Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Apánk "mérgező" mivolta ellen...

Apánk "mérgező" mivolta ellen lehetnek esélyeink?

Figyelt kérdés
30-cas pasas vagyok, van egy testvérem is, mindketten párkapcsolatban élünk. Röhelyesnek fog tűnni a látszólagos Pán Péter szindrómám, de úgy érzem, mintha apám még a felnőtt korunk ellenére is fogva tartana és uralkodna fölöttünk. Ha én hibám azt is készséggel elfogadom, ha emberi csomagolásban írja meg valaki. Aki ismeri a helikopterszülő kifejezést, az tudja mire gondolok, nálunk a szülők kiskorunkban is állandó kontroll alatt tartottak, mindig mindenről tudni akartak és így szocializálódtunk a tesómmal. Amikor felnőttem, próbálkoztam külső munkahellyel, de az egyik megszűnt, pedig szerettem, a másikat meg otthagytam, mert nem jöttem ki jól a kollégákkal, főnökökkel. Kapóra jött és még mondtam is, hogy milyen jó, dinasztikusan, mint a nagy családregényekben, hogy oda mentem dolgozni, ami apám cége volt. Mondhatni, hogy családi vállalkozás. Később a tesóm is csatlakozott. A lakóhely is úgy épült, hogy különálló felnőtt élet, de többgenerációsan. Az egyetlen rossz ebben az egészben, hogy apánk jellegzetesen a "mérgező szülők" szabályai szerint oltogat bennünket gyerekkorunk óta az alkalmatlanságérzetet keltő mérgező kritikáival. A másik oldalon meg valóban sokat tett értünk, kialakult egy viszonylagos életszínvonal. Ez mára megkopott, a cég nem úgy megy, mint régen. Nyilvánvalónak tűnne az, hogy különköltözni és külön dolgozni. Na itt a gond. Mintha apánk egy láthatatlan "varázserővel" láncolna magához minket. Sziinte hihetetlen, hogy akármibe is kezdtünk a családon kívül én is és a húgom is elbuktunk. Mindketten elköltöztünk, majd visszajöttünk, mert nem ment. Mindketten próbáltunk, próbálunk külsős helyen dolgozni, de vagy éhbérért dolgoznánk, ami még kevesebb lenne a mostaninál is, csak egy rakás plusz kellemetlenséggel járna, de olyan lehetőséget egyszerűen nem találtunk, hogy a magunk lábára állhassunk. A párjaink midegyike pedig ahhoz elég rossz egzisztenciális helyzetben van, hogy az "ő vállukon dobbantva" álljunk a saját lábunkra. Nem, mintha az ő feladatuk lenne, csak mint lehetőség, az kilőve. Saját lakás úgy, hogy ugyan egy kupacban, de megvan, így elég nehéz lenne másikat venni vagy ezt eladva kisebbekbe menni. Végig zongoráztuk, ez nem járható ma az aktuális helyzet miatt. Apánk szinte magához láncol bennünket, függésben tart a pénzzel, ha kritizáljuk állandóan azzal jön, hogy nem tiszteljük és ő az ő szüleivel szemben nem volt ilyen kritikus, stb. Sajnos ő csak a mi hibáinkat veszi észre, amit nem mondom, hogy nincsenek, mert nem vagyunk tökéletesek. De neki nem lehet semmit sem mondani anélkül, hogy ne sértődne vérig, hogy mi mennyire örökké elégedetlenek vagyunk vele, meg szart sem ért az a sokminden amit értünk tett. Egy ilyen burokba bújik és magát észre nem véve érzelmileg zsarol. Nem annyira durván, hogy bármiáron meneküljünk, de annyira pont igen, hogy ne is érezzük jól magunkat a bőrünkben. Amikor külön próbáltam dolgozni, addig szövegelt, hogy az milyen szar és a családi mennyivel jobb, hogy aztán igaza lett. Húgomnál dettó. Pillanatnyilag teljesen kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, mert: a családi cégezés már nem a régi, de az aktuális mai magyar helyzet pedig reménytelen. Tehát bele vagyunk kényszerülve ebbe. Apánk örökké uralkodni akar, nem enged önálló felnőttként élni, de elköltözni nem tudunk, mert nem keresünk itt sem és nem keresnénk máshol sem annyit, hogy megtehessük. Én a 22-es csapdájának érzem, de nyissátok fel a szememet, hátha csak nem látom a fától az erdőt. (bunkó beszólogatásokat ne, plíz)
2011. máj. 12. 12:09
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:

Lásd be, ki vagytok szolgáltatva neki, ami nektek is még talán a legjobb helyzet. Annyira tényleg nem tűnik súlyosnak az egész, hogy menekülőre kéne fognotok. Ő megváltozni nem nagyon fog. Amivel az egészet jó irányba lehetne elbillenteni, az a kommunikációtok vele. Tudjátok mire érzékeny, milyen dolgokra hajlamos, mitől makacsolja meg magát, és azt is, hogy mivel bánt meg titeket. Őhozzá alkalmazkodva kell kialakítanotok egy sajátos, rá pozitív értelembe ható "empatikus" kommunikációt, hogy mindenki jól jöjjön ki belőle végeredményben. Ez lehet, hogy egy lassúbb folyamat lesz, de jöhet változás.

