Tagadta már ki valaki a szüleit? Milyen feltételei vannak ennek?
Szerencsére nem a saját szüleimről van szó, velük minden rendben, nagyon szeretem őket. Szegény férjemnek viszont az apjával nem volt ilyen szerencséje. Az apja férjem gyerekkorában ütötte-verte a feleségét és a gyerekeket, minden pénzt elivott, a felesége a két kisgyerekkel gyakorlatilag "elmenekült" tőle otthonról a nagyszülőkhöz. Persze mindenből kiforgatta őket, lakás, kocsi. A munka nem volt az esete, amíg a feleségétől el nem vált, vele tartatta el magát is, a gyerekekre félretett pénzt is lenyúlta. Annyira sem volt képes, hogy a gyerekeket az iskoláig levigye (szembe laktak), mert nem akart felkelni. Szegény felesége meg reggel hattól késő estig dolgozott, hogy eltartsa őket, nem is tudott róla, hogy a gyerekek két hónapja nem voltak suliban... Mióta elváltak, hajléktalan, az utcán csövezik. Tartásdíj persze 0, ő kéregetett ehelyett anyósomtól. Egy ideig anyósomnak megesett rajta a szíve és elég durva összegekkel támogatta, de mind elitta. Sajnos tudja azt is, hogy a férjemmel hol lakunk, és a nyakunkra jár kéregetni, a múltkor még a gyereket is látni akarta, én pedig nem fogom egy olyan embernek még megmutatni sem, aki hónapok óta nem tisztálkodott.
Szóval nem akar leszállni rólunk, nekünk pedig betelt a pohár. Félünk attól is, hogy ki tudja, hogy élt, mint élt az elmúlt 20 évben, milyen adósságokat halmozott fel, amit esetleg rajtunk akarnak majd leverni, ha ő meghal. A férjem ki akarja tagadni, amit nem csodálok... Mi ennek a menete, illetve milyen feltételei vannak?
ma 16:04
ugye te nem alkoholista családban nőttél fel? Mert én igen!És pontosan tudom,hogy a kérdező családja mit él át..Az ilyen alkoholistáknál már nem megbánás,meg az hogy az unokákat szeretné látni,és nem is arról van szó,hogy megbocsájtást vár.Semmi ilyesmiről nincs szó.Pusztán a pia utáni vágya hajtja..
Ahogy a kérdező férje sem úgy akart felnőni,hogy egy alkoholista apa állandóan verje,hogy sokszor szomorúan,keserűen nézze,hogy más gyerekei boldogok,nyaralni járnak,van játékuk addig neki a sörös üvegeket kell esetleg visszavinni,és piát kell hozni..
Egy alkoholista szülő nem hibát vétett,hanem BORZALMAS HIBÁT halmozott fel..Az ilyen emberek magasról leszarják,hogy a gyerekük,unokájuk hogy élnek-Ha fontos lenne,rég lemondana az italról,és megváltozna..De nem is akarnak megváltozni..Én nekem az anyám alkoholista.Nem volt kellemese úgy felnőni,hogy állandóan ütött-vert minket vagy amikor 16 évesen bögyős lány lettem sokként ért,hogy a saját anyám arra akart rábeszélni,hogy feküdjek le az ivócimborájával mert rám kattant és fizetne érte..(el is költöztem) Ezek után hogy nem tanulhattam egyetemen,nem voltam külföldön mert mindent eladott hogy ihasson az nem megbocsájtásra vár..
Nem is lehet megbocsájtani..Ha az ilyeneken múlva minden lelkiismeret furdalás nélkül eladná az összes értékelhető dolgot az gyerekei,unokái felett,és azt sem érdekelné ha ők is hajléktalanok lennének..csak a pia meglegyen..
Ilyen embereket nem keszpenzzel kell segiteni, hanem praktikus dolgokkal. Ruha, kaja, hajlek. Ha nem ezt akarja, hanem penzt piara, akkor ugy sem jarna hozzatok tobbet.
