Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Haszonélvezeti jogról való...

Haszonélvezeti jogról való ingyenes lemondás hogyan?

Figyelt kérdés

Van egy lakásom, én vagyok az egyedüli tulajdonos, Édesapámnak pedig "holtig tartó haszonélvezeti joga" van rajta. A szüleimnek van saját házuk, ők ott laknak.

Szeretnék elköltözni a lakásomból, egy másik, nagyobbba, amit már kinéztem, csak hát ugye ahhoz előbb el kell adni a sajátomat. Ezt már megbeszéltem a szüleimmel is, Apukám le is mondana akkor a haszonélvezetről, ingyenesen.

Kérdésem lenne, hogy hogyan-hol lehet ezt megtenni? Ez illetékköteles? Még akkor is ha ingyenesen mondd le róla?

Vagy van megoldás arra, hogy ne kelljen semmit se fizetnünk?

2010. aug. 13. 08:52
 1/5 anonim ***** válasza:
Közjegyző elött kell a lemondást megtenni mindenhogyan fizetni kell.
2010. aug. 13. 09:05
 2/5 anonim ***** válasza:

Le lehet mondani egy külön nyilatkozatbanis, és le lehet mondani az ingatlan eladásával egyídejűleg, ugyanabban az okiratban.

Érdemes az utóbbit választani, mert az ilyen okiratok csak ügyvédi ellenjegyzéssel, ill. közjegyzői okiratba foglaltan érvényesek, az ingatlan - adásvételhez meg úgyis kell ügyvéd, közjegyző, vagyis egyszerre el lehet intézni a kettőt. És ilyenkor a vevő állja a lemondás "költségeit" is az ügyvédi munkadíjjal együtt, nem te.

2010. aug. 13. 09:06
 3/5 anonim ***** válasza:
Én azt nem értem hogy ha a szüleidnek van lakása minek kellett a haszonélvezeti jogot bejegyeztetni?
2010. aug. 13. 09:08
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

A lakást régen a nagyszüleimtől örököltem és gondolom annak idején szüleim nem akarták, hogy ha majd ideköltözöm, akkor esetleg elkótya-vetyéljem.

2010. aug. 13. 09:13
 5/5 anonim ***** válasza:
A földhivatalban 3000 Ft a haszonélvezet törlése. Szerintem telefonálj oda, kérdezd meg hogy a lemondáshoz mi kell .. én halál miatt töröltettem, tölem a halotti kivonatot kérték.
2010. aug. 13. 11:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!