Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha egy 17 éves véleményt...

Ha egy 17 éves véleményt nyilvánít, akkor miért kap olyan támadásokat, hogy semmit sem tud a világról, vagy idegbeteg, primitív?

Figyelt kérdés
Egy 17 évesnek nem lehet annyi tapasztalata, meg olyan látásmódja, amiért tud esetleg normálisan gondolkozni, felnőtt ember módjára?
2011. máj. 27. 00:55
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:

Nem olvastam az előző kérdést, amiről beszéltek (be fogom pótolni), de így "előzőkérdésszűzen" fogok válaszolni. Nem, nem lehet annyi tapasztalatunk, mint egy pl. 40 évesnek, vagy csak ritka esetben. Viszont el sem várható - mi legyünk felnőttek, amikor néhány huszonéves mit csinál? Semmit. Esetleg tanul, amellett dolgozik. De még ha lenne is lehetősége, mit csinál? Szórakozik, pasizik-csajozik, de tele van tapasztalattal, mert már túl van a húszon. Persze családra még nem vágyik, max 5-10 év múlva, gyerek nincs - mert ő maga is az.

Ezzel nem azt mondom, hogy a tizenéves korosztály felnőttebb, mint a huszonéves, sőt! De így az sem elvárható, hogy mi legyünk tapasztaltak, felnőttek, vagy az sem elvárható, hogy kuss legyen a nevünk, ha még egy tízessel öregebbek sem mások.

2011. máj. 27. 08:10
 22/35 anonim ***** válasza:
10%
nekem 13 éves létemre olyan véleményem van a világról, meg csak úgy mindenről úgy beszélek, stb. hogy egyesek nem szokták elhinni hogy tényleg 13 éves vagyok? tehát ez egyénfüggő. lehet hogy egy 17 évesnek olyan a világlátása, mint egy 8 évesnek, de lehet hogy egy 30 éves fejével gondolkodik.. tehát mindenkinek máshogy van. de a kérdésedre a válasz: de egy 17 évesnek is lehet olyan látásmódja és tud normálisan gondolkozni
2011. máj. 27. 08:39
 23/35 anonim ***** válasza:
94%

Milyen érdekes, hogy a 16-18 évesek jobbára azt állítják, hogy igen is lehet annyi tapasztalata egy korukbelinek, mint egy felnőttnek, míg az idősebbek ezt nem annyira fogadják el... :) Nektek nem feltűnő?

Vajon miért lehet ez? Szerintem azért, mert a felnőtt és a nem felnőtt gondolkodásmód közti különbségekre az ember idővel jön rá. Egy átlagos (!) 17 éves szemében egy felnőtt gondolkodásmód és egy gyerek gondolkodásmód még nem tud különbözni, de egy átlagos (!) 40 éves szemében már igen. (Fontos, hogy átlagokról van szó, nyilván vannak kivételek, bár szerintem inkább rossz irányban.) Ebből az is következik, hogy a tizenévesek bölcsebben tennék, ha nem személyes támadásnak élnék meg mindig az őket illető kritikát, hanem próbálnák az alapján is megérteni a helyzetüket. Természetesen az idősebbek gyakran vannak olyan bölcsek, hogy ismerve a tinikorszakot ezt azért nem várják el, mert olyankor természetes ez a lázadás. A tinik lázadó kora a jellemfejlődésük természetes lépése, de ha megrekednek azon a szinten, az már egyáltalán nem természetes. 17-18 évesen lassan ideje továbblépni...

Még 2 dolog a 13 éves "érett" válaszolóhoz:

1) A felnőttek gyakran kedveskednek a gyerekeknek azzal, hogy azt mondják, érettebb a koránál. Ez 1-2 szempontból igaz is tud lenni, de a személyiség egésze többnyire nem olyan fejlett. Az is lehet, hogy fejletten gondolkodik valaki egy adott szemszögből, de pl. érzelmileg meg még nagyon fejletlen, akár átlag alatti. És ez így van jól, mert nem vagyunk egyformák, az érésünk sem egyforma. Aki mindenből érettebb a koránál, az rendellenes.

