Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Bekattant? Vigyem el pszicholó...

Bekattant? Vigyem el pszichológushoz? Elég kétségbeejtő a helyzet.

Figyelt kérdés
A legjobb barátom elég rossz állapotban van és nem tudom, hogy zökkentsem ki. 22 éves a srác. Jó képű, mindig nagy dumás, humoros, csajozós volt. A társaság középpontja. Megismert egy lányt, lassan egy éve és belezúgott. Még örültünk is, mert a csaj elég jó hatással volt rá. Régebben hébe-hóba füvezett, de a szerelme nem nézte ezt jó szemmel, abbahagyta. Sok dologban változott pozitívan. A lány visszament a volt pasijához, akkor teljesen összeroppant a barátom. De azon túl vagyunk mert a csaj újra felbukkant és úgy tűnt lesz valami, aztán mégsem. Egy-két hétig jól viselte, de most nem ismerek rá. Tegnap majdnem öngyilkos lett és csak a szerencsén múlt, hogy nem halt bele, nem azért mert körberiasztott mindenkit ahogy ezt szokták, hogy megmentsék őket. Ő tényleg komolyan gondolta. Drogozni is elkezdett és ez már nem a fű. Nem foglalkozik már az egyetemmel sem. Teljesen tönkreteszi magát és nem bírom nézni. Néha csak órákig ül és meg sem szólal vagy sírógörcsöt kap. Aki előtte ismerte az nem ismer rá. Nagyon aggódom érte. Mi a megoldás?
2011. ápr. 29. 02:04
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
69%

Kedves Kérdező!

A barátod DEPRESSZIÓS!!!

Ez valóban egy betegség, a lélek beteg, sürgősen szüksége van orvosra (pszichiáterre!)...

Beszélj a szüleivel, együtt talán sikerül orvoshoz vinni.

A pszichiáter olyan orvosságokat fog neki adni, amitől elmúlnak ezek a rémisztő tünetei, neki is sokkal jobb lesz!

2011. ápr. 29. 05:11
 2/12 anonim ***** válasza:
Mindenképp orvoshoz kell vinni, öngyilkosségi kísérlettel nem szabad tétovázni. Amúgy nem biztos, hogy begyógyszerezik, a pszichóterápia is sokat segíthet.
2011. ápr. 29. 06:55
 3/12 anonim ***** válasza:
Mindenképpen szakképzett pszichológus segítségére van szüksége. A begyógyszerezést úgy értsd (sztem), hogy valami antidepresszánst írnak fel neki, mellette a dokival való rengeteg beszélgetés, stb. fog rajta segíteni. No meg az, hogy a család, a barátok mellette vannak, bátorítják, segítik. De az orvos feltétlenül szükséges!
2011. ápr. 29. 07:35
 4/12 anonim ***** válasza:

Azért a pszichiáterrel óvatosan! Hasonlóan megzuhant egy barátom magánéleti gondok miatt. Felhívtam egy pszichiátert, hogy időpontot kérjek neki, röviden elmondtam, hogy mi a probléma. A telefonban (!!!!) rávágta, hogy akkor felír egy ilyen meg olyan gyógyszert és majd rendbe teszi. Még egy szót nem beszélt az emberrel, de egy vadidegen leírása alapján már gyógyszerezte volna.

Végül pszichológushoz került, sokat beszélgettek és teljesen rendbe rakta pár hét alatt. Az össz gyógyszer két darab szorongásoldó volt, amit saját szakállra szedett be a barátom, mert egy hete nem aludt.

A barátod a leírás alapján hajlamos a drog- vagy gyógyszerfüggésre, erre a tűzre nem öntenék még olajat... A probléma nem lesz megoldva, csak letompítják az antidepresszánssal, ő meg ugyanúgy nem fogja tudni kezelni az ilyen válsághelyzeteket.

Baromi nehéz olyan pszichiátert kifogni, aki nem rögtön receptírással kezd, úgyhogy első körben pszichológust javasolnék.

(A nővérem orvoslátogató pszichiátriákon, onnan is van info sajnos....)

2011. ápr. 29. 07:46
 5/12 anonim ***** válasza:

Az utolsónak igaza van! Inkább pszichológus, mint pszichiáter, mert csak gyógyszert fog felírni. az pedig egy függőnek nem feltétlenül jó.

Neki olyan segítségre van szüksége aki segít feldolgozni a lánytól való elszakadást. Egy gyógyszer ebben nem segít, csak eltompítja a negatív és a pozitív érzéseket is.

2011. ápr. 29. 10:55
 6/12 anonim ***** válasza:

07:46 vagyok.

Azt még hozzátenném, hogy ez nem depresszió. Itt egy valós ok van a háttérben, a depresszióhoz pedig az egyik feltétel, hogy ne legyen krízishelyzet.

Valahol normális reakció, hogy padlóra kerül valaki szerelmi csalódás után.

A pszicholgóust azért is szorgalmazom, mert voltam már én is nagyon padlón szerelmi ügy miatt, bár szerencsére öngyilkosságig nem jutottam el. De lefogytam 43 kg-ra, napi 3 doboz cigit szívtam és bár nagyon ritkán szoktam inni, akkor napi 2-3 liter is lement. Szépen is néztem ki.

Aztán elbattyogtam egy pszichológushoz, beszélgettünk másfél órát és vigyorogva jöttem ki!

Nem tett csodát, egyszerűen csak kicsit kilökött a berögzült, befásult szemléletmódomból. Talán úgy tudnám leírni, mintha egy tárgyat csak egy szögből néznél, majd valaki mögéd lépne és kicsit arrébb tolna. Egyből meglátod, hogy amit te négyzetnek gondoltál, az valójában kocka.

Engem ez lendített ki a mély gödörből, pedig a fent leírtak elmentek volna lassú öngyilkosságnak is.

2011. ápr. 29. 11:16
 7/12 anonim ***** válasza:
Én voltam már pszihológusnál, kb annyit ért, mintha egy haverral beszélgettem volna. Lehet, akad jó is, nekem rossz a tapasztalatom. Inkább olyan pszihiátert javasolnék, aki nem csak receptírásra alkalmas. A helyzet súlyosabbnak tűnik, minthogy 1-2 alkalom a pszihológussal megoldhatná, szerintem itt már kell az a gyógyszer is átmenetileg.
2011. ápr. 29. 12:18
 8/12 anonim ***** válasza:
Orvos kell neki nagyon sok dolog lehet még a háttérben mert egy csaj nem ér ennyit már a szakitás elött is baj lehetett csak ez volt az utolsó csep.
2011. ápr. 29. 21:11
 9/12 A kérdező kommentje:
Szerintem is beteges, hogy ennyire ragaszkodik és függ valakitől:S
2011. ápr. 29. 22:29
 10/12 anonim ***** válasza:
Lúzer aki 1 párkapcsolatól várja a jobb életet talán az öngyilkoság se olyan riasztó.
2011. ápr. 30. 02:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!