Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Meghalt a kisfiam. Tönkretesz...

Meghalt a kisfiam. Tönkretesz a környezetem, nem hagynak gyászolni. Mit csinál más ilyen helyzetben?

Figyelt kérdés
4 hónaposan halt meg a kisfiam, 3 hónapja.Ikerbabák voltak. Nagyon nehéz boldogan nevelni az élő babámat. Hihetetlen teher nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak lenni mikor vele vagyok(és nyilván mindig vele vagyok). A környezetem kikészít. Akarva vagy akaratlanul mindig belém "csípnek"..Ha valaki volt már ilyen helyzetben, adjon már tanácsot hogyan kell viselkedni. Lassan ott tartok, hogy nem veszek fel telefonokat, nem megyek ki az utcára, nem akarok látogatókat fogadni. Olyan borzasztó az egész. Mindenki traktál, "a nem baj, maradt még egy gyereked", a "fiatal vagy, majd szülsz még gyereket", a "hogyhogy ilyen mosolygós vagy",vagy épp, a "miérrt sírsz mindig, az nem segít", a "nem gyászolod eléggé a gyerekedet, nem is érdemled meg, hogy anyának hívjanak", "miért nem megyek minden nap a temetőbe", "miért viselek vagy épp nem viselek aznap fekete ruhát", "várható volt, hogy valamelyik meghal, mert nagyanyád is szült egy gyereket halva, 40 éve..."stb kérdésekkel. Nekem nagyon fáj. Nem hiszem, hogy valaha is túl leszek rajta. De szerencsére nincs a környezetemben más, aki elvesztette volna így a már megszületett babáját, nem tudok beszélni senkivel ezekről a mindennapi "apró" dolgokról.Fogalmam nincs hogy viselkedjek már. Nem hagynak gyászolni, nem hagynak élni. Van aki a kisfiamtól megkérdezi, hogy "Na és Rád már vigyáznak, Veled már jól bánnak?" És ezek az emberek, a "barátaink", munkatársaink, szomszédaink, tehát az ismerőseink és szeretteink. Mindenki élt át ilyen kegyetlenkedéseket, vagy túldramatizálom a dolgot?
2011. júl. 26. 10:58
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
100%

Részvétem, nyugodjon békében a kicsi. :(

Szerintem érdemes lenne felkeresned egy pszichológust, hátha tud segíteni a feldolgozásban.

Ne törődj azzal, amit más mondd, hisz más nem érezheti azt, amit Te érzel. Gyászolj úgy, ahogy neked a legjobb, ez a te magánügyed. A férjeddel is próbálj nagyon sokat beszélni erről, egymásban biztosan tudjátok tartani a lelket.

Kívánom, hogy légy sikeres a további életedben, bár kárpótolni semmi tud, enyhíteni viszont talán.

Ahogy szokták mondani, a könnyek elapadnak, de a gyász örök.

Részvétem.

2011. júl. 26. 11:13
 12/35 anonim ***** válasza:
100%

Ha felhozzák a témát ezek az illetők, akkor kérd meg őket, hogy fejezzék is be, mielőtt elkezdték volna. Mindenki meg fogja érteni, hogy nem akarsz erről beszélni egy szót sem. Szólj nyugodtan, mert ha nem mondod ezt, akkor nem tudják, hogy téged mennyire bánt.

Én egyébként ilyen esetben biztos nem mondanám azokat senkinek, amiket neked mondanak.

2011. júl. 26. 11:14
 13/35 anonim ***** válasza:
100%
Ém tuti elküldenék mindenkit melegebb éghajlatra, aki bármit is mer szólni. Mondja azt, hogy részvétem, aztán ballagjon arrébb. Ezen túl mondd meg mindenkinek, hogy köszönöd szépen nem kérsz a jó tanácsokból ,hagyjanak békén, és úgy gyászolsz, ahogy kedved tartja, nem divatbemutató és kívánságműsor. Egyébként a párod nem próbál segíteni? Mondd meg neki, hogy segítsen mindenkivel megértetni, hogy magánügy és innentől a téma legyen tabu mindenki számára, kivétel akkor ha te vagy a párod hozzátok szóba. részvétem
 14/35 anonim ***** válasza:
100%

Sajnálom és fogadd részvétem!:((

De erre okos tanácsot csakis az tud adni aki átment ezen!:(

15/35 anonim ***** válasza:
73%

Mire végigolvastam, könnybe lábadt a szemem. Szerencsére nincs ilyen tapasztalatom és nagyon remélem, nem is lesz. Először is fogadd őszinte részvétemet, hihetetlenül erősnek kell lenni ahhoz, hogy ezt fel tudd dolgozni. Belegondolva szerintem így nehezített a dolog, hogy ott a másik kisfiad, akiről viszont gondoskodnod kell. De másfelől meg ő az, aki erőt adhat ezt túlélned. A "kedves" rokonokról, ismerősökről meg megvan a véleményem. Mégis honnan veszik a bátorságot, hogy beszóljanak neked és ilyen undorító megjegyzéseket tegyenek rád, mikor életed legnehezebb szakaszában vagy????? Mindenben támogatniuk kellene, nem ilyeneket mondani. "Van még másik gyereked." Stb. Mégis mit hisznek magukról? Nem egy kismacskáról beszélünk. A gyermeked igenis megérdemel annyit, hogy a magad módján meg tudd gyászolni. És ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy egyfolytában feketében kellene lenned. Vagy folyton sírnod kéne. Hisz ott a kisfiad is.