2) A külső szemlélő számára lenyűgöző, ha egy gyerek bölcsességeket mond. Ezek a bölcsességek nem saját tapasztalatokon szoktak alapulni. A felnőttség szerintem ott van, hogy ezeket a bölcsességeket át is élem, megbizonyosodom róla, a saját tapasztalatom alapján mondom ki. Persze, anélkül is lehet igaz valaki számára, aki jól érti, de kérdés, hogy te magad érted-e amit mondtál.

2011. máj. 27. 09:14
 24/35 anonim ***** válasza:
100%
Tehát nem azt állítom, hogy egy 17 évesnek sosincs igaza. Lehet igaza, de bízza bölcsebbekre a saját véleményének megítélését és fogadja el, hogy nem mindig az ő véleménye az irányadó. Persze, saját véleménye ettől még lehet, de jobban teszi, ha nem ragaszkodik hozzá annyira, és belátja a saját korlátait.
2011. máj. 27. 09:25
 25/35 anonim ***** válasza:
Tudni kéne, milyen eset kapcsán kérdezed, de én olvastam már itt 12, 13 évesektől is nagyon értelmes véleményt :)
2011. máj. 27. 10:27
 26/35 anonim ***** válasza:
2011. máj. 27. 10:41
 27/35 anonim ***** válasza:
100%

Egy tini és egy felnőtt az esetek 99%-ában sosem fog egy szinten állni.

A 17 éves is lehet bizonyos gondolatokban érett, lehetnek bölcs meglátásai adott élethelyzetekből adódóan, felfoghat felnőtt módjára bizonyos kérdéseket - de vannak tapasztalatok, amit csak az évek adnak meg. Mindegy, hogy mennyire vagy érett, van, amit egyszerűen meg kell élni ahhoz, hogy érett emberré válj, és tiniként erre még lehetőség sincs.

Persze, a tinik mindig azt hiszik, hogy ők érettebbek a koruknál, főleg ha még mások is megemlítenek ilyesmiket, de jól írták korábban: max. a személyiség egy része érettebb. Én is átéltem ezt, de ma visszatekintve 16 éves önmagamra, be kell látnom, hogy én sem voltam sokkal felnőttesebb, mint mások, csak olyan dolgokban, amiket akkorra nekem át kellett élnem, másoknak meg nem. De nyilván körülöttem mindenki átélt olyanokat, amit meg én nem.

Szóval, azt hiszem, valaki épp akkor válik felnőtté, amikor rájön, hogy ő bizony nem (volt) érettebb a koránál :)

2011. máj. 27. 10:51
 28/35 anonim ***** válasza:
32%
Azért, mert a vélemény olyan, mint a s.gglyuk: mindenkinek van, de senkit nem érdekel a másé. Kortól függetlenül.
2011. máj. 27. 10:53
 29/35 anonim ***** válasza:
26%
némely dologhoz nem kell 40 évesnek lenni ahhoz, hogy helyes véleményünk legyen. ha jól tudom ezt a kérdész az a csaj írta, aki szerint az unokahúgáról cikis képeket tettek fel. miért baj ha ő úgy gondolja, hogy cikis? anyám 45 éves de azt mondta hogy ezer százalék hogy ő se rakna ki ilyeneket. most akkor anyám is tapasztalatlan, vagy mi? azt nem mondom hogy egy 17 olyan mint egy 40, de egy ilyen egyszerű ciki-nem ciki kérdésben miért ne gondolhatná úgy hogy ciki? nem olvastam mindent itt végig, de azt látom hogy itt az összes negyvenes valami hatalmas nagy jodamesternek képzeli magát
2011. máj. 27. 11:59
 30/35 anonim ***** válasza:
100%
De hát nem az a baj, hogy azt gondolja, hogy cikis. A baj az, hogy ezt ellentmondást nem tűrően állítja, és aki másként gondolja, azt kb. lehülyézi. Meg egyáltalán, olyan műbalhét csapott az egészből, hogy hihetetlen. Na szerintem az érettség ott kezdődik, hogy el tudom fogadni, ha másnak más a véleménye. És ha nem tetszik, akkor érvekkel próbálom meggyőzni, nem azzal, hogy lekezelően odamondogatom neki, hogy milyen ostobának tartom.
2011. máj. 27. 12:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!