Az alkalmatlanságérzetet már úgyis elég mélyen beléteknevelte ahhoz, hogy úgy is hasson, hogyha már nem is lenne köztetek, ha már meghalt volna (bocs). Ezen csak tudatosan tudtok segíteni méghozzá saját magatokon, ha megint próbálkozik, tudatosan lepattintjátok magatokról az igazságtalan kritikáit.

2011. máj. 12. 13:11
 12/26 anonim ***** válasza:

Elöször is javaslom, vallald a felelösseget a tetteidert. Itt egy kerdes sajnos azzal jar, hogy mindenfele hozzaszolast irnak, amiröl te döntessz, elengeded vagy mit csinalsz. Javaslom, csak a neked hasznos mondatokkal foglalkozz, azokat viszont gondold at!!

Parhuzamos tema: apadtol is azt tanuld el, ami neked hasznos, a többit engedd el. Ez egy feladat, egy hatalmas kihivas, amit sokan feladtak, de sokaknak sikerült megcsinalni!

22es csapdaja??? Dehogy, van itt sok-sok megoldas. Tudod, hogy minden helyzetben legalabb 2 megoldas van?

Egy megjegyzes ugy altalanosan az irasodra: javaslom, minden gondolatodhoz tedd hozza, mindig, hogy hogyan lehetne, mi a megoldas, mi a legjobb, amit tehetek - ez a gondolkodas elöbbre visz. Idövel, kitartoan, szinte mas ember leszel ezzel a gondolkodassal!

Ahhoz, hogy valaki függesben tartson, a Te hozzajarulasod is kell, a te döntesed erröl. Gyerekkent termeszetes, hogy függtel töle, de MOST felnött lettel, szabadon rendelkezel az eleteddel. Apad (es masok) viselkedese ellen nem tehetsz semmit, mindenkinek sajat döntese van arrol, mit mond/tesz/gondol, mire hogyan reagal. Az ö eleteben ö, a tiedben te döntessz. De Te dönthetsz arrol, hogy mennyire fogadod be ezt a viselkedest. Ami ellen nagyon vedekezel, annak adsz energiat, tehat igy is müködik a dolog. (Emiatt is törtenhet ilyesmi: "Mintha apánk egy láthatatlan "varázserővel" láncolna magához minket. Sziinte hihetetlen, hogy akármibe is kezdtünk a családon kívül én is és a húgom is elbuktunk. Mindketten elköltöztünk, majd visszajöttünk, mert nem ment." De amiatt is, hogy amit nem tanultunk meg, az visszaköszönt, ujra elöjön az eletünkben. Nyugi, miutan sikerül megoldani, utana majd nem fog.)

Megteheted azt is, hogy töle függetlenül kialakitod a sajat eletedet, erdeklödesi körödet, es a sajat eletedet eled. A tisztelet, amivel ö elöhozakodik, emellett meg meg lehet es kifejezhetö! Verig sertödessel reagal, amire mashogy is lehetne, ez is csak az ö döntese. Ha te emiatt behodolsz, ez neki megfelel es igy megy tovabb. Ha nem, akkor szembesülsz azzal, hogy valakit szerinte megsertettel (de szerinted is?), viszont kialltal magadert.

"Mindketten próbáltunk, próbálunk külsős helyen dolgozni, de vagy éhbérért dolgoznánk, ami még kevesebb lenne a mostaninál is."

Neha megalkuvasra kenyszerülünk. DE: tudd, hogy miert csinalod! Azt javaslom tenni, ami a neked legjobb. Ha a legjobb lehetöseg apad cege, dolgozhatsz ott is, de tudd, hogy miert csinalod!

"így elég nehéz lenne másikat venni" - Ha nehez is, kerdezem: lehetetlen? Meg egy alberlet is, nem lenne-e jobb? Mi a legfontosabb az eletben, ha merlegeled az anyagi es az emberi ertekeket? Tudod, hogy a sirba mit viszünk magunkkal? (Sem hazat, sem kocsit... csak az emberi ertekeinket, amik lettünk... es a jotetteink, joszandekunk, ahogy az idönkkel gazdalkodtunk, ezeket.)

Olvastad egyebkent a Mergezö szülök c. könyvet, ami hasonlokban segithet?

Agykontroll tanfolyam, esetleg NLP is rengeteg mindenben elöbbre vihet!

Eric Berne: Emberi jatszmak-at is javaslom meg. A cel az, hogy ne tamogasd a jatszmat, legy közömbös, a sajat eletedet eld.

Segithet meg a celok pontos, konkret kijelölese, mert akinek van, annak arra megy automatikusan is az elete, akinek nincs, azet masok iranyitjak.

