Huszonéves lányok, nők! Ha beszéltek róla, hogyan említitek azt a férfit, akivel párkapcsolatban vagytok, de (még) nem a vőlegényetek?
Én nem találok erre megfelelő szót. Ha mondjuk baráti körben említem, használhatom a keresztnevét, úgyis tudják, kiről van szó. De mondjuk ismeretlen társaságban nem tudom, hogyan említeném meg.
-- "párom" (bocsi, ha megbántok ezzel valakit, de számomra ez a kifejezés ultramodoros, nem tetszik)
-- "barátom" (eddig jobb híján ezt használtam, de ez se tetszik, mert kifacsarja a "barát" szó eredeti jelentését)
-- "kedvesem" (hát ez számomra hihetetlen nyálas)
-- "pasim" (csak bizonyos szitukban használható, meg hát amúgy is közönséges kissé)
-- "partnerem" (túl rideg)
Nem kekeckedni akarok, csak valahogy tényleg nem találom az alkalmas kifejezést. Mit gondoltok erről?
De amúgy, amíg nem volt komoly, addig mindig azt mondtam hogy a 'barátom'. Egy nem komoly kapcsolatban soha nem mondanám azt, hogy a párom, pont azért, mert számomra fontos jelentése van.
Utolsó voltam
Barátaim ismerik a nevét, rajtuk kívül kollégáimnak szoktam néha említeni.
Ők (mármint kollégáim) többségében jóval idősebbek nálam és nekik teljesen természetes, hogy a "pár" kifejezést használják (pl. "Párod mit dolgozik?", stb), így nekem is természetessé vált, már eszembe se jutna másképp mondani, pedig időközben vőlegény lett. :)
Ha nem "affektálva" mondod, akkor ez egy teljesen természetes, szép szó... és értelmében is a legközelebb áll a valósághoz. :)
Még valami:
A "párom" szerintem azért fura eleinte mindannyiunk számára, mert amikor az ember először kvázi tiniként hallotta a barátnői/ismerősei szájából az tényleg fura, bennem is sokáig megmaradt, ahogy tizenéves barátnőimnek minden héten más volt a "pááárja" (affektál :) )...
de ha már együtt éltek, akkor ő tényleg a _párod_ és így 26 évesen nekem már egyáltalán nem modoros, hanem teljesen természetes, hiszen nem a pasim/szeretőm/uramésparancsolóm/élettársam, hanem a párom.
Én azt mondom, hogy a párom.
Szerintem nem modoros, nem is nyálas, olyan korrekt és semleges.
Mivel ő TÉNYLEG a párom.
Életem párja.
Nekem ez tetszik!
A kedvesem az szirupos, a pasim meg undorító.
Ha valaki úgy beszél egy férfiról, hogy "pasi", az ugyanolyan, mintha egy nőről úgy beszélnének, hogy "luvnya".
Közönséges, és lealacsonyító.
fiatalosabb társaságban:
Uram
Emberem
persze poénosan, hogy azért ne akadjanak fenn rajta.
hivatalosabb helyeken:
barátom
párom
ha sokat beszélek róla, akkor megemlítem a nevét, és innentől tudják, h kiről van szó.
Nevét mondani a legegyszerűbb és a legszemélyesebb.
A kedvesem nekem nem nyálas. A párom annál inkább..."párja a zokninak van" (itt olvastam :D ) Meg ez nekem azért nem tetszik, mert benne van, hogy "a p.csába, nem vett el feleségül"
Amióta régebb óta együtt vagyunk, mégis a "párom" jön a számra, mert az az elterjedtebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!