Utálom a nővérem, mert ellehetleníti az életem, és minden lehtőségtől megfoszt. Mit csináljak?
20 éves lány vagyok, nővérem 23. Nővérem leérettségizett, és azóta otthon van, nem csinál semmit, de ő a kedvenc. Maga után se mosogat, nem takarít, igénytelen, kövér és ostoba, a wc-t se takarítja ki maga után, alig tisztálkodik, állandóan büdös, ciki vele bárhova menni. Viszont a családban neki van a legjobb telefonja, legjobb sz. gépe, legjobb cuccai, több táska, kiegészítők, mint nekem és anyámnak összesen. Utálom, hogy nem csinál semmit, mégis mindent megkap. Én elsős vagyok egy elég nehéz egyetemen, mindig az volt a vágyam, hogy ide bejussak. Az anyagi helyzetünk pocsék, viszont csak költségtérítésesre vettek fel, de hajtok arra következő félévben, hogy átsoroljanak államira, mindenem jeles eddig a 2 félévben 2 kivétellel. Az államira való átsorolásra akkor van esélyem, ha valaki elmegy a felsőbb évfolyamból (vagyis nem regisztrál, passziváltat stb, különben nincs), mert akkor sorolják át a jelentkezőket, ha van hely is.
Most nővérem is jelentkezett egyetemre, hamarosan kiderül, felveszik-e. Apám mondta, hogy ha őt felveszik, akkor 2 tandíjat nem fog tudni fizetni, amit meg is értek, mert mint mondtam, az anyagi helyzetünk pocsék. És őszintén elmondta csak nekem, hogy a nővéremnek kell kezdenie az életével valamit, meg hogy helyre jöjjön magával, neki muszáj egyetemre menni (vagy szakmát tanulni, de ezt választotta), mert késő lesz, és szerinte így is késő 23 évesen a nulláról bármit elkezdeni. De én nem tudok a suli mellett dolgozni, mert eddig is olyan volt az órarendem, hogy soha nem volt egy szabadnapom, meg az órák is össze-vissza voltak egy nap, ehhez nem lehet munkát igazítani, csak hétvégére, de így is rengeteget kell tanulnom, akkor kiégnék. Másik alternatíva, hogy felveszek diákhitelt, de miért verjem magam adósságba? Nővérem eddig elkezdett egy egyetemet (tandíjas volt az is), de a vizsgaidőszakig nem bírta ki, mert lusta volt tanulni, de a bulik azok mentek.. Meg elkezdte a jogsit csinálni, azt is abbahagyta, mert nincs kedve. Bármibe belekezd, úgyis lesz@rja.. És akkor én verjem magam adósságba, meg rontsam el a lehetőségeim. Szüleim sem értem, miért nem "igazságosak", hogy fix anyagi keret van a tanulásunkra, miért nem 50-50% jut belőle kettőnknek.. Hanem szívjak én, mert "életrevalóbb" vagyok, az a hlye nővérem pedig élje vígan az életét, hogy közben ki van nyalva a segge, és semmit nem vesz észre abból, hogy 3 ember nélkülözik amiatt, hogy épp egyetemre akar menni, amit valószínűleg ugyanúgy otthagy, mint eddig mindent.
Bocs, ha hosszú lett, jól esett kiírni magamból. Várom a tippeket, tanácsokat, hogy hogy jöhetnék jól ki a helyzetből. Köszönöm!
Szar helyzet. Viszont a diákhitel annyira nem para, én is felvettem anno fél milliót két félévre, egyetem után elhelyezkedtem, és azóta majdnem az egészet visszatörlesztettem, pedig még bőven ráértem volna, és csak néhány százalékot vonnak le legrosszabb esetben is. Ez nem olyan hitel, amire rámegy a házad vagy ilyesmi, ez anyagi segítség ideiglenes, amit érdemes kihasználni.
Ősöknek nem kell tudniuk róla, nem is fog szerepelni sehol.