Mit tennel, ha tudnad, hogy 6 honap mulva meghalsz? Ezt komolyan atgondolva ez a kerdes is segithet megtalalni, ami neked igazan fontos az eletben.

Sok-sok segitseg van, amiket neked kell megtalalnod, de a lenyeg: nem oldjak meg helyetted, azt neked kell.

Sok sikert, a Neked minden szempontbol legjobbakat kivanom Neked!

2011. máj. 12. 13:17
 13/26 anonim ***** válasza:

Apád vezető típus. az enyém is ilyen. Sokszor kritizált, és dicséretet nem szokott mondani, mert őt se dicsérték meg soha a szülei. De ő ilyen. Ettől függetlenül praktikákkal nagyon jól lehet irányítani. Először sértődik, aztán prüszköl, de végül megadja magát és úgy tesz mintha nem szólt volna ellen semmit eleinte. Ha okos vagy, elengeded a füled mellett amiket mond, ha már nem vagy elég ügyes ahhoz hogy rátalálj mivel lehet irányítani, mik a nünükéi. mert mindenkinek vannak, csak meg kell találni. nyilván nehéz okosat mondani, mert nem ismerjük az öreget. De te is belegondolhatnál abba, hogy miért fog titeket ennyire. Azért mert nem akar egyedül maradni. Szerintem ő sem szeretne egyedül lenni, ezért be van tojva hogy otthagyjátok. Meg valljuk be, te sem akarsz vele öri-hariban lenni. Ez mindenkinek rossz lenne, és nem is tanulna belőle semmit.

nem tudom milyen formában szoktátok előadni, ha tenni akartok valamit. Valószínű ezzel is gond van.

Szóval nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy alapvetően csak az ő hibája lenne ez a helyzet. A saját gyengeségedért meg már ne őt hibáztasd, hiszen régóta felnőtt vagy. Trükközz, valami csak össze fog jönni. Egyébként meg elég nagy baromság lenne szerintem hagyni a meglévőt egy teljesen bizonytalanért. Ez már a tied, még ha feltételekkel is. Ezen kéne dolgozni, és nem veszni hagyni pusztán azért mert fafej az öreged.

32/N

2011. máj. 12. 13:22
 14/26 anonim ***** válasza:
0%

"Ezért is jó a természetes szülés, mert akik császárral születnek, azoknak egész életükben hiányozni fog ez az élettapasztalat."

Ettől ostobább dolgot nem lehet írni! :((

2011. máj. 12. 13:23
 15/26 anonim ***** válasza:

Mérgező SZÁMODRA apád. Apáddal nincs semmi baj, segít, szeret.Normális ember. A KAPCSOLATOTOKkal van a baj. A kapcsolatotok milyensége mérgez meg téged. Az pedig, hogy te milyen kapcsolatot alakítassz ki apáddal, az rajtad múlik. Ha nem tetszik a jelenlegi, akkor változtass! Magadon. Nem tetszik, ahogy eddig reagáltál apádra? Holnaptól tedd az ellenkezőjét!

SZABAD ember vagy. Azt teszel, amit TE akarsz. Apádnak tetszik vagy nem: csak te dönthetsz arról, hogy mit teszel.De nem dönthetsz arról, hogy ő mit tesz. Az az ő dolga.

2011. máj. 12. 13:24
 16/26 anonim ***** válasza:

A tábor azért sír ma, mert nincs munkája, lakása.

B tábor azért, mert az apjától (anyóstól, más elvetemülttől) kapja ezeket.

A vagy B?

Ebben választhatsz. A te döntésed.

2011. máj. 12. 13:26
 17/26 anonim ***** válasza:
48%
a szüléssel kapcsolatos dolgot meg kell védenem: nem ostobaság, de tudományosan bizonyított tény.
2011. máj. 12. 13:28
 18/26 A kérdező kommentje:

"A tábor azért sír ma, mert nincs munkája, lakása.

B tábor azért, mert az apjától (anyóstól, más elvetemülttől) kapja ezeket.

A vagy B?

Ebben választhatsz. A te döntésed."

Hát ez az. Én egy "C" verziónak örülnék :))))

2011. máj. 12. 13:30
 19/26 anonim ***** válasza:
..hát persze, mi is...azért vettem ma lottót..az a C.
2011. máj. 12. 13:34
 20/26 anonim ***** válasza:

Mert megszoktad, hogy minden a segged alá van téve, aztán mikor ebből kikerültél, és rájöttél, hogy ez nincs mindig így, rohantál vissza apádhoz meg a pénzéhez.

Ne haragudj, de mégis mit vársz most tőlünk, válaszolóktól? Apád "mérgező", de a pénze, háza, az általa nyújtott egzisztencia kéne?

Apád max. annyiban hibás, hogy nem zavarja, hogy még 30 évesen is ilyen vagy, mondjuk ahogy látom, ez téged sem annyira.

Tegyél le valamit az asztalra...

2011. máj. 12. 13:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!