Ugy nez ki, alkoholista, dobjunk be egy kis depit, lehet hogy nem is tudja hogy hogy alljon a valtoztatashoz. Azert mert valakinek eros fizikuma van. Nezd meg, 20 evesek hogy elkallodnak az eletbe, pedig Ok fiatalok, elottuk az elet. Nem biztos hogy aposod eros agyilag-erzelmileg-akaratilag is.
En ebben az esetben megprobalnam rabeszelni orvosi segitsegre. De tudod, az csak ugy megy, ha valaki akiben megbizik el is megy vele. Adnek neki lehetoseget a valtoztatasra, segitseggel. Egyedul nem fog neki menni, barmennyire is akarna.
Sok szerencset.
kedves FromOz !
te neked ugye fogalmad sincs ezekről a dolgokról,mert ha lenne akkor tudnád,hogy az ilyen alakoknak már nem lehet segíteni..Elvonóra soha nem mennek el,kényszeríteni meg nem lehet. Ha csak 1 éjszakára befogadod másnapra a lakásod üres lesz.Az ilyenek már nem is akarnak változni..
De miért nem próbálod ki hogy legyen fogalmad ezekről a dolgokról.rengeteg alkoholista ember él.Fogadj be 1 alkoholistát,és segíts neki megváltozni..Nem fog menni..De legalább lesznek tapasztalataid,és nem fogsz olyan témáról írni amiben nem vagy érdekelt..
Utolso,
Igazad van, nem vagyok erdekelt, nem ebbe a csaladba, de valamlit ertek hozza, munkam soran. Olvasd el meg egyszer amit irtam. Sehol nem azt irtam, hogy kerdezo fogadja be aposat, penzelje stb. Nem penz csakis kajara, lakasra. Csalad osszead egy szobas albira, pl., vagy ott a suffni. Ilyenekre, praktikus segitsegeket irtam, nem amiket Te valahogy felreolvastal.
Azt is hozzairtam, hogy nem, egyedul nem fog dokihoz/segitsegre jarni, de ha van neki miert, kivel, talan megteszi, ha latja az ut veget valahol.
Reszemrol ennyi, tobbet nem tudok ajanlani.
A válasz írója 83%-ban hasznos válaszokat ad.
De, igen, en is egy alkoholista mellett nottem fel, anyam valt, elhozott onnan, engem es sajatmagat mentve.
Jesszusom, ilyen is létezik? Akkor nekünk annyi... Most még szerencsére tényleg fiatal meg jó erőben van, de mi lesz velünk, ha idős lesz? Ha tényleg nem lehet kitagadni, akkor ilyenkor mi van? Tényleg kötelezhetnek minket arra, hogy inkább a gyerekeink szájából vegyük ki a kaját, és őt mindenáron eltartsuk?
Múltkor szegény férjem sírva jött haza a munkából. Hazafelé ugyanis találkozott vele a villamoson. Holtrészegen szállt fel, és olyan szag terjengett körülötte, hogy minden utas, aki hátul volt, felállt és előre ment... Micsoda szégyen, ha valakinek ilyen ember jut a családjába! Ha tényleg létezik ez a rokontartás-dolog, valahova tuti elmenekülünk, mert még a pokol is jobb annál, mint őt naponta nézegetni:(
Eddig is létezett ez a törvény,és most az alkotmányba is lefektették.
Csak azt nem tudom h a jegyzőnél kell e vmivel bizonyítani h érdemtelen a tartásra. Akkor ki lehet alóla bújni.
Mindenhol azt olvasom h a jegyzőnél kell nyilatkozatot tenni h érdemtelen,de h bizonyítanom mivel kell azt nem tudom
Nem tudom,hogy a történetem segíthet-e nektek de leírom hátha.