Fú, nagyon felháborodtam és téged meg nagyon sajnállak a környezeted miatt. Meg persze elsősorban a téged ért veszteség miatt. Amit szerintem soha nem lehet feldolgozni.

Bocs, nem tudok érdemben segíteni. Mondhatnám, hogy ne foglalkozz a rosszindulatú megjegyzésekkel, de persze, hogy bánt. Ha meg visszaszólsz, akkor meg te vagy a szemét. Sajnos ilyenek az emberek. Amíg nem velük történik meg, addig nagyon okosak tudnak lenni. Pl. Mi vidéken élünk és az ősszel anyukámnál kiderült, hogy mellrákja van. Hosszan tanakodás után úgy döntöttünk, hogy Budapestre fog járni, ott műtteti meg kezelteti magát. Szerinted mit pletykáltak róla? "Jódolgában már azt se tudja, hova menjen." Aki ilyet mond, őszintén kívánom neki ugyanezt. Ha ő kerül ilyen helyzetbe, biztos mindent megtenne a gyógyulásért.

Ne haragudj, kicsit elkanyarodtam. Annyira felbosszantott a sok hülye.

Még egyszer fogadd őszinte részvétemet és együttérzésemet. Kívánok neked és gyászoló családodnak sok erőt és a fájdalom enyhülését! És nem, nem dramatizálod túl a dolgot. Ez a természetes.

2011. júl. 26. 11:16
 16/35 anonim ***** válasza:
40%
Mindenképpen fordulj szakemberhez,orvosi segítségre van szükséged.
2011. júl. 26. 11:17
 17/35 anonim ***** válasza:
85%

Részvétem! Nyugodjon békében a picike, hidd el jó helyen van most is, van aki vigyázzon rá!

Ilyen helyzetben nem lehet mondani semmit, aki megpróbálja, nem gonoszkodik, csak nem tud mit mondani de csendben maradni sem tud, tudom hogy közhely de idővel gépiesen fogod elereszteni a füled mellett a megjegyzéseket, megerősödik az ember, hidd el. Kemény leszel mint a kő, ez természetes folyamat. Persze nem a szó szoros értelmében, csak ami a témát illeti, idegenekkel szemben.

Kitartást és minden jót Nektek, amit csak hozhat az élet!

2011. júl. 26. 11:19
 18/35 anonim ***** válasza:
100%
szerintem nem dramatizálod túl,igenis,ezek érzéketlen,sőt bántó kijelentések. nem tehetsz mást a lelki békédért,mint hogy mindenkinek az eszéhez érted a mondandóját,hiszen ők nem bántani akarnak ezzel. egyszerűen ez egy olyan helyzet,amire a legtöbb ember hülyén reagál,mert annyira fájó,hogy nem tudják,mit is kellene mondani. a viselkedésed pedig legyen olyan,amilyen a hangulatod. ha szomorú vagy,akkor legyél szomorú,nem kell megjátszanod magadat. és ha mindenkit utálsz éppen,akkor maradj szépen otthon a kisbabáddal. örökre nem zárkózhatsz be,de időt nyersz,hogy megerősödj. amikor én elveszítettem a magzatomat,két hétig még a telefont sem vettem fel,aztán apránként visszaszivárogtam a társadalomba. sokat segített a férjem is,aki fogadta a sajnálkozó,kíváncsiskodó hívásokat,ill. leszerelte az állandóan látogatni akaró rokonokat. remélem,te is kapsz segítséget a párodtól,csak ő érezheti át igazán a fájdalmadat,a többi jószándékú ismerős,rokon nem. Részvétem.
2011. júl. 26. 11:20
 19/35 anonim ***** válasza:
100%

Fogadd őszinte részvétem!

Tényleg minősíthetetlen dolgokat mondtak az ismerőseid.

EGy idős rokon elvesztésénél még csak-csak helytálló a "neki már jobb így, nem szenved tovább", de ez teljesen más tészta, egy 80-90 éves ember elvesztésére legalább fel lehet készülni.

Szerintem ilyen helyzetben a "részvétem, szólj, ha bármiben, akár azzal, hogy meghallgatlak, tudok segíteni" az egyetlen elfogadható jelzés. Én vissza is vonulnék, de a fentivel jelezném, hogy bármikor állok rendelkezésre, bármiben.

Gyászolj, ahogy neked a legmegfelelőbb, erre tényleg nincs recept. Van aki meredten a falat nézi, vagy aki tör-zúz, van akinek beszélgetésre van szüksége.

Az ismerősöket pedig el kell hajtani, hogy "gyászolni szeretnék, kommentár nélkül". Ha valaki magától nem érti meg, hogy kéretlenül "jópofizik" és ilyenkor nem illik tolakodni, azt ne is sajnáld, ha lekopik tőletek.

Egy-egy olyan beszólás után, amiket leírtál, nyugodtan megmondhatod, hogy "nagyon tapintatlan vagy, kérlek többet ne beszéljünk erről, magamban szeretnék gyászolni".

2011. júl. 26. 11:22
 20/35 anonim ***** válasza:
33%

Ha van időd, és kedved, kezd el anonymként írni egy blogot, meglátod, könnyebb lesz!

Nekem nem halt meg gyerekem még (21/L) nekem csak az élet hozott egy hatalmas pofont, miközben távol éltem a szeretteimtől.

Próbáld meg a blog írást!

2011. júl. 26. 11:33
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!