Közös kassza, vagy külön kassza?
És mi lenne,ha nem tennéd fel ugyanazt a kérdést ezredszerre,hanem kicsi kezed kicsi egereddel letévedne a keresőig? -.-
http://www.gyakorikerdesek.hu/kereses.php?keres=k%F6z%F6s+ka..
Mi házassághoz kötöttük.
Összeköltözésnél nagyjából feleztünk, beszámítva, hogy a lakás az enyém.
Szerintem ez jön magától. Nyilván házasság előtt nem közös bankszámláról beszélünk, csak arról, hogy mennyire "közösködjetek".
Az meg, hogy közösen/felválta fizetitek a dolgokat, szerintem kialakul az évek alatt, nálunk legalábbis nem úgy volt, hogy nna mostantól közös kassza, hanem ahogy összeköltötztünk néha én fizettem, néha ő... ha nagy volt a különbség, megbeszéltük.
Együtt lakunk mi is lassan egy éve. Ő fizeti a lakbért és a rezsit. Én a kaját. A többit meg akinél több pénz van.
Lassan gondolkodunk egy közös bankszámlán.
A mai világban 100%osan közös kasszát semmiképpen nem tartok célravezetőnek. Fontos, hogy mindkét félnek legyen egy külön része, amit a másiktól függetlenül kezel. Ez megoldható úgy is, hogy a háztartási költségekbe mindenki beleadja a felét, a maradékot maga kezeli, de úgy is, hogy a közös kasszából mindenki kivesz egy adott részt, amit ő kezel. Mi jópár éve együtt élünk, mindkettőnknek megvan a maga külön vagyona. A lakás 100%-ban a páromé, ő annak a törlesztőjét fizeti. De persze a felújítás meg ilyesmi már közösen megy. Én megtakarítási számlára teszek félre pénzt, ami kimondottan az enyém.
Mindkettőnk családjában elég szomorú előkép van, az ő szülei elváltak, az enyémek csak azért nem válnak el, mert képtelenség megosztani a vagyont (egy bazi nagy, eladhatatlan ház hatalmas telekkel a világvégén).
Természetesen bízunk abban, hogy együtt maradunk amíg világ a világ, de a pénzügyeket nem szabad érzelmi alapon intézni, csais tiszta, hideg fejjel akkor is, amikor dúl a szerelem. Így sok problémát meg lehet előzni.
(hogy csak egyet említsek: az, hogy nekem pénzem van félretéve, azt is jelenti, hogy ha ő elakadna a lakás fizetésével, akkor azonnal be tudok szállni. Sokan jártak pórul azért, mert közösen vettek lakást, aztán amikor gond volt, nem tudtak kimászni a csávából. Igaz, hogy így kisebb a lakásunk, de ezt legalább biztosan nem veszítjük el. A másik dolog, hogy ha neadjisten válásra kerülne sor, akkor egyértelmű, hogy ő marad a lakásban, én megyek - de lesz miből!)
Mi a párommal felesben fizettük a számlákat és egyenlő arányban tettünk pénzt a kajába, és utána mindenki a saját maradékával gazdálkodott. Házasságkötésünk után is maradt ez a felállás.
Miután terhes lettem és betegállományba jöttem, onnantól kezdve ő lett a "pénzügyminiszter".
Nekem ez így tökéletesen megfelel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!