Mit tudok tenni annak érdekében, hogy a fiam jövője jól alakuljon?
A fiam 20 éves. Sajnos megromlott a viszonyunk, mert a helyzet, amibe került, számomra elfogadhatatlan. A főiskolát, amire tandíjat kellett fizetni, otthagyta, mert nem tetszett neki az az iskola. Jelenleg passzív féléves, de szeptembertől másik iskolába adta be a jelentkezési lapot nappalira.
Még semmilyen szakmája nincs, mert egy sima gimnáziumban érettségizett. Nem igazán találja a helyét az életben, munkát se nagyon keres. Néha vállalt diákmunkát, amire én ösztönöztem, de ez se vált be, leginkább csak lazulni, szórakozni szeret. Időközben az aktuális barátnő úgy döntött, beköltözik hozzánk. Ezt én nem engedtem meg, mert a fiam hiába nagykorú, sajnos még totál önállótlan. Megkértem a lányt, hogy "ne lakjon nálunk", hiszen a fiam még saját magát se képes eltartani, nincs szükség rá, hogy még egy eltartott legyen itthon. Ekkor borult ki a bili, a fiam úgy döntött barátnőstől átköltözik az apjához, aki elég jómódú ahhoz, hogy vállalta mindkettőt eltartja. Én ezt minden szempontból károsnak tartom. Szerintem egy szülő feladata az, hogy életre, önállóságra nevelje a gyerekét és nem az, hogy barátnőstől eltartsa. Most ott tartunk, hogy senki nem beszél senkivel, teljesen elmérgesedett a helyzet. Én továbbra sem fogadom el, hogy ebben a helyzetben "élettársat" kell befogadni, sokkal inkább azt kellene erősíteni, hogy a fiunk a saját lábra álljon, szakmát tanuljon és tartsa el magát. Fáj, hogy ide jutottunk és nem működik sem az apával, sem a fiúval a kommunikáció a vélemény különbség miatt. Tanácstalan vagyok.
Ha féltékeny vagy elöbb-utóbb mintkét fiadat el fogod veszíteni.
Már miért nem fontos a kislány hozzáállása?Te itt elég negatív színben tünteted fel.Nálunk lakott már a gyerek osztálytársa is ,mert nem vették fel kollégiumba,albérletre nem volt pénze.Jöhetett barát,barátnő nem számoltuk a napokat,örültünk,ha a gyerekek boldogok voltak.
Ha már sikerült elüldöznöd,akkor legalább a barátait ne úszitsd,ez undorító.
Egyébként hány éves korban lehet barátnője szerinted a fiaidnak?
Tudod a gyermekeink nem a tulajdonaink,csupán kölcsönkaptuk őket!
Az iskolát amit otthagyott ő választotta,vagy Te választottad neki?
Én azt gondolom, kedves Kérdező, hogy 20 évesen már nem tudsz alapkérdésekben hatni a fiadra. Az életre nevelést egy kicsit korábban kellett volna elkezdeni... Pl. ha már 15-16 évesen elküldöd nyaranta dolgozni azért, hogy ő keresse meg saját magának a nyaralásra való pénzt, az már egy jó kezdett lett volna. Ahogy a hozzászólásaidból levettem, valószínűleg nem ez történt. Sőt, a fiad még azt is megteheti, hogy fizetős képzésre járjon, amit ugyebár nem ő fizet. Miért járhat egyáltalán oda? Apuka fizeti? Akkor rendben. Te fizeted? Akkor miért fizeted?
Értem én, hogy nem akarsz még egy terhet a nyakadba venni a fiad barátnője személyében, de azt gondolom, hogy kerek perec megtiltani, hogy együtt lakjanak, az hiba. Mégpedig azért hiba, mert így a könnyebb utat választják, jelesül hogy egyszerűen apuhoz költöznek. Ha pl. megengednéd, hogy a lány odaköltözzön, ha becsülettel fizeti a rezsi ráeső részét, akkor miért is ne költözhetne oda? A rezsi fizetéséhez pénz kell, ahhoz pedig munka, tehát a lánynak el kell mennie dolgozni. Ha ő dolgozik, akkor egy idő után valószínűleg érzik majd a különbségeket egymás között, jó esetben a lány megpróbálja majd presszionálni a fiad, hogy menjen el dolgozni...
Ismétlem: azt gondolom, hogy a fiad nevelésével már elkéstél, ha pedig most kezdesz el keménykedni és a szigorú anya képében tetszelegni, azzal már nem érsz semmit, max. megutáltatod magad a fiaddal és a barátnőjével is. Fogadd el, hogy a fiad nagykorú, és el kell engedned! Nagyon egészségtelen, ha még most is te akarod irányítani, ahelyett, hogy a saját bőrén tapasztalja meg az élet buktatóit.
