Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Apukám kórházba van, nem...

Apukám kórházba van, nem hiszem h ki fog már jönni. Ha úgy van akkor lemondjunk az örökségről?

Figyelt kérdés

A szüleim elváltak,apám alkoholista,most is a pia miatt van kórházba de az orvosok azt mondják h nem biztos h életbe marad. Apám nem fizetett gyerektartást,az állam fizette helyette 3 évig,de tőle nem tudta behajtani az állam,így egy csomó kamat ment arra az összegre. Így csak addóságot örökölnék. De mivel én is és a tesóm is kiskorúak vagyunk nincs pénzünk kifizetni,és anyukánknak sincs annyi h kifizesse apám addósságát.

A mamám(apám anyja) erölteti h fizessük ki,mert majd ha ő meghalé akkor apa részét mi örökölnék,és ha most lemondunk akkor késöbb se kapunk semmit. De nekünk erre nincs pénzünk h az adósságot kifizessük,sőt én ugy halottam h kelle ha nem csak adósság van ilyen örökösédi adót fizetni. Arra sincs pénzünk. Napról napra élünk éppenhogy.

Ilyenkor mi a teendő? Kell akkor is fizetni ha lemondunk az örökségről? Ahol van ingyenes jogi tanácsadás ott megcsinálják ingyen azt h még apám életében lemondunk az örökségről?

2011. ápr. 22. 00:01
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
39%
így van, a 00.23as okosan mondja! Pont így van, hogy adósság erejéig lehet örökölni. Nekem meghalt a férjem, és van két gyerekünk. A közjegyző asszony direkt megkérdezte, hogy akarjuk-e a negatív örökséget, tehát az adósságot, ha nem, akkor semmit nem öröklünk, tehát a pozitívat sem. Mi elfogadtuk az örökséget, mert többre jött ki a pozitív, mint a negatív.
2011. ápr. 22. 06:50
 12/32 anonim ***** válasza:
57%
00.11-sel meg nem kell foglalkozni! Szerintem bután áll a dologhoz. Így van, nem ez volt a kérdés, és őszintén szólva, én sem szeretném az apámat, ha ilyen lenne.
2011. ápr. 22. 06:51
 13/32 Egyszerű huszonéves ***** válasza:
Miért nem fizeti ki a mamád? Ha annyira akarja, és ahogy írtad ezek szerint pénze is lenne rá, nem lehet, hogy Ő ki akarja fizetni?
2011. ápr. 22. 07:23
 14/32 anonim ***** válasza:
71%

Úgy tudom, hogy örökösödési illetéket nem rég óta, talán egy-két éve, már nem kell fizetni. (Rosszul tudom?)

Az én faterom 2004-ben halt meg, akkor én 21 éves voltam, még tanultam, keresetem nem volt. Mégis több mint fél milliót kellett befizetnem az államnak, csak azért, hogy ugyanúgy élhessünk tovább abban a lakásban, mint előtte.

2011. ápr. 22. 07:33
 15/32 anonim ***** válasza:
58%

Figyelj!

Nem úgy van ez!

L E N E M O N D J A T O K S E M M I R Ő L!

Nem öröklöd magában az adósságot. Csak a vagyonával együtt. Csak annyi mértékig feletek az adósságért, amennyi a vagyon. Tehát ha örökölsz pl. egy 4,5 mill értékű házat, 500.000 ft értékű ingóságot, és 2.200.000 ft adósságot, akkor ki kell fizetni az adósságot, de a többi a tiétek. Tehát (4.500.000+500.000)-2.200.000=2.800.000 Ft

De ha a ház ér 3 milliót, az adósság meg 5 millió, akkor viszi a hitelező a 3 milliót(ha lemondassz, akkor ugyan úgy) de a maradék 2 milliót ő bukta, neked csak az örökség értékéig kell helyt állnod, a fölött nem.

Írd ki ezt a kérdést a Jog(politika) rovatba, vagy inkább egy szakmai oldalra, mert itt csak a jószándékú hozzá nem értők a saját érzelmeikről írogatnak, megzavarnak téged.

Az ingyenes jogi tanácsadás nagyon jó ötlet, ott elmagyarázzák nektek.Nem kell lemondani, legalább ennyit tegyen értetek.Ha életével nem tudott, akkor majd a halálával. Kaptok árvaellátást is, lehet, hogy abból törlesztgethetnétek lassan az adósságot, és akkor megmaradna a ház. Nagyanyád se fiatal, egy ház jó lenne nektek, vagy egy házrész majd! Mert honnan lesz máshonnan???

Szép lassan az árvaellátásból törlesztgetitek a tartozást, s mire arra kerül a sor, tehermentes lesz a ház, egyikőtöknek lesz hol lakni. Még ha többen örökölnek nagyanyád után - ha ő is tulajdonos - akkor is majd egy nagyobb összeghez juttok, amivel kezdhettek lakásra gyűjteni. Mert a semmiből nem lesz az sem.

