Örökölhetnek az unokák is?
A szitu (röviden) az, hogy a mamám (anyám anyja) nemrég meghalt. Anyámnak pedig van egy testvére. Hagyatéki tárgyaláson lemondott az anyám a testvére javára. Viszont a testvérem (aki "elvileg" jogi sulira jár és utolsó éves ráadásul pénzéhes) azt mondta, hogy ilyen nincs, nem létezik, meg hogy ez semmis, mert az unokáknak is le kellett volna mondaniuk az örökségről. (???? még ilyenről nem is hallottam)
Én úgy tudom, hogy nem volt semmi végrendelet (elvileg akart írni a mamám, de ... na mindegy vagy nem volt rá idő már, vagy lebeszélték róla, vagy eltüntették a papírt, mindegy) és az én kis szerény 1/2 éves jogi tanulmányaimmal a hátam mögött azt mondanám, hogy testvérem hül_yeséget mondott, hiszen csak anyám örökölhet(ett volna, ha örököl) ebben a szituban, illetve mi (anyám gyerekei, vagyis a mamám unokái) abban az esetben ha ne adj Isten anyum meghal, akkor is csak az örökség 1/2-ét azt is ketté osztva (tehát 1/4 részt) (amúgy nekem édes mindegy, mert a mamámat nem a pénzéért szerettem)
Ti mit gondoltok erről a helyzetről? Vajon én látom rosszul a dolgokat?
Kössszzziii az infókat...
Kedves első: nekem már rég leesett hogy akartad írni:)
Ti(te és tesód )addig nem örököltök semmit míg anyukád él.
Ha anyukád nem élne akkor a mama vagyonát te + a tesód( összesen 1/2) + nagynénéd(1/2) örököltétek volna, de mivel anyukád él ezért a vagyon az övé(1/2) és a tesójáé(1/2)
és mivel ő törvényesen lemondott róla már csak a testvéréé.
Tesódnak pedig nincs beleszólása....
Annyira bírom ezt a "férjem ügyvéd, megkérdeztem!"dolgot.
ingatlanjog.hu
És itt mindenre válaszolnak neked ÜGYVÉDEK!
"Hagyatéki tárgyaláson lemondott az anyám a testvére javára."
Törvényesen a saját örökségéről mondott le, ha jogilag nem mondhatott volna le, akkor a hagyatéki tárgyalást vezető bíró nem fogadta volna el a lemondását. Ez az apróság a jogot végző testvérednek is feltűnhetett volna.
Anyukád bárki javára lemondhatott volna az örökségéről (a férjem sem a testvére, hanem a testvére gyereke /a mi gyerekeink unokatestvére/ javára mondott le a szüleik után járó örökségről) Ti akkor örökölhettetek volna, ha édesanyátok már nem élne.
Itt olvashatsz az öröklési rendről: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!