Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi történik egy nővel, ha nem...

Mi történik egy nővel, ha nem közli a gyermek apjával, hogy gyereket vár tőle?

Figyelt kérdés

barátnőm majd három hónapos terhes, még nem tudta, hogy az, amikor szakítottak a születendő gyermek apjával Az utóbbi napokban egyre inkább azt hajtogatja, hogy "soha az életben nem fogom az apjának megmondani, hogy ővé a gyerek" és még hogy "nem akarom, hogy valaha is megtudja, hogy gyereket csinált"

Nem vagyok jártas a jogban, így nem tudom, milyen lehetőségek vannak ilyen helyzetben, azon túl, hogy lassan a kicsivel több, mint 30 éves barátságunk megy rá arra (nekem is vannak érzéseim, türelmem, velem is hol ordibál ha beszélek vele, hol meg a vállamon sír), hogy nem képes megérteni, hogy szerintem ehhez nincs joga, a gyerekétől nem tagadhatja meg az apját. Mit tegyek? Mivel tudom őt hatékonyan meggyőzni? Vagy vigyem pszichológushoz? Megértem, hogy dühös, haragban váltak el. A barátságunk fontos számomra, sosem láttam még ilyen szétzuhant állapotban a barátnőmet, és segíteni szeretnék neki de már tényleg nem tudom, mivel tudnám jobb belátásra bírni...

2011. máj. 1. 00:32
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

először is

a terhesség sok mindent kihoz az emberből főleg ha szakítással párosul :-/

(hormonok túlérzékenység instabilitás hangulatváltozás stb...)

ezért az ajánlom legyél türelmes vele valszeg nem könnyű neki sőt nehezebb mint gondolnád

és az h nem mondja el az az ö szívügye szerintem majd változik a véleménye de ha nem az sem baj minden esetre te ne avatkozz közbe sem azzal h elmondod az apának sem befolyásolással neki kell tudnia mit akar neked elég ha támogatod a döntésében és megerősíted

inkább a a baba felé fordítsd az érdeklődését érd el h tényleg szeresse a kicsit és h amennyire lehet élvezze azt h növekszik benne egy életke :-)

én is megéltem azt h egyedül vártam a gyerekemet pedig volt párom egyszerűen nem érdekelte hidd el nincs rosszabb annál ha nincs veled a gyermek apja mikor a szíved alatt hordod a magzatát

jogilag semmi akadálya nincs h "nincs apa" max a barátnőd nevét kapja a gyermek

viszont akkor nincs támogatás sem (gyerektartás) viszont egy csomó dologban nem kell majd utólag kérni az engedélyét (iskola választás, igazolványok, útlevél stb..) mivel ö lesz az egyedüli döntéshozó a dologban

sok türelmet és kitartást neked és a barátnődnek is

2011. máj. 1. 08:24
 22/29 A kérdező kommentje:

Jogailag, ha jól értem a válaszokat: nem köteles megmondani, viszont a gyámhatóság vizsgálódhat - mert ez a dolga, vagy mert az apa ezt kérte. Ezek szerint az apa, ha kéri, lehetőséget kap arra, hogy vállalhassa a gyereket (gondolok itt a láthatásra, a gyerektartásra - ha nem kívánnak együtt élni a szülők).

Ha az apa csak később értesül a gyerekről, akkor sincs kvázi semmi. (ha pimasz akarnék lenni, max annyi történtik, hogy ha akkor tudja meg az apa, hogy gyereke született, amikor az már mondjuk 3 éves, akkor örülhet annak, hogy az elmúlt 3 évben nem kellett gyerektartást fizetnie - és most bocsánat, tudom, hogy nem ennyire egyszerű ez a dolog)

Ha a gyerek szemszögét nézem, inkorrekt, amit az anyja csinál vele (és ehhez asszisztálok majd magam is, még ha nem is értek egyet vele)

És nem tisztességes az apával sem, hisz azért (és hangsúlyozom, hogy szerintem) illene tudnia arról, hogy gyereke fog születni.