Szerintem épp azért törődnek annyira vele, mert megélhetést akarnak neki biztosítani. Mivel te nyilván gyönyörű vagy és okos, nem fogsz éhenhalni. Ő viszont kövér is buta, ezért még arra sem számíthat, hogy valaki feleségül veszi és eltartja. Próbálj a nővéreddel beszélni, hogy vegyen fel ő is hitelt, illetve valami motivációt próbálj neki találni. Tehetségtelen ember nem létezik, csak van aki nem érti meg saját magát sem. Ha bunkó, nyilván azért van mert semmi pozitív élmény nem éri. Segítsd neki találni egy jó hobbit, amihez ért, érdekli és akár meg is lehet belőle élni. Ha van motivációja, akkor meglátod sokkal kedvesebb is lesz!
F/18
Hát de ez azért szar. Apád meg hülye már bocs. Nővérednek eddig is volt lehetősége, bármit kezdhetett volna, de nem tette, és most ezért kéne neked is elrontani??? A saját hülyesége miatt lett senki. Ezt próbáld megértetni, vagy kérd egy, a szüleid számára befolyásos ember segítségét. (pl nagymama)Vagy amíg ő a seggét vakarja te mihez kezdesz? Munkád se lesz. Meg te már elkezdted, abszolút nem logikus, h te hagyd abba. Ha ő tudott eddig várni, akkor várjon még 3 évet amig befejezed, vagy legyen rád tekintettel és csináljon olyat, ami téged nem károsít.
Szüleid kicsit észrevehetnék magukat.
Nagyon jól tetted, hogy kiírtad magadból.
Az élet nem arról híres, hogy igazságos, de legalább kemény. :|
Jól úgy jössz ki, ha mégis megtalálod a módját annak, hogy tanulj, kemény leszel és életre való, sokra viszed majd az életben. Ettől persze ez még nem lesz leányálom, ami most rád vár. A szüleidet is meg lehet érteni (mármint innen, ott én is elfogultabb lennék), ők valami olyasmit látnak, hogy a nagyobbik lányuk, akit eddig is jobban szerettek (ne legyenek illúzióid, ha eddig is többet kapott, az pont ezt jelenti), most jobban rá van szorulva, Te viszont megállsz a saját lábadon. Igazságtalan? Elsőre valóban az. De mégis neked lesz jobb hosszú távon. Mert a nővéred élete olyan lesz, mint most is. Valójában NEKI lenne szüksége arra, hogy végre ne támogassák, MUSZÁJ legyen a saját lábára állnia. Abból tanulna, attól valóban megváltozhatna az élete. A szüleid nagyon szeretik őt, az én véleményem szerint viszont kissé rosszul szeretik. De ez főleg a ti dolgotok, én csak elmondtam, miként látom.
Gyakorlati tanácsom nincs, talán nem is igazán vagy rászorulva, csak kicsit elment a kedved mindentől. Amit megértek. A fentiek miatt mégis azt hiszem inkább, hogy meg tudod majd oldani. Magad. Ha egyedül nem megy, majd lesz aki segít.
Csak ha nem muszáj, nem szeretném magam adósságba verni, de legalábbis nem akkorába. Mert ha nővérem is felvenne annyi hitelt, hogy a tandíját fizeti, és én is, az más tészta, minthogy csak nekem kell felvennem, igazságtalannak érzem. De szerintem ez lesz..
Azt sehol nem írtam, hogy szép vagyok és okos. Én is kövér vagyok, de igényes vagyok a környezetemre és magamra, és célom van az életben. Plusz sok keserűség, amit azért érzek, mert úgy látom, a szüleimnek soha nem fogok tudni megfelelni, mert soha nem kényeztetnek annyi jóval, mint a nővéremet, nekem ha kell egy póló, vagy bármi, akkor várjak, hogy marad-e hónap végére pénz, de a nővéremnek bármikor adnak. Meg a bulikra, ami végképp értelmetlen.. Én nem járok bulizni, és nekem azt sem engedik, hogy bármit rendeljek a netről (konkrétan könyvekre gondolok). De ha jön a GLS futár, vajon miért- nővérem rendelt narancsbőr elleni gélt.. akkor egy szót sem szólnak. Nagyon bosszant.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!