Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogy kéne apámhoz viszonyulnom...

Hogy kéne apámhoz viszonyulnom? Jogos-e még a haragom felé?

Figyelt kérdés

14 éves korom környékén volt az a hangos zenehallgatós korszakom, a szüleim persze marhára örültek neki, ahogy minden szülő. Aputól meg is kaptam párszor, hogy halkítsam már le. Fogalmam sincs miért, de elég 'idegbeteg' korszaka (mindjárt kifejtem jobban) volt ez apunak, talán a melója miatt, talán anyuval való kapcsolata miatt (pedig elvileg minden ok), talán anyagi problémák, vagy nem tudom, fiatal voltam még akkor. Ez volt az egyik baja velem. A másik, hogy sok édességet ettem akkoriban (anyu majdnem minden nap hozott valami édességet nekem és a húgomnak) és erről akart leszoktatni engem és a testvérem, mondván, hogy én felbújtom őt arra, hogy ő is édességet zabáljon. Egyik nap aztán dührohamot kapott és amit a hűtőben talált édességnek minősülő fél éve a hűtőben rohadó cuccokat és a család többi tagjának joghurtajit kiszórta a nagy kukába, hogy ne együnk édességet. Én ezt furán néztem, de nem igazán érdekelt, mert nem volt bent semmi, amiért könnyeket hullattam volna. Nem sokkal később pedig odajött kötekedni velem, amire már nem emlékszem rendesen, de annyi szent, hogy semmi csúnyát nem vágtam a fejéhez, mert már napok óta idegeskedett folyamatosan, és a zenét is direkt nem nyomtam be ezért inkább. Kaptam egy akkora pofont tőle, hogy majdnem a fal adta a másikat, máig nem tudta elmondani, hogy miért kaptam, pedig már 19 elmúltam. Mire én a másik arcomat is odatartottam neki és emelte is volna a kezét újból, hogy üssön, de ekkor lépett közbe a mamám. Sosem tudom elfelejteni azt amit akkor apu szemében láttam, komolyan úgy éreztem akkor, hogy képes addig ütni, míg bele nem halok... legalábbis én ezt láttam a szemében, esztelen haragot és dühöt.

Mint mondtam, már 19 elmúltam, de a tüske még mindig bennem van és nem igazán tudom hogyan kezelni most éppen.

Mikor kicsi voltam apu nem igazán foglalkozott velem... elment dolgozni reggel, délután hazajött elment leparkolni a kocsival és elment a közeli kocsmába a haverjaival inni (nem jött haza részegen soha!), ez olyan szinten fontos volt neki, hogy egyszer nem bírt várni egy percet és inkább elütött egy kutyát ami az úton feküdt (történetesen a legjobb barátnőméké volt a kutya, jó volt megmondani neki...). De mindennek ellenére én mindent megkaptam, sosem volt gondom azzal, hogy nincs ez vagy az, ruha, kaja, ilyesmik. Ha kértem pénzt, kaptam. Vagyis pénzt ezután a kis pofonos jelent után kb. 3 évig hiába kértem tőle és a pofozós dolog után én fél évig tényleg 2 m távolságot tartottam és köszönni sem bírtam neki. Pedig engem ütöttek meg sokszor és tudtam, hogy megérdemlem, de akkor és ott nem csináltam semmi rosszat, és nem mondta soha, miért ütött így és akkorát. Szóval a lényeg, hogy bennem mindezek miatt az van, hogy nem tudok hallgatni rá, nem tudok és nem is akarok segíteni neki. Ha neki kell valami a boltból és ha ráveszem magam, hogy elmenjek neki valamiért akkor úgy érzem magam, mintha kést döfnék a saját szívembe. Mert a pénzen kívül értem soha semmit nem tett csak fájdalmat okozott, egy kedves vagy jó szava nem volt hozzám, mióta az eszemet tudom. Idén kezdtem az egyetemen, minden happy, örültem az első hét után, hogy újra itthon vagyok, örült mindenki, de apu megint mindjárt minden ok nélkül elkezdett velem ordibálni és ez így ment heteken át, mire én a heti hazalátogatásról átváltottam a havira, de ekkora már mondtam anyámnak és mamámnak, hogy nem bírom és beszéljenek vele, mert utálok már hazajárni, mert folyton csak fájdalmat okozok magamnak vele és a tanulást sem könnyíti meg.

De pénzt most is adott albérletre... (hozzá kell tennem, hogy egy műtét és egy korábbi miatt 3 nyaram és évem esett ki a melózásból, nem dolgozhattam úgy, majd talán nyár végén ezért MÉG a szüleimre vagyok utalva sajnos)

Érettségim reggelén is anno megríkgatott megint ordibálni kezdett velem ok nélkül.

A pénzért cserébe azt kérte, hogy segítsek be neki itthon kertben meg ilyesmi, amit elég vad ötletnek tartok, mert az egészségi állapotom miatt tudom, hogy nem fog menni és télen a fenyőárulás sem, mert akkor lesz a vizsgaidőszakom.

Anyu ha meg akar nézni vmit a tv-ben nem engedi neki, mindig idejön anyu tévézni, mikor egyszer leesett a létráról anyu és szépen beütötte a fejét úgy, hogy varrni kelljen ha nem szólok rá, nem viszi be a kórházba, ettől csak még jobban haragszom rá, hogy ezeket mondani kell neki. Mindig mondja anyu, hogy legyek alkalmazkodóképes, de ez alatt az van értve, hogy mindenki alkalmazkodjon apához. De mégis miért? Mikor ő a legkisebb hajlandóságot sem mutatja arra, hogy elviselje mások zizijeit és szokásait, csak mindent neki... mikor nem is kifejezetten ő a buksza a családban, hiszen mamám is itt él, segít nekünk, nyugdíjat kap és itt van anyu is, aki nem keres rosszul, és mégis mindig az ő pénze megy el elsőként.