Utolsónak:nem írta,hogy fizetett rezsit a kislány,végzett házimunkát stb...
Abban igaza van azt fogad be akit akar.DE!A fia is szabadon költözhet ahova akar.Ezért bosszút viszont nem állhat.Főképp nem rágalmazhat valakit azzal,hogy a pénzért költözik az apósához.Bár a kérdező írásából kítünik az érzésekkel igencsak hadilábon áll!
A válasz a kérdésére egyébként:A fiad jövője jól alakul,együtt él a lánnyal,akit szeret,szeptemberben kezdi a főiskolát,anyagi gondjai sincsenek apuka által!Sok fiatal örülne,ha ilyen jól alakulna az élete!Talán örülj vele együtt!
Teljes mertekben megertelek. Teljesen igazad van. A fiatalok logatjak a labukat, otthagyja az iskolat, mert nem tetszik. O, igen. Anya pedig majd ugyis eltart. Jol tetted, hogy megmondtad ez igy nem megy tovabb. Ilyenkor szokott "veletlenul" becsuszni a nagy szerelem es semmitteves kozepette a baba. A lany terhes lesz, o mit csinaljunk, hat tartsuk meg...stb. Nem kell tovabb folytatnom, ugye? Nap mint nap olvasni itt ilyen storykat.
Biztos vagyok abban, hogy a lany ott lakhatna nalatok, ha mindketto tanulna, dolgozna, es nem lebecolna. Nem a sultgalambra varna. En is kilennek akadva a helyedben.
A volt ferjeddel nem tudsz beszelni? O sem tudja felfogni, hogy nem lehet ilyen lebecolos, laza eletet elni a fiataloknak? O mit mond?
Most azt tennem a helyedbe, hogy hagynam a fiamat a baratnojevel. Ne foglalkozz veluk. Ne mond a magadet, ne hivd oket. Ne foglalkozz vele, de tenyleg abszolut ne. Vard meg, amig eszhez ternek. A fiad biztos vagyok benne, hogy elobb-utobb eszbe kap, vagy tanulni kezd el, vagy munkat vallal.
Nehogy adjal neki penzt, nehogy! Szeptemberig meg eppen eleg ido van hogy kulfoldre kimenjen a fiad dolgozni, es szep kis penzt osszerakjon maganak.
Amikor jelentkezni fog nalad ujbol, amikor hivni fog teged, mondd el neki, hogy vagy tanulnia vagy dolgoznia kell, a baratnojet ne emlitsd meg, mert attol nagyon megsertodik a fiad.
Egyik ismerosom minden erejevel azon volt, hogy a fia erettsegi utan es az 5. ev utan tovabbtanul. A srac nem akart tanulni. Aztan kb. 1 evig piacozott, zoknit arult, hiszen nem tudott mast dolgozni, anyja nem adott neki penzt.
A kovetkezo evben onszantabol elkezdte a foiskolat, nyitott egy szamitogepes uzletet az apja segitsegevel. Ott sem elnek a szulok egyutt kulonben.
A legnehezebb nalatok, hogy az apa hulyeseget csinal, es nem gondolkodik jol! Ez borzalom.
En a helyedben nem beszelnek most a fiammal, hagynam hogy rajojjon sajat maga arra, hogy muszaj lesz valamit kezdenie magaval.
Esetleg menjel el egy pszichologushoz, vagy a nevelesi tanacsadoba es beszeljel egy szakemberrel, kerjel tole tanacsot hogyan mivel tudnal a fiadra hatni. Drukkolok hogy eszhez terjen a fiad!!!!
Ébresztő hölgyeim(utolsó két hozzászóló)nem 10,hanem 20 éves fiúról van szó,ha a nevelési tanácsadóba megy körberöhögik,hogy elkésett vagy 10 évet!Miért nem mindjárt pelenkamárkát ajánlatok!
Na ezért lép le sok fiatal otthonról4
Terhes "véletlenül"meg csak annak a fiúnak a barátnője lesz,akinek az anyukája nem világosította fel a védekezésről!
Csak annyit tennék hozzá, hogy én se le, se fel nem pontoztam senkit, tehát aki azt állítja, "jó ez így, örüljek a fiatalok boldogságának", mégis lepontozta őt valaki, az nem én voltam...
Elgondolkodtató viszont, hogy létezik olyan felfogás, mely szerint "normális", ha egy szülő nem csak a saját gyerekét tartja el, hanem annak társát is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!