Kaphatok-e haszonélvezeti jogot az exférjem ingatlanjára?
Eladtunk egy nagy családi házat, amiért kaputnk kp-t és ö ezt a házat. akkormaradt fent hogy a háza értéke 2 millióval több a részénél ami nekem járna, és így írt az ügyved egy tartozáselismerö papírt, hogy ki kell fizetnie nekem x idöre ezt a 2 milliót. de az idö már rég letelt, és nem kap hitelt mert egy semmirekellö és egy bank sem ad naki, közben az apeh is csak köröz a feje fölött. viszont az ingatlant kiadta bérben az anyjánál él és minden hónapban felkanalazza a bérleti díjat nekem meg cseszik fizetni. Arra gondoltam, hogy míg ki nem fizet addig megbeszélem vele hogy nem akasztok egy pereskedést a nyalába de legyen enyém a haszonélvezeti jog, vagy is én kapjam a bérleti díjat, hogy legalább csökkentse a tartozását felém.
Most úgy látom hogy ül a babérjain és hiába hivogatom havonta el van magában mint egész életében. beperelhetném, de azzal szerintem sokat nem fogok elérni mert semmi pénze nincs csak tartozásai. és szerintem az apeh is lefog rá csapni egyszer csak.
Sztem a tartozás behajtható lenne, illetve szerintem ha eladja a házat akkor köteles lenne kifizetni téged..
Neki kényelmesebb téged madárnak nézni, és nyilván esze ágában sincs hitelbe verni magát..
A haszonélvezeti joggal sem lennél beljebb mert akkor tuti hogy elintézné hogy ne vegye ki senki sem azt a házat...
Hajtasd be a tartozást, vagy számoltass fel rá kamatot vagy vmit!!
Ha az APEH-nál is van tartozása,akkor az APEH bármikor elárverezheti a házat,és a haszonélvezettel semmire nem fogsz menni (feltéve ha ebbe beleegyezne)
Ha van a 2 millióról tartozás-elismerő papír,először azt kellene tisztázni,hogy még érvényesíthető-e a tartozás? Ha lejárt a határidő,és nem kérted közben a fizetést,akkor nem biztos,hogy jogilag érvényesítheted a követelést.Ha érvényesíthető,akkor a haszonélvezet helyett a tartozást terheltesd át a házra.Ebben az esetben árverezés esetén megkaphatod a pénzed.
Van tartozást elismerö papír, de ezen felül a válásnál is benne van hogy kötelesek vagyunk elösztani a vagyont, stb.. ami nem történt meg, erre ott az ügyvédünk tanunak hogy ugye nem kaptam meg a pénzt. meg bizonyítani sem tudja.
Az apehnél nincs nagy tartozása kb 1 millió de azért az is elég. Mondtam neki szedje magát össze vegye fel ezt a kevés hitelt fizessen ki engem meg a tartozásait és a bérleti díjbol egyszerüen tudja fizetni a hiteltörlészését.
Szia!
Két dolgot tehetsz szerintem, amivel elérheted a célod vagyis pénzedhez jutsz. Elmész szépen az ügyvédedhez, ha nincs fogadsz egyet, ezzel párhuzamosan írsz a férjednek fizetési felszólítást (mivel lejárt a tartozásának a fizetési határideje) majd 2 hét múlva még egyet, természetesen olyan formában, hogy igazolható legyen, hogy megkapta. Ezután indulhat a bírósági szakasz. A bíró amennyiben úgy van ahogy leírtad (már pedig miért ne lenne úgy) meg fogja ítélni Neked a tartozás kifizetését az azóta felgyülemlett kamatokkal együtt! Ami pedig azt jelenti (ebben a bíróságon fogtok megegyezni), hogy vagy egy összegben, vagy részletekben fogja kifizetni vagy tulajdonrészt kapsz a házából a tartozása erejéig, vagy egyéb módon kapsz lehetőséget a pénzedhez jutásra.
A másik: Biztos vagyok benne, hogy kap hitelt! 10 millió forint értékű házra biztos, hogy fel tud venni 2 millió ft jelzálog hitelt még akkor is ha pl BAR listás. Ennek feltétele, hogy csak az ő tulajdona legyen a ház és ne legyen terhelve senki és semmi által. Szerintem egyszerűen nem akar kifizetni Téged!
Ha megkapja a fizetési felszólítást lehet változni fog ez!
Laci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!