Oké, igazából már nem tudom mi értelme van a kérdésemnek, csak szeretném ha valaki meghallgatna és véleményt mondana. :(

2011. júl. 12. 18:57
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
2011. júl. 12. 19:07
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Meghallgattalak! Az én apám se volt különb a tiednél, a mai napig is nehezen tudok vele egy légtérben lenni, pedig régóta külön élek és már 30 fölött vagyok! Most, hogy öregszik, valahogy kezd megváltozni jó irányban. Meg kellene kérdezned tőle, hogy mi az ami irritálja veled kapcsolatban. Húgoddal is ilyen?
2011. júl. 12. 19:08
 3/14 anonim ***** válasza:
Bocsi! Én sem tudom mi köze a számnak a kérdésedhez csak gondoltam...!:)
2011. júl. 12. 19:08
 4/14 anonim ***** válasza:
Első vagyok! Tudod, van jogod hogy haragudj rá! Haragudhatsz rá ameddig csak akarsz, de hidd el ettől nem lesz jobb! Ezt vele kell tisztáznod!Remélem sikerül!
2011. júl. 12. 19:11
 5/14 anonim ***** válasza:
Bocsi hogy tanácsot nem tudok adni de én is így vagyok vele megoldás talán az elköltözés én is azon vagyok én is írtam már ki kérdést és az a legfájóbb hogy el se ismerik hogy tévedtek ma is is egy locsoláson képes cirkuszolni .... mondtam hogy majd én meglocsolom a kertet erre ő végig ordított hogy zárjam már előtte meg azért hogy én itt is kihagytam meg így meg úgy aztán leültem odajött a kutya erre ő ne simogasd na akkor én szóltam hogy ne szólítgasson ezen aztán úgy felkapta a vizet hogy azt mondta úgy megütném hogy a bele is kijönne aztán ment befele kezében a törlőronggyal és azzal kezdett el csapkodni én meg mivel csak az volt ott magam elé vettem a vödröt erre az egyik rokonom mivel ő is ott volt mondta hogy rossz világ lesz rám ha elküldenek innen .
2011. júl. 12. 19:13
 6/14 A kérdező kommentje:
Húgommal nem ilyen, mert vele ha valami baj van, akkor az természetesen az én hibám, mert tőlem látta és én rontottam el...
2011. júl. 12. 19:16
 7/14 anonim ***** válasza:
Ez volt tegnap előtt ma beszéltünk róla és ő azt sérelmezi hogy védtem magam és nem hagytam hogy üssön ezért magam elé vettem ami a közelemben volt ez esetben a vödör és én meg mondtam hogy te meg úgy szájon vágtál hogy kihasadt a szám erre nem mondott semmit.Meg ilyeneket mond hogy ezt el ne merjem mondani senkinek szerintem ha jogosan lett volna akkor nem mond ilyet.
2011. júl. 12. 19:17
 8/14 A kérdező kommentje:

Tisztázni éveken át próbáltam vele, de tudjátok már belefáradtam. Nem is szeretek már beszélgetést kezdeményezni vele - mert félek, hogy megint ordibálni fog ok nélkül, és ezzel fájdalmat okozzon nekem.

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek. Köszönöm, hogy meghallgattatok! :')

2011. júl. 12. 19:18
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Szia:)

Szerintem jogosan haragszol az apukádra. Nem csak a pofon miatt, hanem az egész eddigi életedben, amiket csinált. DE nem csak ő a hibás!!!! Anyukád miért hagyta/hagyja? Ja és soha nem érdemelted meg az ütést. Nem veréssel kell nevelni. Ne azért csinálj/ne csinálj valamit, mert büntetést kapsz, és az fáj, hanem azért, mert azt láttad hogy a szüleid sem csinálnak rosszat, és te sem akarsz, mert az nem jó. Engem SOHA nem ütöttek meg. Ha kicsi koromban rossz jegyet kaptam (ezért is hallottam ütést) akkor sem ütöttek, leültek velem beszélni, és segítettek. Ha homokozóból szórtam a homokot, türelmesen magyaráztak. És nem lehet azt mondani, hogy én ilyen típus vagyok, hogy megértem a szép szót, mert a testvéreim is megértették. Az ütés csak arra jó, hogy anyukád/apukád saját magát nyugtassa, kitöltse a mérgét, azért mert rosszat tettél. Na de a lényeg: jogosan vagy dühös. Nem igazán értem azt sem, hogy anyukád miért tűri, hogy így viselkednek a gyerekéve, és vele is?! Le kéne ülnöd velük, és el kéne mondanod a véleményedet, hogy te olyan dolgokat kaptál amiket nem érdemeltél soha, és hogy nem lehet megvenni a szeretetedet. Ha apukád megint nem lesz "normális", akkor mond meg hogy most elmész, és ha tud viselkedni, akkor szóljon és megbeszélitek nyugodtan. Anyukádtól meg 4szemközt beszéld meg, hogy neki ez miért jó... Mond el neki hogy szereted őt, és nem jó azt látni, hogy "terrorban" van tartva. És mi az hogy egy felnőtt nő nem csinálhat azt amit szeretne. Persze ezt mind udvariasan és tisztelet tudóan tedd meg.

17/L

2011. júl. 12. 19:20
 10/14 anonim ***** válasza:
Detto :( Én még csak 14 vagyok, de apám gyűlöl engem
2011. júl. 12. 19:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!