2011. ápr. 22. 07:56
 16/32 anonim ***** válasza:
80%
Az örökség lehet pozitív, illetve negatív is. Tehát örökölhet valaki egy 10 milliós házat, vagy 10 milliós hitelt is, vagy a kettőt együtt. Az örökségről le lehet mondani -közjegyző előtt a hagyatéki tárgyaláson. Amennyiben valaki lemond az örökségről, akkor a pozitívról és a negatívról is lemond, nincs olyan, hogy csak a negatívról. Az adósság azonban csak az örökség ereééig örökölhető. Tehát a 10 milliós háznál maradva, ha 5 milliós hitel van mellé, akkor az örökösnak ki kell fizetnie az 5 milliót, ha 15, akkor csak a tizet. A közjegyző ezt el fogja magyarázni a hagyatéki tárgyaláson.
2011. ápr. 22. 08:01
 17/32 anonim ***** válasza:
0%

"az adósság nem kellett a pénz meg igen"

ez butaság.

Mindenki így van ezzel. Kinek kéne adósság? Senkinek. Kinek van szüksége pénzre?Mindenkinek.

1. aki ilyet mond az rosszindulatú, de nem mond ilyet senki

2. apátoknak kötelessége lett volna felnevelni. Anyagilag segíteni.Az örökséggel csak egy részt törleszt, még akkor is ő maradt adósotok. Nagyon sok mindennel.

3. akivel törődik az apja, egész életében mindennel ellátja, az is örököl.

Én kaptam egy lakást, autót, a gyerekeim nagyobb összegeket apámtól.Meg szépen, tehetősen felnevelt persze. Mégis, ha meghal, örökölök utána. Ez nem szégyen, ez a természetes. Kié legyen? Idegené?

Ez nem jó hozzáállás. A szegénység dölyfössége nálad. Ami a tiétek, az a tiétek. Ennél több is járt volna. Nem kell megszolgálni. Ti gyerekek vagytok, Ennél több járt volna, csak azért, mert életre hívtak. Ez az élet rendje.Apád dolgai a te dolgaid is. Anyukád se mondja: ez az én seprűm, ez az én fazekam, az én házam,te vegyél magadnak, s azt használd! Hiszen összetartoztok. Apád dolgai a te dolgaid is. Ő nem adta oda azt a pénzt, amivel nevelnie kellett volna a törődésről nem is beszélve) - ő tartozik nektek. Ami az övé, az természetesen a tiétek lesz, és adósotok marad így is.A kötelessége lett volna nevelni benneteket.

Lényegében a saját gyerektartásotokat kéne kamatostól visszafizetni?!?! Ez is milyen gonosz dolog már apádtól. Amit az állam odaadott, ő még visszaveszi majd halála után kamatostól, lényegében. Legalább utólag kifizette volna!

Anyukádból a sértett dac szól. Meg lehet érteni, de ésszerűtlen rá hallgatni. Nektek a testvéreddel az az érdeketek, hogy legalább valamihez jussatok, mivel így is nehezen indultok az életnek. Nagyanyád jól kezeli a pénzt, és jól látja a dolgokat.Vele beszéljétek ezt meg! Nem kell ebből érzelmi ügyet csinálni. Csak pénzügyi oldalról beszéljétek meg.

És ez a "nem kell semmi tőle" meg "mit szólnak, ha elfogadom az örökségem" - hát ez olyan rabszolgás gőg. Ez butaság. Nem így kell a pénzzel bánni.

A pénzt szeretni kell. SZERETNI. Mert ahhoz megy, aki szereti.

Majd anyukád is belátja később. Miből akar nektek lakást venni? Ne dobjátok el már büszkeségből, ami jár! Így is csak töredéke jut annak, ami járt volna. Apád meg számoljon el a saját lelkiismeretével. Végül is, nem ő a hibás, hanem az alkohol, de mit tegyünk? Ez olyan, mint egy sorscsapás. De az biztos, hogy nem te és nem a tesód hibája.

Anyukád nyugodjon meg, nem kell most fizetni semmit.

2011. ápr. 22. 08:10
 18/32 anonim ***** válasza:

Lehet, tényleg, hogy nagyanyád titokban arra gondol, hogy segít kifizetni majd. Hogy megmaradjon a ház nektek.

Ő is benne él? vagy csak apád lakott ott? Kié a ház? Csak apádé?

Amíg apukád él, addig semmit nem kell tenni, az biztos. Hiszen egyikünk sem tudja, mit hoz a holnap. Lehet apukád mindannyiunkat túlél. Nem kell kapkodni.

2011. ápr. 22. 08:14
 19/32 anonim ***** válasza:
Nagymama simán megoldhatná a problémát azzal, hogy mint kiskorúkra, rátok íratja ajándékozási szerződéssel a vagyonát. Onnantól nincs örökség.
2011. ápr. 22. 08:26
 20/32 anonim ***** válasza:
Vagyis édesapát akart írni az utolsó
2011. ápr. 22. 08:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!