De mint barát, mellé kell állnom, bárhogy is dönt, és támogatnom kell a döntésében, még akkor is, ha az én értékrendem mást diktál(na).

2011. máj. 1. 10:23
 23/29 anonim ***** válasza:
apasági pert is indíthat a pasi, ha akar
2011. máj. 1. 12:58
 24/29 anonim ***** válasza:
Héj, direkt mondtam, hogy NEM AZÉRT kérdezem, hogy te mondd el neki, csak érdekelt, hogy mit tudom én, évekig jártak, akkor nyilván te is ismered a pasit, és tudod hogy mit reagálna, vagy ilyesmi. (a lepontozott emberke vagyok még korábbról)
2011. máj. 1. 13:04
 25/29 anonim ***** válasza:

Jól érted, jogilag nem köteles megmondani.

A gyámhatóság nem vizsgálódHAT, hanem vizsgálódni FOG. Megkérdi az anyát, hogy nevezze meg az apát a gyermek családi jogállásának rendezése érdekében. Ezt anyuka jogilag megtagadhatja, ebben az esetben kezdeményezik képzelt apa bejegyzését. A képzelt apa nevét megadhatja az anyuka, ilyenkor kell neki nevet, címet (igen, címet is!) kitalálni.Egyúttal arról is nyilatkoznia kell, hogy az általa megadott kitalált név és cím nem takar valós személyt. Ha ő nem ad meg kitalált nevet, akkor a gyámhatóság az anyuka anyai nagyapjának a nevét fogja képzelt apaként az anyakönyv "apa" rovatába beírni, miközben határozatban rögzíti, hogy a bejegyzett név képzelt apa.

Ez a jogi útja, ha nem akarja az apát megnevezni.

Az más kérdés, hogy az apa valószínűleg rá fog jönni és ha érdekli a gyereke, akkor megtámadhatja a gyámhatósági határozatot és apasági vizsgálatot kérhet. Neki meg ehhez van joga.

2011. máj. 1. 13:27
 26/29 anonim ***** válasza:
Előző vagyok, még annyi, hogy születésekor a gyerek az anya nevére lesz anyakönyvezve, de a képzelt apa bejegyzésekor átírják a képzelt apa vezetéknevére, hacsak az anya külön nem kéri, hogy maradjon az ő nevén.
2011. máj. 1. 13:30
 27/29 anonim ***** válasza:
söt ha az anya tagadja az apaságot akkor DNS tesztet is kérhet ennek igazolására az apa
2011. máj. 1. 14:07
 28/29 A kérdező kommentje:

köszönöm az eddigi hozzászólásokat. Nekem is az járt a fejemben, hogy azért ez nem ennyire érzelmi alapon meghozható döntés, hiszen, ahogy a jogszabályokat a hétvégén feltúrtam és értelmezem (nem biztos, hogy helyesen) és olvasom a válaszaitokat. Az anya jogilag nem feltétlenül köteles a biológiai apát megnevezni, ugyanakkor az apa kérheti az apaság megállapítását és ha jól értelmezem a neten olvasottakat, akkor ezt a gyerek "ellen" tudja kérni. Az már más kérdés, hogy ha a gyerek pl a képzelt apa nevére kerül, akkor hogyan tudja indítani az apasági pert? És ráadásul nem csak jogokat, de kötelességeket is magára vesz ezzel. Vagy ezt már annyira ne is feszegessem?

de talán mindegy is...

2011. máj. 2. 08:56
 29/29 anonim ***** válasza:
nekem van egy barátnőm, aki ezelőtt 30 évvel teherbe esett, és az apának nem szólt. A nagymama vezeték nevét kapta a leánya. Az anya mondjuk Kertész Luca volt, az ő anyukája pedig Miskolci. A gyerek Miskolci Barbara lett.
2011. máj. 2. 14:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!