Mi 3-an vagyunk testvérek.Anyánk agresszív alkoholista.Ez azt jelenti,hogy állandóan bántott,vert minket.Amii mozgatható volt a lakásban azt mind eladta hogy piára teljen.Semmi és senki nem érdekelte csakis a pia.Amikor tizenévesek lettünk a kérésünkre apukám elvált.A válóperen anyám meg sem jelent.Teljes mértékben lemondott rólunk,és nem soha nem harcolt értünk.Bár apuval akartunk lenni,de a bíró is úgy döntött ez lesz a legjobb megoldás.A válóper után anyám egy nap lelépett,és 3-4 évente egyszer megjelent avval,hogy ő az anyánk,és gondoskodni akar rólunk..De ebből egy szó sem volt igaz.Csak kellett egy hely ahol aludhat,és kellett apám pénze.Ilyenkor pár napig otthon volt(valahogy mindig ráérzett hogy mikor kap apu fizetést) és egy nap az egész havi fizetéssel lelépett újra évekig nem láttuk.Nem érdekelte,hogy ott maradt 4 ember pénz,élelem nélkül.(még szerencse hogy a szomszédok megsajnáltak minket,és főztek ránk)
Még kétszer-háromszor eljátszotta ezt.Időközben felnőttek lettünk,családot alapítottunk.Apám is újra nősült.Így mindenki élte az életét.Talán 2-3 éve újra megjelent,hogy valamelyik lánya fogadja be,mert nincs hol lakni,nincs mit ennie.Egyikünk sem foglalkozott vele.Ezért elment az önkormányzathoz,hogy segélyt kérjen.Persze oda józanul ment,és előadta a világfájdalmát.Kikérdezték a családja felől,és elmondta van három felnőtt lánya. Hamarosan az önkormányzattól jött egy levél(ma sem értem honnan tudták hol lakunk,mert anyu sem tudta) Amikor egy bizonyos jogszabályra hivatkozva köteleztek minket hogy havonta X. összeggel támogassuk "édesanyánkat" Berágtunk..Mi az hogy "édesanya"?? Hol volt ő amikor szükségünk volt rá?? Akkor lelépett amikor a húgom még pelenkás volt. 5-6 évesen mi cseréltük a pelenkát,mi etettük.A nővérem aki csak 8 évvel idősebb a húgomnál ült mindig az anyák napi ünnepségeken,és amikor apu 3 műszakban robotolt,a nővérem ment el a szülői értekezletre is.Mindet megírtunk,hogy miért nem vagyunk hajlandóak támogatni,és akár a Miniszterelnökhöz is mehetnek panasszal akkor sem fizetünk..Persze ez nem érdekelte őket csakis a jogszabály volt fontos.Sok fenyegető levelezések után a bíróságra vitték az ügyet,mondván több ezer forint elmaradásunk van..Még ügyvédet sem fogadtunk,mert úgy voltunk vele,hogy bármi lesz nem vagyunk hajlandóak sem befogadni(persze jött ilyen levél is,hogy biztosítsunk neki szállást) sem egy forintot fizetni neki.
A bíróságon szót kaptunk mi is.A bírónő nagyon sajnált minket,és megkérdezte anyut,hogy miért nem harcolt értünk,miért nem kellettünk neki.Végül is a pert megnyertük.A bírónő szerint ez az ügy még pereskedésig sem szabadott volna eljutnia,ha az önkormányzat figyelembe vette volna,hogy a válópernél nem tartott igényt a gyerekeire vagyis ránk.Evvel e lépésével minden jogától megfosztotta magát..A törvény kiírja,hogy az a szülő aki bármilyen formában lemond a gyerekeiről(válóper esetében vagy amikor megszületik a gyerek) azt a szülőt nem KÖTELESEK a vérszerinti utódok támogatni.
Nem tudom mennyit segíthet ez a történet nektek,de érdemes utána nézni,hogy a férjed apja a válópernél igényt tartott-e a gyerekekre.Ha nem fizetett gyerektartást,ha nem tartott igényt,ha nem teljesítette az apai kötelességét akkor nem vagytok ti sem kötelesek támogatni..Bármelyik bíróságon nyert ügyetek lesz..
39/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!