Huszonéves lányok, nők! Ha beszéltek róla, hogyan említitek azt a férfit, akivel párkapcsolatban vagytok, de (még) nem a vőlegényetek?
Én nem találok erre megfelelő szót. Ha mondjuk baráti körben említem, használhatom a keresztnevét, úgyis tudják, kiről van szó. De mondjuk ismeretlen társaságban nem tudom, hogyan említeném meg.
-- "párom" (bocsi, ha megbántok ezzel valakit, de számomra ez a kifejezés ultramodoros, nem tetszik)
-- "barátom" (eddig jobb híján ezt használtam, de ez se tetszik, mert kifacsarja a "barát" szó eredeti jelentését)
-- "kedvesem" (hát ez számomra hihetetlen nyálas)
-- "pasim" (csak bizonyos szitukban használható, meg hát amúgy is közönséges kissé)
-- "partnerem" (túl rideg)
Nem kekeckedni akarok, csak valahogy tényleg nem találom az alkalmas kifejezést. Mit gondoltok erről?
Valamiért lepontozást és undort von maga után, de őszintén szólva ... hogy kinek nem tetszik. A párom és a kedvesem szót használom, ha nem a nevét.
Most valamiért nagyon trendi utálni ezeket a szavakat....
"Nem tetszik valahogy ez nekem, tök nagy hiányossága a magyar nyelvnek, hogy nincs erre megfelelő szó."
Van rá tökéletesen megfelelő szó, csak válogatsz.
Hát válogatok, az tény. :) De szerinted akkor mi a legmegfelelőbb kifejezés erre? Jobb híján a "párom"-ot mondanám erre, de mondtam, hogy nekem az valamiért nem tetszik.
Régen pl. úgy mondták, hogy "szerető" -- és most nem a mai negatív értelemre gondolok, hanem az eredeti jelentésre. Ez szép szó, kár, hogy most már nagyon mást jelent. :((
A "barátom" még kellőképpen semleges, csak mondtam, hogy nekem a kifacsart jelentése miatt nem tetszik. Oké, hogy megfelelően használva végül is nem félreérthető, de nem ez a bajom vele.
Férfiak is hozzászólhatnak, bár elsősorban nem hozzájuk intéztem a kérdést, de most már kíváncsi lettem az ő verziójukra is.
Én akkor tértem át a kedvesem, párom "megnevezésre", mikor sokszor visszakérdeztek, a barátom szó hallatán, hogy barát-barát, vagy párom-barát? Szerintem semmi baj nincs a párom szóval, legalábbis én egyszerűen el nem tudom képzelni mi vele a probléma. Egy PÁRkapcsolatról beszélünk, tehát egymás PÁRJAI vagyunk. Nem értem ezt a "csak a zokninak van párja" dumát sem.
Annyi az egész, hogy most trendi leszólni azt, aki páromnak nevezi a párját.
Egyébként még soha nem hallottam affektálva a tiniktől, hogy a párom. De ez esetben sem a szóval van a probléma, hanem a használójával. Ha egy 13 éves magassarkúban jár, nem a magassarkú a hülye, hanem a ki hordja...
Számomra ez kicsit olyan, mintha nem akarná valaki a krumplit burgonyának hívni, vagy épp fordítva. Az a neve.
Esküvő után meg majd lelövik azt aki majd azt mondja, hogy éljen az ifjú pár???
Nem akarlak rábeszélni! :) csak nem értem, mi a baj ezzel a szóval. Pár napja nekem úgy tűnik az oldalon olvasottak alapján, hogy trendi lenézni ezt a szót, és aki nem teszi, az ciki. Mint a tiniknél.
"Férfiak is hozzászólhatnak, bár elsősorban nem hozzájuk intéztem a kérdést,"
Lány vagyok, de párommal (:D) pont múltkor beszéltünk erről...
Ő keresztnevemen hív mindenki előtt, és ha rákérdeznek kiről is van szó (vagy ha először említ) akkor hozzáteszi, hogy a menyasszonya.
Nekem ez fura... ha olyannal beszélek, aki nem közeli ismerősöm, akkor olyan "felesleges" információnak tartom, hogy "Xy, a vőlegényem" - ha csak egy sztori erejéig beszélek róla... és nem is várom el, hogy mindenki tudja hogy hívják... de passz. :)
Ha beszélek Róla ismerősöknek a nevét mondom, ha pedig "idegeneknek" pl. itt akkor a páromat használom. Egyébként ez a párom szó számomra is kicsit modoros, de most már kezdem megszokni. Valahogy nem érzem azt, hogy 4 év után a BARÁTom...azért annál több...
21-L
Rákérdeztem, és a párom is a párom szót használja, ha valakivel beszél rólam, és nem ismer :D
20/L, 21/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!