Hogyan fognak örökölni a gyerekeim, ha lemondanak az apai örökségről. A nagyszülők után még örökölhetnek?
A volt férjem alkoholista,ezért is váltunk el. Úgy adódott hogy számolnom kell azzal hogy esetleg meghal. A gyerekeim az apjuk után csak adósságot örökölnének,ezért mondtam nekik h le kéne mondaniuk majd az örökségről. Az ex férjem szülei azonban tehetősek(nem kívánom a halálukat,de!) ha valami történne velük miután a volt férjem meghalt akkor lányaim örökölnek utánnuk?
A volt anyósóméknak a volt férjem és még egy fiuk van. Ha a lányaim az apjuk lemondanak az örökségről(az adóóságról),akkor ha a nagyszüleikkel történik vmi ők már semmit nem kapnak? Mert ha így van,akkor inkább veszek fel személyi kölcsönt és kifizetem az adóóságot.
Nagyon úgy néz ki hogy a volt férjem fog hamarabb elhunyni,az alkohol tönkre tette teljesen a máját.
Tehát ha a gyerekek lemondanak az adósságról akkor a nagyszülök után még örökölhetnek? Vagy nem úgy van ha lemondtak az apjuk után járó örökségről,akkor a nagyszülök után se kapnak semmit?
ha lemondanak az apai örökségről,akkor az adósságról mondanak le,de a nagyszülők halála után a fele őket illeti (fele a volt férjed testvérét vagy annak gyerekeit),függetlenül az apától (mármint ha meghalt előbb persze)
ha a nagyszülők halnak meg hamarabb akkor örökséget csak az exed és annak a testvére kap (a gyerekeid csak akkor majd ha az apjuk is meghal és nem dorbézolt el mindent)
Minden örökség külön hagyatéki eljárást von maga után. Lehet az, hogy valaki lemond az egyikről, de a másik örökségről nem.
De fontold meg azt a lehetőséget is, amennyiben most nem mondanak le az apjuk utáni örökrészről, hanem elfogadják az 50 % örökrészt (a másik 50 % elvileg a tied??) és a banknál kéritek a fennálló tartozás átütemezését (= olyan részletekben fizetitek a továbbiakban a tartozást, ahogy azt fel tudjátok vállalni).
Ekkor van időtök (ha szükséges) az egész ingatlant elfogadható árban eladni, a tartozás kifizetése után esetleg egy kisebbet venni. Még az is előfordulhat ez esetben, hogy a nagyszülői örökrész hamarabb a kezetekbe kerül, mint a fennálló hitel visszafizetése, és így már biztosan előnyösebb helyzetből tudtok dönteni, hogy melyiket adjátok el, aminek az árából viszont a bankot teljes egészében ki fogjátok fizetni.
Nem kell elkapkodni, és idő előtt lemondani az örökrészről.
*És mi van, ha a nagyszülők mindent a másik gyerekükre és annak gyerekeire hagynak?
Hát ha az "egyik" gyerek (= a férjed) meghal, akkor pont az lesz, hogy az élő gyerek örököl mindent, nem? Szerintem. De egy jogász jobban tudja.
Én csak az öröklési sorrendet tudom: gyerekek, ha nincs (élő) gyerek, akkor a szülők, ha a szülők nem élnek, akkor a testvérek, ha azok sem, akkor más rokonok. A feleség (férj) nem örököl. A házasság alatt szerzett vagyon 50%-a őt illeti meg (ez nem örökség tárgya), a maradék 50% az az örökség, amire a házastársnak csak haszonélvezeti joga van (pl. a házból nem lehet kitenni élete végéig).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!