Hogyan lehet finoman megmondani, hogy ne sértődjön meg
anyukám?
Figyelt kérdés
Arról van szó, hogy úgy vettük észre 1-2 éve, hogy iszik.Gyógyszereket is szed ,71 éves,egyedül él. De nem akarnék vele összeveszni,mert félek,hogy szégyenében esetleg megölné magát. Ő azt hiszi, mi nem látjuk rajta ,hogy mikor ittas.Sajnos tapasztalatból tudom, hogy az alkoholista ember tagadja, hogy iszik.Szóljak neki,vagy ne? Félek, hogy halálosan megsértődne érte.
Szerintem nyugodtan kérdezz rá. Azért nem fog megharagudni, mert aggódsz érte. Csak finoman.
2009. márc. 21. 14:52
2/15 anonim válasza:
Sztem fölösleges rákérdezni arra, ami nyílvánvaló.
inkább arról beszélgessetek el vele, miért teszi, és segítsetek neki.
2009. márc. 21. 15:01
3/15 anonim válasza:
Inkább halálos sértődés, mint halál. Bocs!
Magányos?
2009. márc. 21. 15:29
4/15 anonim válasza:
Szerintem először ne konkrétan az ivásra próbálj rákérdezni, hanem hogy mi bántja ennyire.
Ha kiderül, próbáljátok megoldani az adott problémát - de ha nem javul a dolog, valahogy - szigorúan négyszemközt, és esküdj meg neki, hogy csak jót akarsz, nem mondod el senkinek! - próbálj vele beszélni erről.
2009. márc. 21. 15:55
5/15 anonim válasza:
nekem az atapasztalatom, hogy ha megmondod neki, letagadja, ahogy csak tudja, szerintem az a legjobb ha kicsit szégyenbe hozod.
énis pont igy voltam,és másnap reggel mikr józan volt megmondtam neki, hogy szégyelje magát, nagyon odamondtam,igaz, hogy megsértődött , nem beszéltünk egy hétig, de nem is ivott és azota nem iszik annyit,csak mércével
2009. márc. 21. 16:07
6/15 A kérdező kommentje:
Nagyon kényes a téma, mert azért csak nem kérdezhetem meg egyenesen, hogy mi a probléma , miért iszik.Az lenne rá a reakciója, hogy ő nem is iszik. Egyszer már finoman próbáltam tudakolni, hogy mi a baj, rosszul van, de azt mondta új gyógyszereket írt neki az orvos és attól szédül.Ha nyíltan megmondanám, hogy láttam már ittas embert,úgy megsértődne, hogy nem állna többet szóba velem,vagy szégyenében beszedne egy csomó gyógyszert.Arra a kérdésre, hogy magányos -e, igen ,20 éve özvegy ,de régebben volt egy "barátja",jelenleg egyedül él. Mondjuk én nem egyedül élek, mégis magányosnak érzem magam...
2009. márc. 21. 16:56
7/15 anonim válasza:
Szia! Voltam hasonló helyzetben és én felhoztam anyunak a dolgot többször is, de persze mindig letagadta. Aztán elhagyta az ivást (nem volt alkoholista, csak rajta már 1 pohár is meglátszott, van ilyen - én is ilyen vagyok). Úgy hagyta abba, hogy elmagyaráztam neki, hogy sajnos van olyan, aki olyan alkat, hogy nem tud inni, mert nem bírja az italt. Már nem tudom, hogy hogy állt le pontosan, de rengetegszer beszéltem vele róla, mire megvilágosodott. Szerintem anyukád is le fogja tagadni...71 évesen pedig nem sok változást lehet tőle várni. Az alkohol meg a gyógyszer együtt durva tud lenni, talán rajta is azért látszik, még ha nem is iszik sokat. Ő meg lehet, hogy azt gondolja, hogy ez a kicsi nem árthat. Amúgy szerintem ez nem olyan dolog, ami szégyen és emiatt valaki megölné magát. Vagy szerinted a dohányzók is szégyenkeznek? Mindenkinek vannak problémái - ki így, ki úgy próbál segíteni rajtuk.
2009. márc. 21. 17:59
8/15 anonim válasza:
nehogy már 71éves anyukáddal ne bírj.
kerek perec mond meg neki h hagyja abba amit művel. öngyilkos úgyse lessz.
1kis ordítozás vele nem a világ. legalább észhez tér.
erélyesen kell fellépni.
Amikor volt 1 időszak h anyukám iszogatott határ eset volt h ne üssem meg.
19/F
2009. márc. 21. 18:23
9/15 anonim válasza:
Hívd el gyakrabban magadhoz, vagy menj el hozzá, szervezz neki társaságot, programokat, kisgyülekezetek, biblia órák is jók, bármi, ahol több ember összejön. És amellett tirhítsd el az útjából az alkoholt, kutasd át a lakást, és gyűjtsd be amit találsz.
És értelmet az éveknek.
2009. márc. 21. 19:15
10/15 A kérdező kommentje:
Nem vallásos,tehát ez az ötlet kilőve, hozzánk már nem nagyon jön, nehezen mozdul ki,nem egy városban lakunk.Amikor meg mi megyünk hozzá szinte mindig látom rajta, hogy ivott, 1 dolgot 5x megkérdez, alig forog a nyelve...ilyen állapotban meg nem lehet vele normálisan beszélni szrintem...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!