
51%
sőt, ha akarja kiadhatja a házadat és minden bevétel az övé, te viszont mint tulaj köteles vagy a felújításokat elvégezni a saját költségeden
2011. aug. 17. 13:36
 4/17 anonim ***** válasza:
46%

Az állandó lakcímhez a tulajdonos (!) beleegyezése kell.

Én a helyedben bemennék az illetékes lakcímnyilvántartó irodába egy tul.lap másolattal, és kijelenteném őt.

2011. aug. 17. 13:36
 5/17 anonim ***** válasza:
70%
ha haszonélvezet van az ingatlanon, akkor a tulaj bekaphatja, a haszonélvező azt jelent be akit akar
2011. aug. 17. 13:37
 6/17 anonim ***** válasza:
Na szegényem, nem jutottál előrébb velünk... :(
2011. aug. 17. 13:37
 7/17 anonim ***** válasza:

Itt keregélj, hátha előbb megtalálod, mint én, hogy haszonélvező bejelntheti-e állandóra, vagy sem.

[link]

2011. aug. 17. 13:42
 8/17 anonim ***** válasza:
13:42-es vagyok. Azt már megtaláltam, hogy "a Lakcímjelentő lapot a jogszabály szerint szállásadónak minősülő személynek is alá kell írnia". Most már csak azt kell tudni, hogy az mi. Türelem, keresem!
2011. aug. 17. 13:45
 9/17 anonim ***** válasza:

Megvan!

[link]

Rossz hír: bejelentheti a haszonélvező is.

2011. aug. 17. 13:47
 10/17 anonim ***** válasza:
15%
sose értettem, valaki mért ad önként haszonélvezetet bárkinek ;)
2011. aug. 17. 13:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!